https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-ocenila-projekty-v-oblasti-obnovitelnych-zdroju-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU ocenila projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie

2.2.2004 15:35 | PRAHA/BRUSEL/BERLÍN (EkoList)
Při příležitosti Evropské konference pro obnovitelnou energii byly v Berlíně předány takzvané "Ceny kampaně EU za obnovitelnou energii pro začátek" za rok 2003. Komise tak už čtvrtý rok odměňuje snahy o propagaci obnovitelných zdrojů energie a předvádí úspěšné projekty z celé Evropy v této oblasti.
 

"Ráda bych letos opět poblahopřála vítězům za jejich věrnost obnovitelným zdrojů energie. Vzhledem k větším výzvám, které nás čekají s rozšířením v květnu, bych také chtěla povzbudit všechny naše partnery, aby pokračovali v tomto úsilí," prohlásila komisařka pro energetiku Loyola de Palaciová.

Předávací ceremonie se uskutečnila při příležitosti konference "Inteligentní možnosti energetiky" probíhající od 19. do 21. ledna. Vítězové za rok 2003 byli z různých částí Evropy. Například španělský region Navarra byl oceněn za energetickou koncepci, zejména za rozvoj větrných elektráren - v roce 2002 se zde produkovalo 696 MW větrné energie a 77 MW bylo z kogeneračních zdrojů; jeho cílem je v roce 2005 pokrýt 97 procent spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Další cenu získal "Program Bioenergie" společnosti Pohjolan Voima z Finska, jehož cílem bylo instalovat elektrickou kapacitu o 650 MW z biomasy. Komise ocenila i vytvoření Světové sítě o bioenergii a globálního partnerství pro obnovitelnou energii, vedené Evropskou průmyslovou asociací pro biomasu, a to za nejlepší partnerský projekt se zapojením rozvojových zemí. Jiný oceněný projekt, nizozemský Soltherm, si dal za úkol podnítit instalaci 15 milionů metrů čtverečních slunečních termálních kolektorů v roce 2004 a vybavit tak kolektory čtyři miliony evropských domácností. Další cena putovala do Španělska za projekt "Financování třetí stranou a start obnovitelné energetiky", což představuje podporu malým větrným farmám či hydroelektrárnám.

V budoucnu Komise podpoří iniciativy k propagaci obnovitelných zdrojů v členských státech (včetně těch, co letos přistoupí) granty v rámci programu "Inteligentní energetika Evropy", přijatém loni v červnu s rozpočtem na 4 roky ve výši 250 milionů euro. Na úspěchy dosažené v kampani pro začátky hodlá Komise navázat v polovině roku 2004 kampaní za udržitelnou energii, zahrnující efektivitu využití energie a obnovitelnou energii.

V uplynulé startovní kampani vzniklo na 127 partnerských projektů, v nichž se účastnilo více než 700 institucí. Třicet jedna z těchto partnerství bylo vybráno jako vedoucí projekty a oceněno na předchozích předávacích ceremoniích v Toulouse (2000), Bruselu (2001) a Salamance (2002).

Jak je zdůrazněno v tzv. Zelené knize o bezpečnosti dodávky energie, cílem EU je dosáhnout 12% podílu energie z obnovitelných zdrojů z hrubé vnitřní spotřeby Unie, a to do roku 2010. Proto bylo přijato několik legislativních návrhů. Směrnice o obnovitelných zdrojích energie, přijatá v roce 2001, stanovuje souhrnný cíl 21 % pro podíl obnovitelných zdrojů ve spotřebě elektřiny v rozšířené Evropě. Směrnice o biopalivech s sebou nese cíl 5,75 % podílu biopaliv v dopravním sektoru do roku 2010.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist