https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-pred-zacatkem-zakazu-dovozu-zasobuje-ruskou-naftou-pise-reuters
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se před začátkem zákazu dovozu zásobuje ruskou naftou, píše Reuters

21.11.2022 14:46 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropští obchodníci pospíchají s doplňováním zásob ruské nafty před tím, než začne v únoru platit v EU zákaz jejího dovozu, protože alternativní zdroje jsou stále omezené. Píše to agentura Reuters.
 

EU zakáže dovoz ruských ropných produktů 5. února. Na dovozu nafty z Ruska je region značně závislý. Už v prosinci má vstoupit v platnost zákaz dovozu ruské ropy.

Od 1. do 12. listopadu se objem nákladu nafty určený pro skladovací oblast Amsterodam-Rotterdam-Antverpy (ARA) zvýšil proti říjnu o 126 procent na 215 000 barelů denně, upozornila analytička společnosti Vortexa Pamela Mungerová.

Rusko se zatím tento měsíc na celkovém dovozu pohonných hmot do Evropy podílí 44 procenty, protože existuje jen málo okamžitých nákladově efektivních alternativ. V říjnu jeho podíl činil 39 procent, ukazují údaje agentury Refinitiv. Před únorovou invazí Moskvy na Ukrajinu byla Evropa na dovozu ruského paliva závislá z více než 50 procent, i přes pokles je Rusko stále největším dodavatelem nafty na kontinent.

"EU bude potřebovat zajistit zhruba 500 000 až 600 000 barelů nafty denně, aby nahradila ruský objem, náhrada bude pocházet z USA a také z oblasti na východ od Suezu, především z Blízkého východu a Indie," uvedl analytik firmy FGE Eugene Lindell.

Za současný příliv ruské nafty může částečně zákaz dodávek nafty původem z Ruska na burzu ICE Futures Europe před sankcemi EU. Od 30. listopadu musí obchodníci na ICE prokázat, že do žádných nádrží v širším regionu ARA, které se použijí pro lednové dodávky, se nedostal žádný ruský produkt. Do zásobníků v ARA sice může v prosinci ještě dorazit ruská nafta, ale musí být přesunuta do jiných nádrží, ze kterých nebude možné realizovat lednové dodávky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VS

Vilda Smakal

21.11.2022 15:00
Člověk se stále nepřestává smát demenci EU....Člověk si myslel, že se už nelze ničemu divit, ale ono je pořád dost věcí, nad kterými člověk musí pořád kroutit hlavou.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.11.2022 15:05
Proč se teda zákaz dovozu ruské ropy přijímá, když obchodníci o ní mají takový zájem? A co tomu zákazu obchodníci říkají?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 17:06 Reaguje na Richard Vacek
Zákaz dovozu krvavé ropy je proto, aby liliPutin neměl na ukrajinskou válku.
Ruské embargo na plyn mu sice zařízl celého Gazproma, ale největší příjem kremelské zrůdy je z ropy. A právě ji do Evropy najvíc vyváželi.
Sankce sice Rusko drtí velmi důkladně, ale to ropné embargo bude asi naprosto nejúčinnější.
Bylo vyhlášené už na jaře, takže kšeftaři se mohli připravit, ale musíme očekávat nárůst ceny benzínu a nafty každopádně. I když současná cena je kolem 80 baků.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

21.11.2022 17:13 Reaguje na Pavel Hanzl
A to já bych řekl, že se to přijímá, protože někteří EU politici vypnuli rozum a namísto toho zapnuli ideologii.
A to když se přihodí, tak to napáchá spoustu škody.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 17:35 Reaguje na Richard Vacek
Ta ideologie mi nějak uniká.
Nepřítel vám otevřeně vyhrožuje a chce vás napadnout, vy mu dodáváte obrovské peníze na nejmodernější zbraně.
"EU mi prodá provaz, na kterém ji oběsím".
"Rozpad SSSR byl nejhorší geopoltickou tragédií 20. století a já jen chci jej obnovit včetně evropských satelitů".
"Chci vybudovat Eurasii od Lisabonu po Vladivostok". vše V.V. Putin
Zatím napadne sousední zemi, bo potřebuje odrazvý můstek a otevřenou, dlouhou hranici.
Takže je fakt nerozumné mu ty příjmy zarazit a podpořit napadenou zemi, na které si vybouchá celý svůj arzenál? Je fakt ideologické mu zabránit další vyzbrojování??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.11.2022 15:39
Když chtěl Gazprom uzavírat smlouvy na dvacet let , poslala ho EU k šípku.
Dnes uveřejněno :
"Evropa se zdráhá, Čína dohodla s Katarem dodávky LNG na 27 let".

Je celkem jednoduché předvídat , jak to dopadne . Bruselští hlupci budou nuceni nakupovat paliva za max. možné burzovní ceny a není vyloučeno, že právě od Číny, která m.j. bude odebírat i levný ruský plyn.

Být investorem,který drží asijské, americké a EU akcie, tak se těch posledních začnu zbavovat.

Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.11.2022 15:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
Doplněk : Šéf QatarEnergy Saad al-Kaabi přitom řekl : „Myslím, že nedávná volatilita přiměla kupující, aby pochopili, jak je důležité mít dlouhodobé dodávky, které jsou fixní a z dlouhodobého hlediska za rozumnou cenu.“

Celá EU s bláznivou zelenou energetickou politikou půjde brzy do kytek.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 17:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
To tvrdíte už několik let a pořád ne a ne. Mohl byste nějak časově odhadnout, kdy teda fakt do těch kytek už půjdeme? Zatím to rozhodně nevypadá a nejhorší energetická krize historie už odeznívá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.11.2022 17:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Bývalý premiér, ministr financí a guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok:

Zároveň v Evropě ekologické a regulatorní standardy zpřísňují, což rovněž vede ke zdražení. Prostě chceme mít všechno zelené, tak to bude i dražší.

Měla by tedy Evropa ve své zelené politice zvolnit?

Nejsem proti dekarbonizaci, ale musíme brát její socioekonomické dopady v potaz...Teď směřujeme k tomu, že to skončí. Zasáhne to střední třídu, protože ta zpravidla úspory má a žije vesměs ze své práce. Střední třída bývá politicky oporou kontinuálního vývoje.
Pokud bude silně zasažena, bude část padat dolů a radikalizovat se. Soudím, že to neuvidíme jen v Česku, nýbrž v celé Evropě.
-----------------------------
Hanzl , musí číst i něco jiného než gryndýl a projevy Lejnové. Kdo si počká, ten se dočká.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 20:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takže ani náznak nějakého reálného časového odhadu, postě jak dycky.
Evropa je přežraná, má nejvyšší materiání bohatství pro každého obyčejného občana (samozřejmě vyjímky jsou) a vůbec té střední třídě neublíží, když se jí zvedna žlab. Obezita je pandemie civilizovaného světa a výdobytky kapitalismu přerozdělované sociálním státem jsou jednoznačně nejvyšší na světě. Důsledkom je až neskutečné plýtvání výrobky (především z Číny), které se podělají do roka po skončení záruky. A to nějaká pitomost (lidově ku.vítko), opravovat to nemá cenu, tak se to celé vyhodí.
Pokud by to bylo 3x dražší, někdo by to spravoval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 20:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Fakt máte pocit, že zrovna tohle předchází bankrotu?
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-ceska-dominance-tuzemskym-firmam-se-dari-valcuji-vychodni-konkurenci-219688#utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 12:05 Reaguje na Pavel Hanzl
A co se tak podívat jaký ty firmy mají podíl třeba na HDP, zaměstnanosti a tak podobně?

A ono není vždy vše, co se třpytí, že ... "vyhledávač letenek Kiwi. České firmy z posledních let, které rostou výrazně rychleji než konkurence v zahraničí, udávají trend."

A dnešní realita ... "Ani rok 2019 nicméně tehdy nestačil k zisku. Do plusových hodnot se firma Olivera Dlouhého dostala naposledy ještě o rok dříve, přičemž znovu by se to dle jejích manažerů mělo podařit teprve po sezóně 2025."

https://www.euro.cz/clanky/kiwi-ziskalo-25miliardovou-investici-a-soudit-uz-se-nemusi-do-cernych-cisel-se-vsak-nevrati-jeste-roky/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 20:12 Reaguje na Svatá Prostoto
To není přece o o podílu na HDP, to jste si zase nepřečetl, že? To je o progresivitě a inovativnosti, ze které se časem ten podíl vytvoří. Pokud by se tvořil ze starých postupů, (které prosazujtete) tak by šla zem skutečně dio bídy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2022 12:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Boha jeho, ten podíl na celkovém výkonu je právě zcela rozhodující. A až teprve bude nějak významný, tak to lze považovat důkaz o změně trendu.

Do té doby je to sice fajn, vo tom žádná ... pana Kučeru a Baudiše zdravím, závidím a všechna čest a obdiv ... ale je to furt jako o té vlaštovičce a jaru.

A těm případů, jakým je zrovna ten kiwi jste se už úplně vyhnul ... raději.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 16:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
S Gazpromem měli evropští obchodníci smlouvy všeho typu, od krátkých po dlouhé. Jenže v Kremlu asi došel hajzlpapír. Zkuste mi prozradit, proč by měl kdokoliv uzavíral jakoukoliv smlouvu s někým, který je zásadně neplní?
A s Katarem Němčouři udělali smlouvy na 20 let Habeleck se prý kroutil jak had, ale podepsal. My máme asi to samý, navíc na trhu je plynu přebytek. Překupy z Číny nám můžou být fuk, pokud budou za normálně nízké ceny.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.11.2022 18:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Oni jsou na voči, Hanzl.
Nejspíš Rusům zdemolujete NS 1,2 a pak bečíte, že nedodávají plyn.
40% současných nákupů ropy v EU je z Ruska. Tak si taky něco kupte, protože pak nastoupí embargo a u Hanzlů budou svítit loučemi.
Ještě rád si na Ekolistu budete sypat popel na hlavu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 20:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Asi jste zaspal celý rok, protože bratr Putin nám už loni touhle dobou plyn výrazně přiškrtil a od konce srpna k nám nejde ani kubík. Ani Němcům atd. jen něco málo čurdí Turkem.
Plynu máme plné zásobníky a jak spustí Němčouři ten další terminál (už spustili, do konce roku pojede), tak jsme zavodou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.11.2022 20:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
A kdo proboha bečí? Puťka? nechal odpálit tři roury a nechal jednu z NS2 a okamžitě přiskotačil s nabídkou, že Skopčákům bude plyn cha cha posílat!!
Ti se samozřejmě zasmáli tlustým hlasem a kopli ho do dupy. Normála, už jsme za vodou, ale nastupuje embargo na ropu. To su zvědavej, to bude Vrábel zvracet cypoviny...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.11.2022 07:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Normála pane Hanzl se tiše obchoduje s ruskou ropou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 08:11 Reaguje na pavel peregrin
Ne tiše, ale nahlas, protože embargo ještě neplatí. Všichni se samozřejmě předzásobují, protože přechází k jiným dodavatelům a v tom je vždy nejistota.
Názory, že všichni kšeftují přes embargo a Američani překupují ruský plyn do Evropy atd. jsou čistě vylhané, Evropa ani USA nejsou Rusko.
Samozřejmě se najdou darebácké firmy, které to porušují, ale v celkovém objemu je to naprosté minimum a těm firmám to silně poškozuje image.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

22.11.2022 08:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Odkud víte, že jsou vylhané?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 09:27 Reaguje na pavel peregrin
Protože Západ není Rusko a zákony se tu dodržují, nevytírá si s nimi nikdo zádel, jak je běžné v Rusku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 12:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Fakt je to minimum:-)?

https://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/China-Is-Quietly-Reselling-Its-Excess-Russian-LNG-To-Europe.html

A Čína si s nějakým image u Hanzla fakt hlavu nedělá:-))).

A Indie také ne:-)))

https://www.asiafinancial.com/india-is-likely-reselling-russian-oil-to-west-claims-study

"Overall, Russia’s earned about 158 billion euros from fossil fuel sales from February to September, according to a report from the Center for Research on Energy and Clean Air; half of that, about 85 billion euros, came from EU purchases. "

https://www.vox.com/2022/10/16/23407003/sanctions-russian-fuel-china-india-natural-gas-ukraine

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 18:41 Reaguje na Svatá Prostoto
V prvním pololetí se kremelská zrůda skutečně balíkovala na předraženém plynu, ovšem dnes je to úplně jinak:
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/putin-rusko-gazprom-rusky-plyn-akcie-energie-valka_2210221837_har

A export do Číny je skutečně nevytrhne, dávají tam vše brutálně pod cenou. Jsem zvědavý, co s mužikistánem udělá ropné embargo, to bude fakt nářez.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2022 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Dávají tam pod cenou, ale furt to slušně sype.

Embargo ... část odběratelů na něj hodí bobek, část s tím vyjebe.

Takže ano, Rusko samozřejmě na sankce doplácí, vo tom žádná, zvyšuje se jeho závislost na Číně a posilují se jeho vazby zejména v Asii, ale že pokud čekáte na nějaké ekonomické zhroucení, tak si počkáte.

Jo, a G bych do toho netahal, protože to do dnes byla poměrně velmi úzce zaměřená společnost ... roury/plyn/Evropa ... která díky tomu dostává těžce na prdel ... což je ale kompenzováno vyšší aktivitou společností jiných.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 09:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Putin burcuje lid do totální války proti Evropě, rozjíždí další mobilizaci a tvrdě davastuje celou Ukrajinu. Tohle je extrémně nebezpečná situace, kterou můžeme řešit jen tak, že mu zavřeme ropné panězotoky. Embargo na ropu do Evropy se más pustit v prosinci, G7 vymýšlí celosvětové stropování ruského plynu, Čína a Indie přestaly brát úplně - čekají na výsledek. Tohle může být pro Rusko naprosto smrtelné, ovšem chcípající kobyla...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 09:05
Ruská ekonomika byla nastavena na cenu ropy vyšší, než 80 doláčů. jakmile klesne, už prodělávají.
Dnes zrůda přišla o výdělek z evropského plynu, výrazně klesla produkce ropy a ještě platí miliardu dolarů denně za válku na Ukrajině.
To spolu se sankcemi na prakticky všechno je naprosto vražedná kombinace a Rusko spěje k bankrotu. Obávám se ale, že příliš pomalu, snad ropné embargo od prosince je dorazí. Asi jen tak zastaví tu příšernou válku na Ukrajině.
Odpovědět
JV

Jarmil Vepřek

27.11.2022 19:21
Jasný rozpor, že? A teď si občane vyber.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist