https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-jednotne-odmita-platit-rusky-plyn-v-rublech-tvrdi-unijni-cinitel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU jednotně odmítá platit ruský plyn v rublech, tvrdí unijní činitel

28.4.2022 13:39 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Žádná ze zemí Evropské unie dosud nedala najevo, že je ochotna za ruský plyn platit v rublech. Novinářům to dnes řekl dobře informovaný unijní činitel, podle něhož by přijetí požadavku ruského prezidenta Vladimira Putina znamenalo porušení sankcí zavedených EU. Maďarský ministr zahraničí přitom televizi CNN řekl, že Budapešť na podmínky přistoupí.
 

Ruský prezident Vladimir Putin v reakci na unijní sankce zavedené pro ruské invazi na Ukrajinu oznámil, že "země nikoliv přátelské" vůči Rusku, tedy také evropští odběratelé budou za ruský plyn muset platit v rublech. Unijní země a jejich plynárenské firmy to odmítly s tím, že by změna platební metody byla porušením uzavřených kontraktů. Ruská strana, pro kterou dodávky plynu do zemí EU znamenají výrazné příjmy, poté vypracovala a zákazníkům nabídla nový systém plateb.

Odběratelé si mají otevřít dva účty u banky Gazprombank. Na jeden z nich převedou peníze za plyn v eurech, platba však bude dokončena až tehdy, když se peníze dostanou na druhý účet již v rublech.

"Mezitím je může mít libovolně dlouho k dispozici ruská centrální banka, takže vlastně půjde o půjčku pro ni," vysvětlil dnes zmíněný činitel, v čem podle unijní exekutivy spočívá porušení sankcí. Ty od března zakazují jakýkoli platební styk s centrálním bankovním ústavem v Moskvě.

Zmíněný zdroj doplnil, že EU je zatím jednotná v odmítání této praxe. Neupřesnil však, zda si již druhý účet pro převod na rubly otevřela nějaká z firem, které do unijních zemí plyn dovážejí. Agentura Bloomberg s odkazem na zdroj blízký Gazprombank ve středu napsala, že rublové účty si otevřela desítka evropských zákazníků.

Na případné porušení sankcí podle unijního činitele dohlíží Evropská komise, která by podle obvyklých postupů mohla po vyhodnocení situace zahájit řízení se zemí porušující odsouhlasená pravidla.

Nejvýrazněji se zatím k přijetí Putinovy podmínky přiblížilo Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán je považován za dlouhodobého spojence šéfa Kremlu. Ministr zahraničí Péter Szijjártó CNN řekl, že jeho země systém přijme, protože nemá jinou možnost. Podobně se ale už ve středu vyjádřil také rakouský kancléř Karl Nehammer, který ale zároveň odmítl, že by Rakousko za ruský plyn platilo v rublech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

AZ

A Z

28.4.2022 13:51
Ta ruská blondýna je úplně pitomá, stejně jako Liliputin. Ruští dřeváci mohou útočit na Ukrajinu, ale Ukrajina na Rusko ne? Jen ať blbouni ochutnají to, co dělají na Ukrajině. ... I když si to pravděpodobně rusáci dělají sami, jen aby se mohli cítit ohroženi a použít odstrašující zbraň, jejich zaostalé mentalitě by to odpovídalo.

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/karma-je-kruta-naznacila-ukrajina-rusku-ze-bude-utocit-na-jeho-uzemi-zacharovova-zuri-40395272#source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.4.2022 14:02 Reaguje na A Z
Bude to tak, jak bude chtít Rusko. I přes hysterické výkřiky.
Odpovědět
AZ

A Z

28.4.2022 14:20 Reaguje na pavel peregrin
Tomu ani vy rusové nevěříte, ne?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

28.4.2022 14:50 Reaguje na pavel peregrin
už začíná být
Odpovědět
JH

JH

28.4.2022 20:16 Reaguje na pavel peregrin
Kéž by je Ukrajinci vyhnali zpátky na Sibiř aby to tak nebylo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.4.2022 17:43
Bláboly jako vždy , realita je taková :

Německý energetický gigant, společnost Uniper, bude platby za dodávky plynu z Ruska převádět do ruského bankovního ústavu Gazprombank, sdělil mluvčí firmy německému listu Rheinische Post. Účet u ruské banky si otevírá také rakouská OMV a stejný krok zvažuje italská Eni, aby vyhověla požadavkům Kremlu a země nebyly odstřižené od dodávek plynu jako Polsko či Bulharsko.

Celé EU v podání EK nelze věřit ani dobrý den.
Odpovědět
DA

DAG

29.4.2022 08:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dost si pletete co jsou orgány EU a soukromý sektor. Některé země skutečně vyměkli viz maďarsko. Na rozdíl od, pár lidmi zde milovaného ruska jsme v demokracii a firmy můžou dělat co není zakázáno.
Soukromé firmy můžou posílat peníze do Gazprombank, protože není pod sankcemi.
Je problém v tom, že Gazprombank ty peníze převede na rubly do banky, která je pod sankcemi a tím se obchází sankce.
Ano je to trochu postavené na hlavu, protože jsou sankce tak trochu jak od chytré horákyně.
Jen podotýkám, že když takový převod mezi bankami hrozí, tak ho neuskuteční ani číňani. Takže precedens.
Nicméně evropa je v pr... a nedá se nic jiného dělat.
Já bych vyhlásil, že sankce na ropu a plyn nejsou a srazil cenu. To by rusa bolelo víc.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.4.2022 08:52 Reaguje na DAG
Máte pravdu, ale ta vysoká cena plynu a ropy se hodí i jiným
a možná i více, než Rusku, protože nemusejí nabízet plyn
se ztrátou pouze proto, aby obsadili levnější trhy. Na to
jsou sankce dobré a cílem bude, aby byly co nejdéle. Jak
toho dosáhnout? No přece co nejdelším konfliktem!
Odpovědět
JO

Jaroslav Olšanský

29.4.2022 13:11
Politické žvásty, které s realitou nemají nic společného. Němci i Maďaři a snad i Rakušané už platí. Italové si zřizují účet.... Ještě něco??
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist