https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-nabizi-kanade-posily-v-boji-proti-rozsahlym-pozarum-uvedla-von-der-leyenova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU nabízí Kanadě posily v boji proti rozsáhlým požárům, uvedla von der Leyenová

8.6.2023 19:33 | OTTAWA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tři země Evropské unie nabídly, že vyšlou do Kanady dohromady skoro 300 hasičů, kteří by se zapojili do boje s desítkami lesních požárů zuřících ve druhé největší zemi světa. Na twitteru to dnes uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž přijdou i další posily. Krotit požáry už nyní v Kanadě pomáhají týmy ze Spojených států či Austrálie.
 

"Stojíme po boku Kanady, která čelí strašlivým lesním požárům," uvedla šéfka unijní exekutivy. "Kanada požádala o podporu od Mechanismu civilní ochrany EU a my okamžitě reagujeme," pokračuje twitterový příspěvek.

Francie, Portugalsko a Španělsko podle něj dohromady nabídly vyslat do zámoří "více než 280 hasičů". "Přijdou další," dodává von der Leyenová.

Kanadské úřady žádají o pomoc ze zahraničí ve světle mimořádně ničivého úvodu sezóny lesních požárů, která běžně trvá od května do září. Letos výraznější problémy začaly už v dubnu na západě Kanady, následně zaznamenala bezprecedentní sérii ohňů východní provincie Nové Skotsko. Aktuálně se pozornost soustředí především na Québec, odkud vítr začal přenášet kouř k velkým městům včetně Toronta a Ottawy a dál na jih nad hustě osídlené části Spojených států.

Po celé Kanadě podle posledních informací hoří asi 400 požárů, z nichž více než polovinu nemají hasiči pod kontrolou. Více než čtvrtina celkových součtů připadala na Québec, desítky požárů hlásí také Britská Kolumbie, Alberta a Ontario. Agentura AFP napsala, že výraznější déšť se v Québecu očekává nejdříve v pondělí večer.

Spíše než počtem požárů je letošní rok výjimečný součtem spálené plochy, který už přesáhl celoroční průměr za poslední roky a je srovnatelný s rozlohou menších evropských zemí jako Belgie nebo Švýcarsko. Experti i činitelé kanadské vlády vývoj spojují s klimatickými změnami, které mají v Severní Americe za následek sušší vegetaci a vyšší riziko šíření požárů. Vláda nedávno oznámila, že během celého léta očekává mimořádnou aktivitu lesních požárů.

Do boje s nimi je zapojená kanadská armáda, jakož i stovky hasičů z USA, Austrálie nebo Nového Zélandu. Bílý dům ve středu uvedl, že USA už poskytly přes 600 "hasičů a podpůrného personálu" a že americký prezident Joe Biden o vývoji mluvil s kanadským premiérem Justinem Trudeauem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.6.2023 00:13
Teprve nabízí ?
Odpovědět
va

vaber

9.6.2023 08:45
kde jsou zdejší odborníci ,aby jim vysvětlili,že mají v Kanadě v lesích moc biomasy a proto tam hoří
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist