https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-schvalila-castecne-embargo-na-ruskou-ropu-i-sankce-proti-bankam-a-televizim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU definitivně schválila částečné embargo na ruskou ropu

3.6.2022 19:41 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie dnes definitivně schválila šestý balík sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu, jehož součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Z embarga bude dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Česko, Slovensko a Maďarsko. Česko bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy z rafinerií v jiných zemích EU.
 

"Dnešním balíkem dále omezujeme ruské možnosti financovat válku," komentoval shodu sedmadvacítky zemí šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Pro ruskou ropu je EU největším trhem, na nějž míří téměř polovina veškerého vývozu. Evropská komise v původním návrhu před měsícem usilovala o úplné embargo, tento plán však vetovalo Maďarsko.

Unie se nakonec dohodla na tom, že od 5. prosince přestane dovážet surovou ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Časově nespecifikovanou výjimku má ropovod Družba. Německo a Polsko, dovážející ropu jeho severní větví, se však zavázaly do konce roku tento import ukončit. Sedmadvacítka by se tak měla celkem zbavit více než 90 procent ruské ropy.

Sankce počítají i se zákazem exportu produktů z ropy dovezené Družbou, aby země pokračující v importu nezískaly konkurenční cenovou výhodu. Česko však bude mít do 5. prosince příštího roku výjimku, kterou chce využít zejména k dovozu nafty ze slovenské rafinerie Slovnaft. Text výjimky číselně nevymezuje povolený objem, který by ovšem neměl přesáhnout obvyklé množství z posledních pěti let.

EU rovněž zakáže vývoz desítek chemikálií, které mohou Rusku posloužit k výrobě chemických zbraní.

Evropský blok zároveň vyloučil z mezinárodního platebního systému SWIFT tři ruské banky, včetně největší Sberbank. Třem ruským televizím šířícím válečnou propagandu Kremlu zakázal vysílat v EU.

Na více než tisícihlavý seznam potrestaných ruských činitelů přibylo 65 lidí, zejména vojenských velitelů spojených s masakry civilistů v Buči a násilnostmi v Mariupolu. Je mezi nimi rovněž někdejší ruská gymnastka Alina Kabajevová, která je podle médií přítelkyní prezidenta Vladimira Putina a stojí v čele velké mediální skupiny NMG. Naproti tomu po tlaku Maďarska se na listině neobjeví původně plánované jméno ruského patriarchy Kirilla. O 18 položek se rozšíří seznam sankcionovaných firem či institucí. Většinu tvoří zbrojovky, unie však zmrazila styky i s Národním zúčtovacím depozitářem. Největší depozitář cenných papírů v zemi plánovala Moskva využívat k obsluze evropských dluhopisů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

3.6.2022 21:10
Brusel dělá co může, aby nás odřízla od levných ruských surovin. Důsledky pro evropské firmy budou zajímavé.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.6.2022 06:12 Reaguje na Richard Vacek
období bezhlavého a bezuzdného blahobytu skončilo. To, co v životě máme za "špatné" může mít i pozitivní konotace
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.6.2022 20:12 Reaguje na Richard Vacek
Co si představujete pod pojem "levné ruské suroviny"??
Čtyřikrát předražený plyn a dvakrát ropa?
A proč si myslíte, že by nám někdy v budoucnu měli Rusi dávat něco zalevno, když jsme pro ně nepřítel??
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist