https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-francii-zakazala-lov-zpevnych-ptaku-na-lepivou-navnadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU Francii zakázala lov zpěvných ptáků na lepivou návnadu

18.3.2021 12:05 | LUCEMBURK (ČTK)
Francie byla jedinou zemí v Evropské unii, která povolovala lov ptáků pomocí lepidla na kmenech stromů nebo nástrah a sítí, a to navzdory unijnímu zákazu z roku 1979.
Francie byla jedinou zemí v Evropské unii, která povolovala lov ptáků pomocí lepidla na kmenech stromů nebo nástrah a sítí, a to navzdory unijnímu zákazu z roku 1979.
Tradiční francouzská metoda lovu zpěvných ptáků na lep je nelegální a Francie ji nesmí povolit. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie a vyhověl tak ochráncům zvířat, píše agentura Reuters. Tradiční charakter této metody není podle soudu dostatečným důvodem pro její zachování.
 

Francie byla jedinou zemí v Evropské unii, která povolovala lov ptáků pomocí lepu na kmenech stromů nebo nástrah a sítí, a to navzdory unijnímu zákazu z roku 1979. Francie dosud umožňovala "selektivní a kontrolovaný" lov v "omezeném množství" na základě dekretu z roku 1989. V srpnu 2020 povolení pozastavil prezident Emmanuel Macron, dnešní verdikt soudu otevřel cestu k definitivnímu zákazu.

"Členský stát nemůže umožnit použití metody odchytu ptáků, která vede k vedlejším úlovkům, pokud tyto vedlejší úlovky mohou dotyčným druhům způsobit jinou než zanedbatelnou újmu," píše se v rozsudku.

Rozhodnutí soudu považuje za své vítězství asociace na ochranu ptactva Bird Protection Association, která proti této metodě dlouhá léta bojovala, uvádí Reuters. Zákaz vítá i francouzská ministryně životního prostředí Barbara Pompiliová. Naopak lovecká sdružení ve Francii proti dnešnímu verdiktu chtějí nadále bojovat.

Lovci považují lov na lep za tradiční řemeslo. Návnada přiláká drobné zpěvné ptáky, jejich zpěv pak další jedince, které lovci pochytají. Ve Francii byla tato metoda povolena vždy jen po část sezony, v pěti oblastech na jihu země a celkem se smělo pochytat 40 000 ptáků. Exempláře jiných než povolených druhů lovci očistili od lepidla a pouštěli zpět na svobodu. Podle ochránců zvířat to ptákům přesto uškodilo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

18.3.2021 13:08
Fuj! Zlá EU!
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.3.2021 13:13
Tradice stupidity. Ať se naučí upravovat španělské slimáky, aspoň něčím ta chátra bude užitečná.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

18.3.2021 13:29
Ten článek je uboze přeložený. Ta metoda má stovky let české jméno. Chytalo se na lep (ne lepidlo). Lep se nanáší na vějice (vějičky), rozhodně ne na kmeny stromů. Lep se tradičně vyráběl z bobulí ochmetu nebo jmelí. Nejde o ani o "lepivou návnadu". Ptáci se na vějice v minulosti lákali buď pomocí volavce (volavého ptáka stejného druhu) nebo na vystaveného sýčka. Ptáci se po odlepení zasypali dřevěným popelem aby přestali lepit a měli možnost si očistit peří. Máme od tohoto způsobu čižby v češtině ustálené výrazy a rčení jako "Když ptáčka lapají pěkně mu zpívají", "Sednul mu na lep", "zas..l se jak vějice" atp. Nějaké odkazy třeba zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ci%C5%BEba
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

18.3.2021 13:40 Reaguje na Dalibor Motl
To nic na věci nemění, že jedna z nejvyspělejších zemí světa trpí takovouto úchylku. To by se dalo pochopit někde v Africe, kde domorodci nemají práci a pole jim zpustošila sarančata. Lovci určitě nebudou mít nafouklá bříška, a těch pěvců, co se tak zachrání, nebude určitě málo.
Odpovědět
Martin  Mach Ondřej

Martin Mach Ondřej

18.3.2021 13:47 Reaguje na Dalibor Motl
Dobrý den,
děkujeme za upozornění, upravili jsme.
Odpovědět

Jirka Černý

18.3.2021 16:49
Ani jsem netušil že je to ještě možné, to je vidět jak jsme si v EU všichni rovni, nevím z čeho je ten lep ale pokud toho ptáka udrží na místě asi to z něj nepůjde moc dobře, peří není zrovna něco co jde bez následků čistit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist