https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-musime-pridat-abychom-do-roku-2050-snizili-emise-o-80
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU: Musíme přidat, abychom do roku 2050 snížili emise o 80 %

14.3.2011 08:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Wöllert uvedl, že zatímco peníze získané z emisního obchodování po investování zůstanou v systému a pomohou, aby EU snížila svojí uhlíkovou stopu, peníze zaplacené za ropu a zemní plyn jdou za hranice EU.
Wöllert uvedl, že zatímco peníze získané z emisního obchodování po investování zůstanou v systému a pomohou, aby EU snížila svojí uhlíkovou stopu, peníze zaplacené za ropu a zemní plyn jdou za hranice EU.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Během minulého týdne Evropská komise představila Plán přechodu ke konkurenceschopné nízkouhlíkové ekonomice do roku 2050. Dokument přijel do Prahy představit jeden z tvůrců, Němec Torsten Wöllert z Generálního ředitelství pro oblast klimatu Evropské komise.
 

„Vidím, že tady v Česku jste tento dokument nazvali jako plán. Já bych ale spíše řekl, že je to mapa. Je to mapa města, můžete se k cíli dostat různými cestami, ale je třeba zvolit tu nejvýhodnější,“ řekl úvodem Wöllert a dodal, že se jedná o obecný náhled na redukci emisí skleníkových plynů, který by měl rozproudit diskuzi. Nyní probíhají přípravy odvětvových plánů, bílá kniha o dopravě by měla být hotova koncem letošního března, energetický plán do roku 2050 na podzim. Jestliže se celý svět zavázal k udržení průměrného oteplování pod hranicí 2 °C, je podle Wöllerta třeba připravit dlouhodobé nízkoemisní strategie.

HDP se zvyšuje, emise klesají

Emise CO2 se v EU za posledních 20 let snížily o 16 % a HDP vzrostlo o 40 %. Přestože zde hrály roli také historické faktory, Wöllert oceňuje, že zvyšující se HDP již nejde ruku v ruce s rostoucími emisemi. EU je prý na dobré cestě k dosáhnutí závazku, který hovoří o snížení emisí CO2 o 20 % do roku 2020. Do roku 2050 by se však při nynější politice emise snížily jen o 40 %. „Rok 2020 se blíží a musíme se rozmyslet, co budeme dělat do budoucna. Měli bychom otevřít diskuzi a tento dokument je jejím začátkem,“ řekl Wöllert.

„Vědci totiž požadují, aby se celosvětové emise do roku 2050 snížily o 50 % oproti roku 1990. V opačném případě nás čeká růst teploty o více než 2 °C a pak dojde k věcem, kterých se opravdu bojíme,“ říká Wöllert. Jelikož mají evropské země vyšší emise než rozvojové, je cílem EU snížit emise skleníkových plynů do roku 2050 o 80 – 95 % ve srovnání s rokem 1990. Předpokládá se snížení o 40 % v roce 2030 a 60 % v roce 2040. Podle EU je cíl snížení emisí o 80 % do roku 2050 dosažitelný s nyní dostupnými technologiemi, se změnou chování vyvolanou pouze cenami a při zapojení všech hospodářských odvětví. Zatím chybí stanovení postupných fází plánu.

Další cíl do roku 2020, 20 % energie z obnovitelných zdrojů, EU zřejmě splní, k zlepšení energetické účinnosti o 20 % je ale nutné další úsilí, tvrdí Wöllert. Současná politika totiž povede podle EU jen k úspoře 10 %, a tak se hlavy členských států před měsícem zavázaly „učinit rázné kroky k využití značného potenciálu větších energetických úspor z budov, dopravy, výrobků a procesů“. Evropská komise také přijímá nový plán pro energetickou účinnost, který by měl zajistit splnění cíle, zřejmě dojde k využití systému pro obchodování s emisemi EU-ETS.

Neplaťme tolik za ropu!

Množství primárních zdrojů fosilní energie je celosvětově omezené. Wöllert uvedl, že zatímco peníze získané z emisního obchodování po investování zůstanou v systému a pomohou, aby EU snížila svojí uhlíkovou stopu, peníze zaplacené za ropu a zemní plyn jdou za hranice EU. Proto je prý žádoucí posun od palivových nákladů k investičním výdajům, jinými slovy omezování používání fosilních zdrojů a snižování emisí CO2.

EU navrhuje do hospodářství investovat každoročně navíc 270 miliard eur v období od roku 2010 do roku 2050. „Je to součást modernizace, je lepší investovat do vlastní ekonomiky, než platit za ropu. Její cena bude navíc růst,“ obhajuje vysokou částku Wöllert a říká, že EU předpokládá každoroční úsporu nákladů na paliva v tomto období v rozmezí 175 až 320 miliard eur a v roce 2050 by měla úspora dosáhnout 400 miliard eur. Dalšími plusy bude lepší kvalita ovzduší a zdravotní přínosy – ty jsou vyčísleny na 27 miliard eur v roce 2030 a 88 miliard eur v roce 2050.


reklama

 
Martin Singr
Tento text byl publikován v rámci projektu Ekolist.cz – zpravodajství o změnách klimatu, který je realizován díky finanční podpoře SFŽP a MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist