https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-by-mela-reformu-trhu-s-elektrinou-prijmout-do-konce-roku-shodl-se-summit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU by měla reformu trhu s elektřinou přijmout do konce roku, shodl se summit

24.3.2023 14:30 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prezidenti a premiéři členských zemí EU na summitu zadali orgánům Evropské unie, aby se snažily do konce roku dojednat reformu trhu s elektřinou, kterou Evropská komise navrhla s cílem předejít prudkému růstu cen. Pomoci k tomu má zvýšení podílu dlouhodobých smluv či povinnost dodavatelů nabízet zákazníkům smlouvy s fixovanou cenou. Podle českého premiéra Petra Fialy by plán posílil postavení koncového zákazníka.
 

"Evropská rada vybízí zákonodárce, aby dosáhli svižné shody na všech relevantních návrzích pro urychlení zelené transformace a aby bezodkladně pokročili s prací na navržené úpravě designu vnitřního trhu EU s elektřinou ve snaze zajistit její přijetí do konce roku 2023," stojí v závěrech, které včera večer v Bruselu odsouhlasili prezidenti a premiéři sedmadvacítky.

Komise návrh avizovala už na konci loňského léta, kdy EU v návaznosti na ruský útok na Ukrajinu zažila prudký nárůst ceny plynu a zároveň i velkoobchodní ceny elektřiny. Nakonec unijní exekutiva konkrétní plán reformy předložila minulý týden, přičemž aby mohl vstoupit v platnost, musí jej schválit členské státy i Evropský parlament.

Komise chce v zájmu stabilizace cen zavést pro dodavatele povinnost nabízet klientům v EU různé varianty kontraktů, včetně smlouvy s pevnou cenou elektřiny. Kromě většího podílu dlouhodobých smluv pak navrhuje také podmínit čerpání veřejné podpory takzvanými rozdílovými kontrakty s dlouhodobou pevnou cenou. Ty by státu umožnily při zvýšení tržní ceny elektřiny rozdělit nadbytečné příjmy mezi spotřebitele, pokud naopak cena klesne, dopláceli by výrobci rozdíl od výše stanovené ve smlouvě.

"Já vítám zejména to, že návrh výrazně posiluje postavení koncového zákazníka, tedy občanů," komentoval návrhy Fiala před odletem do Bruselu. Dodal, že plán umožňuje zemím podporovat i provoz jaderných elektráren. Analytici oslovení ČTK nicméně varovali, že vyšší podíl dlouhodobých smluv s pevnými cenami sice přispěje k větší stabilitě trhu, v konečném důsledku však zřejmě zvýší průměrné ceny energií.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

24.3.2023 17:00
co je to za blbost,reformovat trh s elektřinou,
ať se zeptají Hanzla ten a Peksa říkali ,že trh funguje dobře
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist