https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-dohodla-na-cili-do-roku-2030-omezit-spotrebu-energie-o-11-7-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se dohodla na cíli do roku 2030 omezit spotřebu energie o 11,7 procenta

10.3.2023 20:15 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie by měla do roku 2030 omezit celkovou konečnou spotřebu energie o 11,7 procenta proti hodnotám, které pro konec desetiletí odhadovala před třemi lety. Shodli se na tom v noci na dnešek zástupci členských zemí a Evropského parlamentu. Dojednali tak podmínky další ze série norem klimatického balíčku, jehož cílem je snížit produkci skleníkových plynů do konce desetiletí. Aby norma vstoupila v platnost, státy i europoslanci ji musejí ještě oficiálně potvrdit.
 

Směrnice o energetické účinnosti je součástí sady norem známé jako Fit for 55, jejímž cílem je omezit produkci skleníkových plynů do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990. Státy by na základě její dnes dohodnuté podoby měly od roku 2024 zvyšovat účinnost a dosahovat takových úspor, aby celková konečná spotřeba energie klesala průměrně o 1,49 procenta ročně. Dosavadní plán počítal s hodnotou 0,8 procenta. Celkový nově dohodnutý cíl podle výpočtů unijních orgánů odpovídá úspoře energií získané ze 763 milionů tun ropy.

"Úspory energie jsou klíčovým krokem při záchraně planety. Evropané v uplynulých měsících dokázali, že jsou schopni a připraveni čelit této výzvě a náš průmysl dokázal, že zvládne optimalizovat využívání energie," uvedl k dohodě místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Narážel tak na omezování spotřeby energie související zejména s inflací a ruskou invazí na Ukrajinu.

Nová pravidla počítají mimo jiné s výraznějším podílem veřejného sektoru na úsporách, zatímco velké podniky budou muset do svého provozu začlenit efektivní systém řídící jejich spotřebu energií. Členské státy dostanou za úkol prosazovat využívání lokálních zdrojů vytápění a chlazení ve městech nad 45.000 obyvatel.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jaroslav Studnička

10.3.2023 20:51
Dobře to dneska okomentoval p. Macenauer...
"Evropu ovládl orwellovský „doublespeak“"

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-expert-za-penize-do-slunce-a-vetru-jsme-mohli-mit-4x-vic-energie-z-jadra-227274#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=abtest209_meranie_spent_time_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.3.2023 17:00
Ono je to už asi jedno. Prostě od "dohnat a předehnat" Brusel přehodil na "budeme menší, až budeme nejmenší na celém světě", což je cíl, který se splnit podaří.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.3.2023 18:20
A to není všechno. Dalším zářezem na pažbě euromagorů bude povinná rekonstrukce domů tzv. zelená rekonstrukce.

Vyplývá to z návrhu směrnice EU, kterou mají k dispozici například deníky Bild nebo Die Welt. Podle ní by všechny budovy měly už do deseti let dosáhnout optimální energetické náročnosti ve stupni D.
Milióny majitelů domů v Evropě tak zřejmě budou brzy vyměňovat okna, instalovat solární panely na střechy a lépe izolovat fasády. A to znamená nemalé náklady.
Sdružení majitelů nemovitostí Haus&Grund Kai Warnecke se obává nákladů mezi 15 000 (cca 355 tisíc Kč) až 100 000 eur (cca 2 360 000 Kč) na bytovou jednotku.

zdroj : https://echo24.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist