https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-bojuje-s-krizi-solarniho-prumyslu-kvuli-cinskemu-dovozu-pise-reuters
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU bojuje s krizí solárního průmyslu kvůli čínskému dovozu, píše Reuters

7.2.2024 11:08 | BRUSEL (ČTK)
Přechod na zelenou energii v Evropě čelí dilematu. Příliv levných fotovoltaických panelů z Číny vyvolal rekordní počty instalací. Ten samý dovoz ale ničí výrobce solárních panelů v Evropě, upozornila agentura Reuters. A vlády a průmysl se rozcházejí v názoru, jak na tuto situaci reagovat.
 

Loňský rok byl pro zelenou energii v Evropě příznivý. Země EU instalovaly rekordní kapacity solární energie, o 40 procent více než v roce 2022. Naprostá většina instalovaných panelů a dílů ale pocházela z Číny, V některých případech to bylo až 95 procent, ukazují data Mezinárodní energetické agentury (IEA).

Rozkvět solární energie tak nijak nepomohl několika málo místním výrobcům solárních panelů. Ti se naopak dostali do krizové situace, tíží je levnější dovoz a nadměrná nabídka. Oznámení o ukončení výroby se hromadí a sektor varoval, že polovina jeho kapacit by mohla být do několika týdnů uzavřena, pokud vlády nezasáhnou.

Politici se snaží reagovat, ale nejsou jednotní v tom, jak to udělat.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck podle napsal agentury Reuters v listopadu Evropské komisi dopis, ve kterém vyjádřil obavy, že se EK chystá uvalit obchodní omezení na dovoz solárních panelů z Číny. Varoval v něm, že omezení dovozu by mohlo zničit rychlý rozvoj zelené energie v Evropě a zdražit fotovoltaický trh o 90 procent. To by mohlo způsobit bankroty společností, které v EU montují a instalují solární panely s použitím dovážených dílů, uvádí se v dopise, do kterého měla agentura Reuters možnost nahlédnout. Mluvčí německého ministerstva hospodářství jej komentoval nechtěl.

Z dalších zemí ale Španělsko nevyloučilo zavedení cel na dovoz materiálů pro solární panely. Nizozemsko chce navrhnout, aby dovoz fotovoltaických článků patřil pod navrhované uhlíkové clo EU, řekl agentuře Reuters vládní úředník. Itálie minulý týden oznámila investici 90 milionů eur (2,2 miliardy Kč) to továrny na fotovoltaické panely na Sicílii.

Samotný průmysl je v názoru na řešení rozdělený. Výrobci solárních panelů vyzvali vlády, aby zasáhly a vykoupily nadbytečné zásoby solárních modulů, čímž by se zmírnil problém s nadměrnou nabídkou. A pokud to nebude možné provést rychle, měly by vlády zvážit obchodní bariéry.

Širší odvětví zelené energie je však proti omezení dovozu. Ředitel portugalské energetické firmy EDP Miguel Stilwell d'Andrade uvedl, že nelze krátkodobě snížit závislost na Číně, protože by to znamenalo, že se zastaví projekty. Poznamenal také, že v USA vzrostla cena solárních panelů po zavedení cel na čínský dovoz a cena panelů je tam více než dvojnásobná proti Evropě.

Místní výrobci uvádějí, že naděje na konkurenceschopnost místního průmyslu jsou mizivé. Generální ředitel švýcarského výrobce panelů Meyer Burger Gunter Erfurt řekl, že Evropa je v cenové válce s Čínou. Jeho firma plánuje zavřít ztrátovou továrnu na solární moduly v Německu s odkazem na absenci podpůrných evropských politik. Některé čínské firmy jsou podle něj schopné prodávat solární panely dokonce pod výrobními náklady, protože tamní solární průmysl byl léta strategicky dotován stovkami miliard dolarů. A Evropě se tento náskok Číny nedaří dohnat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 12:49
Nic neblokovat, nedotovat, jen nasadit na čínské panely clo. A evrpopské třeba osvobodit od DPH. Prostě budou panely o něco dražší, svět se nezřítí a nemůžeme se dostat do průšvihu, jak s ruským plynem.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.2.2024 14:06
Zavedení cla je v rozporu se zásadou volného obchodu. Jak by se EU líbilo, kdyby Čína odpověděla stejně a nasadila cla na dovoz evropského zboží ?
Světová obchodní organizace (WTO) vznikla k 1. lednu 1995 jako nástupce Všeobecné dohody o clech a o obchodu (GATT) a je jediným mezinárodním orgánem zabývajícím se pravidly globálního obchodu mezi státy. Dohoda o zřízení WTO byla schválena 15. dubna 1994.
Primárním úkolem organizace je rovnost v rámci otevřeného trhu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 16:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže sama Čína ta pravidla porušuje, šikanuje účelově evropské firmy a prodává nějaké zboží za dumping, dotuje vybrané výroby, které exportuje. To nevím, jestli EU vůbec dělá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 16:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Navíc kraduje a kopíruje patenty, dělá průmyslovou špionáž.
Odpovědět

Radek Čuda

7.2.2024 16:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to napište WTO a když vám to odsouhlasí, tak můžete mít cla. Pokud je zavedete bez toho, tak ... hodně štěstí. Obchodní válka s Čínou ... nejen ... je přesně to, co Evropa v téhle chvíli prosperity:-) potřebuje.
Odpovědět
va

vaber

8.2.2024 09:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Čína porušuje šikanuje atd ,to jsi četl v politické příručce EU, Čína nemusí nic dotovat ,ta dokáže levně vyrábět, z čeho by dotovala výrobu pro celý svět Hanzl?
ty bohaté státy zrušily cla a nutily zrušit cla všechny státy, v době kdy se jim to hodilo a umožnilo jim to ždímat chudé státy, nyní když už některé chudé státy předhonily ty domýšlivé bohaté a dostaly se do pozice ,že mohou ždímat Evrpu, rychle chtějí ,ti svobodomyslní evropané, cla zavádět a blábolí, jak Hanzl,tedy vysvětlují to plebsu tak jak si přečel Hanzl v příručce,
Evropa brzy bez dotace nic ve světě neprodá ,ta žije jen s dotacemi, přijde doba kdy si svět nenechá nic diktovat od Evropy ani USA ,jak je to nyní,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2024 09:01 Reaguje na vaber
To je zase blábol jak z kremelské příručky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.2.2024 18:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
jestli Čína začne dovážet elektro mobilitu do Evropy, tak se může ten náš " Český" Detroit tak akorát napást za Škodovku na louku.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.2.2024 17:22
Volání evropských výrobců proti nekalé konkurenci dobře popsal před téměř 200 lety Bastiat v Petici výrobců svíček. Prostě zatlučeme okna a hned bude konjunktura, protože budeme potřebovat více svíček:
http://bastiat.borec.cz/bastiat_petice.pdf
Odpovědět
pk

pepa knotek

7.2.2024 17:24
Evropští politici nejprve uměle zvednou ceny energií, potažmo firmám výrobní náklady a pak se diví, že evropský průmysl je nekonkurenceschopný i na území Evropy. Nejde jen o FV panely, další na řadě je hutní průmysl, automotive a můžeme pokračovat dál jak je libo. Elektřina se u nás vyrábí za 0,25 Kč/kWh a prodává třeba za 5 Kč, prachy tečou spekulantům, překupníkům do zahraničí - to nemá chybu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 18:38 Reaguje na pepa knotek
Má tu jen jednu drobnou chybku. Je to pitomost celý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 18:43 Reaguje na pepa knotek
Tohle v nějaké diskusi řekli p. Benešovi (gen. ředitel ČEZu) a vypadal, že vyletí z kože.
Odpovědět
va

vaber

8.2.2024 09:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ,to není chyba Beneše, to je chyba systému který zde vládne a který tak usilovně hájíš
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 15:58 Reaguje na vaber
Beneše chytaly mdloby, když mu někdo vykládal, že dělá elektriku za 25 halířů, to je celý. Čistě nákladovka vychází na 2 kačky, k tomu přenosová síť, daně, poplatky, celá industrie až k poslednímu elektroměru a každý chce mít nejen plat, ale i normální zisk, bo musí pořád investovat. Pepa tomu říká cha cha "politici (kteří s tím nic nemají) uměle zvedají cenu". Normálka, bakterie zamořují už vše.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

7.2.2024 18:30
to je objev...Čína si to sem doveze, sami umíme kulový, konkurenceschopnost žádná, ale "Bruselský" šmejdi jedou naplno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2024 18:44 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nmluvte za jiné.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.2.2024 19:23 Reaguje na Pavel Hanzl
To píše ten pravý :-)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.2.2024 10:01
On ten problém konkurenceschopnosti je poněkud hlubší. Ono to je i o výši
zisku plynoucí do privátních kapes a o možnostech o to menší mít konečnou
cenu výrobku. Pokud se někdo spokojí s 10% čistým ziskem, tak nenažranec
se ziskem 30% je namydlený. Když se k tomu přidá výhoda hromadné výroby
místo té malosériové, tak už je to druhá výhoda a třetí je cena vstupů.
EU může nasadit cla, ale musí čekat na odvetu už u tak těžko prodejné
produkce v Číně a její náhradou tou čínskou . Pro EU by byla ztráta
tohoto trhu tragická při saldu současné obchodní bilance. Dumping lze
velmi těžko dokázat a za dumping nejsou považovány nižší náklady na výrobu
a nižší čistý zisk. Prokázat cenu pod výrobními náklady je těžké, když
nelze srovnávat vstupy, čisté zisky a jiné náklady, které jsou v EU vyšší.
Jsme drazí a budeme ještě více s naší politikou odstřižení od levných
zdrojů z Ruska, odkud nyní čerpá Čína. Světlé zítřky se konat NEBUDOU!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2024 16:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Poslední cha CHA "levný" plyn z Ruska stál 340 eur (dnes 30) a Putin se prsil, jak za půl roku při třetinové dodávce vydělal 5x tolik, co před válkou. Vám ta kobliha fakt moc nemaká.....
Odpovědět
RM

Roman Mysík

8.2.2024 21:45
Kdepak asi soudruzi z EU udělali chybu? Že by tupá krátkozrakost, ekonomická naivita, fanatické popírání ekonomických i fyzikálních zákonů, odtržení od sociální situace obyvatelstva, prostá hloupost, nebo tučná finanční pobídka od Čínských soudruhů? Je krásným paradoxem, jak oficiálně komunistická Čína s ryze kapitalistickým smýšlením ekonomicky drtí oficiálně kapitalistickou Evropu s ryze komunistickým smýšlením.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2024 08:59 Reaguje na Roman Mysík
Když někdo vůbec netuší, co znamenají pojmy, se kterými šermuje jak tureckou šavlí (komunismus), mele o nějakém fanatickém popírání atd. atd., tak fakt nemá šanci pochopit ani ťok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.2.2024 08:56
Připadá mi velmi nebezpečný trend, kdy čecháčci mohutně plijou špínu na NAŠI EU, na NAŠI vládu, kterou jsme si sami svobodně zvolili a chtějí jejich rozpad a zmar. Vinkler se třeba vyloženě těšil, že ČR zbankrotuje, zmrzne a EU se bez ruského plynu rozpadne. Dnes velká většína místních ropáků jen kritizuje a chce vystupovat.
Jsou schopni tihle trulové vůbec domyslet, co by nastalo, kdyby se ta jejich vytoužená přání splnila? Nechci je obviňovat z tak fatálního blbství, asi to bude jen ta bakteriální nákaza z Kremlu, nic složitého.
Odpovědět

Radek Čuda

12.2.2024 13:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanz, kdybyste nebyl tak hloupý jako jste, tak by vám došlo, že jak někteří jsou celí nadšení jak to tady ten antibabišovský slepenec vede, tak úplně stejně jsou po těch více jak dvou letech jiní tím samým nenadšení ... a dalo by se to napsat jinak:-). To samé platí o EU, která ještě před 20 lety byla institucí, která sice nebyla ideální, ale rozhodně bylo fajn do ní vstoupit. Nebudu tu samozřejmě tvrdit, jak by bylo bájo z ní vystoupit, ale poměr toho, co je v ní přínosem vůči tomu, co v ní stojí vyloženě za pikaču, se od té doby fest změnil, a rozhodně ne k lepšímu.

To jen vy mi připomínáte bolšány v osmdesátkách, co tvrdili, že až na nějaké drobnosti je ten socík to pravé a je potřeba jen "přestavět":-) a vytrvat!
Vy prostě nemáte mezi ušima dost na to, abyste se byť jen pokoušel o nějaké kritické myšlení, a tak to nahrazujete vírou ...
Prostě takový zdejší Milouš:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist