https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-planuje-omezit-dovoz-produktu-prispivajicich-k-odlesnovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU plánuje omezit dovoz produktů přispívajících k odlesňování

18.11.2021 02:21 | BRUSEL (ČTK)
Dovozci budou muset rovněž dokládat, že jejich produkty nevyrostly na nově odlesněné půdě. Požadavky se mají týkat sóji, hovězího masa, palmového oleje, dřeva, kávy, kakaa a některých s nimi souvisejících výrobků jako je kůže, čokoláda či nábytek.
Dovozci budou muset rovněž dokládat, že jejich produkty nevyrostly na nově odlesněné půdě. Požadavky se mají týkat sóji, hovězího masa, palmového oleje, dřeva, kávy, kakaa a některých s nimi souvisejících výrobků jako je kůže, čokoláda či nábytek.
Foto | OliBac / Flickr
Evropská unie by v příštích letech mohla omezit dovoz produktů, jejichž výroba je spojena s odlesňováním planety. Evropská komise v rámci plánu klimaticky šetrné politiky navrhla přijetí normy, která zavazuje dovozce některých komodit ke zodpovědnému přístupu k ochraně lesů. Unijní exekutiva představila rovněž návrh, který má bránit vývozu odpadu z EU do zemí, které nejsou schopny zajistit jeho ekologické zpracování.
 

Ochrana lesů a recyklace odpadů patří k důležitým součástem Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal), jejíž zavádění považuje komise za klíčovou prioritu následujících let. Komise hodlá v rámci navržených pravidel přimět firmy, aby při dovozu vybraných zemědělských produktů dbaly na dodržování norem platných v zemi původu. Dovozci budou muset rovněž dokládat, že jejich produkty nevyrostly na nově odlesněné půdě. Požadavky se mají týkat sóji, hovězího masa, palmového oleje, dřeva, kávy, kakaa a některých s nimi souvisejících výrobků jako je kůže, čokoláda či nábytek.

"Abychom uspěli v našem boji proti krizím klimatu a biodiverzity, musíme se začít chovat zodpovědně doma i v zahraničí," řekl v souvislosti s návrhem místopředseda EK pro ekologickou politiku Frans Timmermans. Komise přišla s návrhem krátce po skončení světového klimatického summitu v Glasgow, kde se jihoamerické či asijské země zavázaly do konce desetiletí ukončit odlesňování planety.

Aby nová unijní pravidla vstoupila v platnost, musí je schválit členské země a Evropský parlament. Stejná podmínka platí i pro další návrh komise, jehož cílem je omezit vývoz odpadů z EU do chudých zemí, které nezajišťují jeho recyklaci. Podle unijních statistik takto v současnosti končí přibližně polovina z 33 milionů tun odpadu, které EU každoročně vyváží.

Země nepatřící do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) budou na základě nové normy muset Bruselu potvrdit, že mají zájem z některého unijního státu přijmout dodávku odpadu a zvládnou ji ekologicky zpracovat. Komise bude vývoz odpadu do těchto států monitorovat a pokud dospěje k názoru, že způsobuje ekologické problémy, bude mít možnost jej zakázat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

18.11.2021 06:31
Naprosto v pořádku.
Odpovědět
DA

DAG

18.11.2021 07:29 Reaguje na Lukáš Kašpárek
To by bylo, ale nevěřím, že to úředníci EU nepodělají.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.11.2021 10:55 Reaguje na Lukáš Kašpárek
vždyť je to blbost, v dnešní době globálního obchodu si to "kafe" můžeme nechat posílat přes půl světa...
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.11.2021 14:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A tady vám na to napálí clo.
Případně spotřební daň z luxusního zboží.
A uhlíkovou daň.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

18.11.2021 08:03
Další byrokracie, která prodraží zboží a posílí Brusel.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.11.2021 10:56 Reaguje na Richard Vacek
jen tím naštvou další lidi...po éře zákazů vysavačů, bude nová éra zákazů kafe..
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.11.2021 08:36
Jestli budou tenhle problém řešit tak aktivně, jako třeba nelegální migraci, tak než se rozhoupají k akci, bude místo pralesů zelená poušť.
Odpovědět
va

vaber

18.11.2021 08:54
,,Evropská unie by v příštích letech mohla omezit dovoz produktů,,
to je nic neříkající věta , pokud chce EU něco udělat, může to udělat hned ,odklad do budoucnosti naznačuje ,že nechce dělat nic
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.11.2021 12:27
To se mi vždycky strašně líbí . Vytroubí se heslo sice správné , ale vzápětí se utopí v bahně bruselské byrokracie , v reálu se nemění téměř nic, pouze vznikají party úředníků, kteří potvrzují potvrzené a všichni jsou spokojeni.
Počet úředníků v Bruselu přesáhl k datu 40.000. Stačí ?
Naprostá odtrženost elit od skutečného života, ať se už s tím jdou vycpat.
Odpovědět
VS

Va Shek

18.11.2021 16:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zas vaše totální zaslepenost z nenávisti...

Počet úředníků v EU vzhledem k počtu obyvatel je velice podprůměrný.

Stejně tak ty pochybnosti. Dokonalý doublethink z vaší strany. Když jde o kritiku EU tak může za to, co se děje na globální úrovni. Když by mělo být něco pozitivní tak to podle vás nedokáže prosadit..

Je smutné sledovat váš vývoj od ekologo ve figurku ovladanou nenávistí.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.11.2021 18:51 Reaguje na Va Shek
Na rozdíl od vás mohu konkrétními případy doložit rozdíl mezi hesly a realitou. A není to veselé čtení.
Ze strany EU jde o čiré pokrytectví , kážou vodu, ale sami pijí víno.
A pak jsou tací, co jim to žerou i s navijákem, což už není věc racionality , ale slepé víry.
Tito fanatici se potom chovají ve stylu kolaborantů :
"Udávat tě nebudu, ale hlásit to musím."
Odpovědět
LB

Lukas B.

18.11.2021 12:46
no, jestli tomu mám rozumět tak, že se nebudou dovážet produkty extenzivního zemědělství (nižší výnos z jednotky plochy), které na jednotku úrody vyžadují větší plochu a zapříčiňují tedy tlak na odlesňování, tak to v zásadě není špatná myšlenka. ovšem obávám se, že soudruzi to mysleli jinak, trochu víc v duchu víry, a fairtradeové biokávy se to zas tak moc nedotkne.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.11.2021 14:28
Takže produkty "z odlesněné půdy" sežerou v Číně, protože jim je úplně jedno, co si kdo doma dělá za binec. No a my si připlatíme za certifikát.
Nezmění se nic, jen Číňan bude mít trochu levnější nákup, my zase dražší.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.11.2021 18:57
Vidím, že správce webu nahradil jména písmeny, ale u některých jména
zůstala(asi jmény nikdy nebyly).Ale to jen na okraj. Mi je putna, co
vše z dovozu podraží, protože se bez exotického ovoce, kávy a kakaa
klidně obejdu. Horší však bude výkrm evropských hospodářských zvířat
bez dovozové sóji, když naše pole změníme na OZE. To pak podraží vše
i z domácí produkce a spirála inflace se roztočí jako turbína bez brzd.
Stále si pokládám otázku: pouhá hloupost a nebo záměr? Byl bych raději,
kdyby to byla pouze hloupost a amaterismus.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.11.2021 21:20
Jak chutná veganský steak z 3D tiskárny? Otestovala jej moderátorka BBC
Emily Maitlis , poprvé ochutnala steak z masa vytištěného na 3D tiskárně. Takový produkt je podle výrobců zdravější i šetrnější k životnímu prostředí.
Veganská alternativa představuje nejen zdravější výrobek, protože obsahuje méně cholesterolu, ale podle Redefine Meat je také šetrnější k životnímu prostředí. (převzato)

Tak kromě sarančat, cvrčků a larev potemníka moučného ,již schválených EU, je na obzoru další magořina z rukou šílenců.
Tuším, že posledním výkřikem dua Ursuly a Franse bude nápad uvěznit vědomí lidské bytosti do digitálního světa typu Matrix, nulová uhlíková stopa a totální dekarbonizace společnosti, vše pod kontrolou Velkého Bratra.
Odpovědět
FK

Filip Kondapaneni

19.11.2021 07:03
Je to krásné, že jsou byrokrati tak uvědomělí, ale většina dováženého zboží, surovin do EU vznikla tak, že se muselo něco někde zplundrovat, zničit, kontaminovat. Na cenu zboží, surovin má vliv cena lidské práce, energii, dopravy, enviromentalni opatření při těžbě a výrobě a pak na konci při likvidaci odpadu, byrokratická opatření, cla, a různé poplatky. Samozřejmě každý správný kapitalista musí maximalizovat svůj zisk a minimalizovat své náklady a to v rámci mantinelu který mu stát ve kterém podniká dovolí (a to se v některých případech jde i ta hranu nebo rovnou mimo zákon)
Odpovědět
LB

Lukas B.

19.11.2021 08:28 Reaguje na Filip Kondapaneni
ono je to na první pohled absurdní, ale gája friendly není to idylické zemědělství s dvojicí volků táhnoucích ruchadlo a staré odrůdy obilovin, práce 80% obyvatelstva v potu tváře, vypasený každý příkop a rozorána každá lavice - teda snad že bychom chtěli 100% zaměstnanost a možná údržbu kulturní (umělé) krajiny, a smíříme se s tím, že v některých zemích se bude živořit na nedobrovolné vegetariánské stravě a někde dokonce umírat hlady.
mnohem více gáju nechává bejt velmi intenzivní zemědělství na optimálních stanovištích (a to i v rámci planety, ne okresu nebo kraje) s tím, že na těch (ze zemědělského hlediska) horších místech budou lidé dělat něco jiného.
ono to citlivému člověku připadá jako strašidelnost jíst (třeba) banány z ekvádoru místo českých jablek, ale doprava přes půl světa je velmi efektivní a laciná (tuhle jsme zde na ekolistu v diskusích počítali, kolik málo litrů nafty je potřeba na dopravu tuny zboží na půl délky rovníku), zdroje a gáju žere first/last mile, a paradoxně může být doprava banánů z ekvádoru šetrnější než doprava jablek ze slánska.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist