https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-stanovila-cast-pravidel-pro-zelene-investice-o-jadru-a-plynu-rozhodne-brzy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU stanovila část pravidel pro zelené investice, o jádru a plynu rozhodne brzy

9.12.2021 15:07 | BRUSEL (ČTK)
Zveřejněný text počítá například s tím, že od roku 2026 bude mít na podporu nárok pouze výroba automobilů produkujících nulové emise. Definuje také podrobná kritéria k posuzování ekologičnosti nových staveb či produkci energie.
Zveřejněný text počítá například s tím, že od roku 2026 bude mít na podporu nárok pouze výroba automobilů produkujících nulové emise. Definuje také podrobná kritéria k posuzování ekologičnosti nových staveb či produkci energie.
Evropská unie dnes stanovila první část pravidel pro posuzování klimaticky šetrných investic, která mají od příštího roku pomoci nasměrovat peníze do takzvaných zelených projektů v energetice, dopravě či stavebnictví. Systém definuje například podrobnosti financování energetických zdrojů či výroby ekologicky čistých automobilů. Klasifikace se ale prozatím vyhýbá politicky nejcitlivějším otázkám podpory jaderné energie či plynu, které by Evropská komise (EK) chtěla dořešit do konce roku.
 

Brusel se v rámci přechodu ke klimaticky odpovědnému hospodářství snaží dát investorům jasný návod, do kterých projektů se v budoucnu vyplatí vložit peníze, aby byly považovány za ekologické investice a měly nárok na veřejné subvence. Unijní státy měly do středeční půlnoci čas na to, aby daly dohromady většinu potřebnou pro zamítnutí první části pravidel navržených komisí. Přes námitky některých zemí, včetně Francie či Polska, ale první část takzvané taxonomie prošla a začne platit od ledna.

"Pomůže to přivést udržitelné finance do projektů a podniků, které přispějí k dosažení našich klimatických cílů," uvedla na twitteru eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová.

Zveřejněný text počítá například s tím, že od roku 2026 bude mít na podporu nárok pouze výroba automobilů produkujících nulové emise. Definuje také podrobná kritéria k posuzování ekologičnosti nových staveb či produkci energie. Při ní mají nárok na podporu obnovitelné zdroje, naopak uhlí nikoli.

Zásadní debatu však unijní země vedou o jádru a plynu, jejichž zařazení mezi čisté nebo přechodové zdroje podporuje skupina států včetně České republiky. Vláda v Praze argumentuje tím, že bez jaderné energetiky nebude v případě Česka možné splnit klimatické cíle, neboť možnosti využití alternativních zdrojů jsou v zemi omezené.

Proti se však staví několik států v čele s Rakouskem, které se chce v případě unijní podpory jádra obrátit na soud. Činitelé komise v posledních týdnech naznačovali, že jaderná energie by se mohla v zelené kategorii objevit.

"Myslím, že musíme najít způsob, jak uznat, že tyto dva zdroje hrají roli v energetickém přechodu," citoval dnes bruselský server Politico místopředsedu komise Franse Timmermanse, podle něhož by komise měla klíčovou část taxonomie zveřejnit krátce před Vánocemi.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.12.2021 17:04
Doslova k smíchu. Zveřejní se část pravidel a druhá, která by mohla první skupinu výrazně ovlivnit , se odkládá na svatého Dyndy.

S ohledem na dominanci Německa v EU a jmenování nové výrazně levo-zelené německé vlády se druhého dílu (ne)dočkáme a když, tak pozdě.

Frans Timmermans,exot ,který již prohlásil, že energetickou chudobou bude postižena přibližně třetina unijní populace, prokazuje zoufalou neodbornost a měl být dávno i se svojí vůdkyní Uršulou v.d.Leyen vykázán z EK.

V on-line přenosu pak každý může dnes a denně sledovat výsledky energetické transformace, jejímž jediným hmatatelným výsledkem je devastace rozpočtů unijních domácností , neboť neviditelná ruka trhu deformovaného bruselskými dekrety je nepřehlédnutelná, lepší pojmenování je tragikomická.
Odpovědět
ms

10.12.2021 02:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, máte obecně pravdu, ale já jako člen spolku realistů jsem přesvědčen, že pod tlakem Fraancie bude jádro do taxonomie ZAŘAZENO. Nevím, co bude s plynem, když ho němečtí vládní Zelení nechtějí, ale bez ruského plynu pro záchranné "záložní" paroplynové elektrárny se jejich koncept šílenství OZE a bez jádra a uhlí zhroutí. Ale zcela zásadní je otázka, zda na schválení bude schopna bleskurychle reagovat česká vláda vyhlášením tendru na 2 nové bloky v Dukovanech a výhledově na 2 v Temelíně. A dát obrovský technologický impuls celé zemi i nové generaci inženýrů. Pak ještě postavit další dvě JE, abychom šli cestou Francie a ne ideologickou cestou totální devastace stabilní energetiky jako Němci. Pak ovšem musíme také rychle postátnit ČEZ a začít Čechům a českým podnikům prodávat elektřinu za české, nikoli německé burzovní ceny. Za dnešní cenu silové elektřiny 4,60 Kč za kWh na PXE budou reaktory návratnou a vysoce ziskovou investicí. A v poslední době analytik pan Šnobr tvrdě ve všech médiích pracuje proti jádru, aby samozřejmě EPH a JaT mohly v energeticky slabé zemi rozvinout svůj plynový byznys.Jak průhledné a oportunistické!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.12.2021 07:26 Reaguje na
ono jde spíš o to co je v té zhoubné byrokratické mentalitě v Bruselu napadá a že se u toho tváří jak nejvetší milost. Jsou tak zahleděni samoi do sebe, že už nemají vůbec nic s realitou společného. Jen doufám, že je to viděno i v jiných státech...jak jsou nejapný.
Uhlí není žádný posvátní kráva ale je vidět, jak je co v Bruselu tlačený lobbisty. By mě zajímalo, kde je ona hranice k destrukci toho trapného byrokratického spolu názvem EU
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2021 09:26 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No žije se nám tu v té vámi nenáviděné EU opravdu hrozně no... jsme úplní chudáčci :D

Víte on vám ale nikdo nenařizuje, aby jste tu v té "otřesné EU" zůstával... klidně si z ní vystupte.... :)
Odpovědět
ms

11.12.2021 02:02 Reaguje na Lukáš Kašpárek
No pokud se neopostaví hráz Green Dealu, tak teprve chudáčci budeme. Timmermans usuzuje na až třetinu energetickych a tedy i jinak chudých v EU, to je 150 milionů lidí. Třeba mezi nimi nebudete.
Odpovědět
DA

DAG

10.12.2021 11:35 Reaguje na
Velice zajímavé myšlenky. Je to tak trochu to co píšu já. Politici zaspali. Na rozdíl od Vás si, ale myslím, že velké jádro dost pozdě. Já si myslím, že cena elektřiny už na úroveň dřívější nepůjde. Pokud by se cena staveb velkých JE nezvyšovala nějak brutálně, tak o rentabilitě JE nemůže být sporu.
Teď k panu Šnobrovi. Nevím jaké jsou jeho pohnutky. Proti jádru vcelku vystupuje, ale nijak ho neosuzuje. Jeho hlavní argument je, že výstavba potrvá tak dlouho, že my nebudeme vědět jaká situace za patnáct led bude. Ano nahradit Dukovany bude třeba, ale jestli není lepší je nahradit dalšími bloky v Temelíně a další bloky postupně stavět v Dukovanech až jako skutečnou náhradu kus za kus. Přeci jen prosakují informace, že další bloky by se nemuseli dost dobře uchladit. A proč mít elektrárnu, která nejede na plno celý rok. Od toho máme OZE.
A teď podle mě ta největší neznámá, která vstupuje proti velkým blokům. Nebudou za těch patnáct let co by ta stavba trvala, už na hřišti malé modulární reaktory nebo syntetická paliva a nebo z části oboje. To by mohlo jak zahýbat s cenou a navíc se více hodí do systému OZE. Velké bloky se pravděpodobně neztratí ani potom. Jen prostě by nebyli potřeba v takovém množství a prostě by stačil Temelín.
Situace ohledně ČEZU jde tak trochu mimo mě, ale myslím si, že politici ho raději prodají soukromé sféře a nahrabou si na tom, než aby šli do rizika, že něco pokazí. A když bude ČEZ čistě státní (pro mě to není myšlenka k zahození), tak na ty chyby politiků bude vidět moc brutálně a špatně by se z toho vylhávali.
Odpovědět
ms

11.12.2021 01:59 Reaguje na DAG
Stručně: Šnobra platí EPH a JaT s velkými plýny v plynárenství. Chápete? Šnobr je inteligentní: mícha pravdu, polopravdu a lži a mainupuje dovedně.
Dukovany mají po řadě úprav chladicí vodu pro výkon 3200 MW (zatím 4x500). Takže stavět současně dvě 1000-1200 MW dává smysl, když se mohou skutečně všechny 4 stávající reaktory odstavit už v roce 2035 a pak 2037. Souběžně výstavba dvou bloků v Temelíně a pak dvě další nové JE na vytipovaných místech v ČR. Na modulární reaktory čekat nemůžeme a jejich povolování má stejné bariéry jako pro velké bloky. Navíc je sporná ekonomika, zda stavba 4 x 300 MW MMR bude levnější než 1 x 1200 MW. Podle jaderných vědců NIKOLIV. Paok můžeme zrušit výrobu 8000 MW z uhlí a něco moderního si nechat jako zálohu/podporné služby s kapacitními platbami. To vše bude báječně fungovat až do 20-30. let příštího století pro vnuky našich vnuků dělat už po 10 letech každý reaktor návratný cash. A můžeme okolním státům hezky v zimě mastně prodávat. Tohle je přeci nádherný národohospodářský program pro příštích 100 let, ne? Nebo už takové u nás nenajdeme? Jeden blok nic neřeší, to by byla lepší emigrace někam daleko z Evropy...
Odpovědět
DA

DAG

12.12.2021 15:13 Reaguje na
Tak pokud je chlazení v pohodě, tak je jistě lepší náhrada dvěma reaktory většícho výkonu.
Schvalování modulárnich reaktorů je stejně složité. To jistě. Cena předpokládám by měla klesat a myslím, že nakonec bude na MW levnější. Další velkou výhodou by bylo, že by se dali stavět u měst a použít k vytápění.
Velké JE na nových místech podle mě neprojdou.
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 17:51 Reaguje na
Tím jste nahradil elektřinu. A co vytápění, doprava, a výroba průmyslového tepla? Že by dalších 15 reaktorů po 1GW?
Odpovědět
DV

DV

11.12.2021 12:38 Reaguje na DAG
Cituji.....A proč mít elektrárnu, která nejede na plno celý rok. Od toho máme OZE......konec citace. No, padla tady už spousta pitomostí, ale nikoho zatím nenapdalo pomocí OZE - tedy FV panelů řešit vytápění v zimě.......proč to nezkusíte sám???
Odpovědět
DA

DAG

12.12.2021 15:06 Reaguje na DV
Absolutně nechápu co píšete. Zřejmě jste nepochopil psaný text.
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 17:53 Reaguje na DAG
Přiznal jste se, že nechápete, o čem píši. Takže anonymní hlupáku.....VELKÁ ČÁST současných energetických zdrojů jeden jen relativně malou část roku. Modelově, všechny domácí plynové kotle, a všechny ventrální výtopny. A vy tvrdíte, že pro náhradu tohoto máme oze. Mám Vás ocitovat, abyste viděl, co jste za hlupáka?
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 17:54 Reaguje na DV
Pardon, centrální výtopny.
Odpovědět
DV

DV

11.12.2021 14:24 Reaguje na DAG
Tím "na hřišti myslíte CO KONKRÉTNĚ???? VVER jsou "na hřišti 50 let, a stejně nejste schopní to postavit, protože jste lemplové, a nic neumíte. A blábolíte, že za 15 ůet budete schopní realizovat zdroje s modulárními reaktory.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2021 07:10
Stavět nové reaktory nedává smysl z žádného úhlu pohledu... provozujme ty stávající, prodlužujme jejich životnost s minimem nákladů, ale stavět nové bloky smysl opravdu nedává.

Jsem přesvědčen, že to časem dojde i věčně zpátečnické ČR. Ale samozřejmě se mohu mýlit a i přes všechna negativa se nějaké nové bloky postaví... nikdo neví jak to dopadne...
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

10.12.2021 07:45 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Díky "Zelené dohodě" a špatně nastavenému systému emisních povolenek nám nezbývá nic jiného, pokud tedy nechceme ve městech pochcípat zimou a na venkově se vrátit k pálení lesů proložených částečně odpadky v domácích kotlích.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2021 09:15 Reaguje na Dalibor Motl
Většina odborníků, jejichž články čtu si to nemyslí.... na tom co si myslíme my nesejde.

Jinak doporučuji přečíst toto:

https://www.obnovitelne.cz/clanek/1825/cesko-chce-novy-jaderny-reaktor-expert-pochybuje-ze-stavbu-umi-nekdo-udelat-vcas/
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

10.12.2021 09:31 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Edvard Sequens a Hnutí DUHA s svými rozbory v článku jakožto nezávislý odborníci na energetiku? Nenechte se vysmát...

Buďme ale objektivní. Myslíte si, že výstavba OZE je něco jednoduchého a rychlého? Podívejte se na Německo a problémy s výstavbou zejména potřebné přenosové soustavy. Nebo výstavba onshore VtE.
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 17:58 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tenhle ufnukanej psychouš bydlí ve svých 35 letech u maminky, nikdo jej nemá uááááád nechce si s ním huáááááát, odevšad jej jako mizerného konstruktéra na olomoucku vyhodili, a tak se dal na ekoterorismus :) Bejt čmoud, tak už se někde odpálil.
Odpovědět
ms

11.12.2021 01:51 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Pane Kašpárku, evropské země realizují plány na stavby desítek nových reaktorů. Všichni jsou to podle vás idioti, nebo naopak realistíé a národohospodáři? Příklady: Francie 6, Polsko 6, Nizozemsko až 10, Finsko 1, Bulharsko 1, Maďarsko 1, Slovensko 1, Británie dokončuje Hickely Point 2 x 1600 MW a připravuje další. Opětné zprovoznění svých odstavených reaktorů zvažuje Švédsko. Proč myslíte, že Komise zařadí jádro do taxonomie? Aby všichni pokývli hlavou a dali papíry do šuplíku? Tak ze sebe nedělejte pořád idiota.
Odpovědět
DV

DV

11.12.2021 12:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Kašpárku, odborní na energetiku je ten, kdo k tomu má nějakou kvalifikaci, tedy třeba autorizaci na výstavbu enbergečtických zdrojů. Nikoli nějaká samozvaná ekoteroristická verbež.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.12.2021 16:41 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tihle vaši "odborníci" ještě před pár lety tvrdili, že žádné nové jaderné reaktory nepotřebujeme, protože elektřiny bude dost, aby teď náhle otočili a tvrdí, že na jejich stavbu je pozdě. Tolik k "expertům" typu Sequens apod.
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 17:55 Reaguje na Emil Novák
Pane Nováku, větina těchhle "odborníků" netuší, že radiátor není teplý sám od sebe, ale že se do tohoto musí odněkud dodávat otopná voda, a že tato se neohřívá elektřinou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.12.2021 07:47
Masakr na trhu s energiemi.

Chystejte si peněženky, naděje na obrat není
Ceny elektřiny i plynu lámou nové, dosud nepředstavitelné rekordy. Energie budou v příštích měsících dražší, než se čekalo. Zasáhne to všechny.

„Čtvrteční zavírací cena na pražské burze PXE za základní kontrakt s dodávkou elektřiny na rok 2022 ve výši 163 eur za megawatthodinu, to bylo ještě před nedávnem pro výrobce něco z říše snů. Ale zároveň to je katastrofa pro spotřebitele,“ říká Jirků. Obě uhelné elektrárny jeho domovského holdingu Sev.en, Počerady a Chvaletice, jedou naplno. Náklady na povolenky promítají, stejně jako ostatní producenti, do ceny. Platí je spotřebitelé.

To vše k povolenkám ještě víc láká finanční spekulanty. V tom je další příčina jejich letošního zdražování.
„Z povolenek se stalo běžné investiční aktivum, brané trochu jako bitcoin.A kdo má možnost, ten je nakupuje – včetně finančních institucí. Je to sázka na jistotu,“ říká Jirků.

celé zde :
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-masakr-na-trhu-s-energiemi-chystejte-si-penezenky-nadeje-na-obrat-neni-183049#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=1bx0h2znLms-202112100637&dop_id=183049&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

10.12.2021 09:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
To, že budou energie zdražovat se mluví už 20 let.... ale stejně se někteří pořád diví... já se zase divím jim...

Něco dalšího ke stavbě nových reaktorů:

https://www.obnovitelne.cz/clanek/1825/cesko-chce-novy-jaderny-reaktor-expert-pochybuje-ze-stavbu-umi-nekdo-udelat-vcas/
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.12.2021 10:51 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Měl byste vzdělat v oblasti trvale udržitelného rozvoje, jehož nedílnou částí je to, čemu se říká sociální soudržnost.

Ta říká,m.j. pokrok ano, ale nikdy ne za cenu rozdělení materiálního rozdělení společnosti .
Současnost je charakterizována strmým nárůstem bohatství doslova několik stovek globálních boháčů, ubýváním střední třídy a zvyšováním počtu sociálně slabých domácností.

Cesta ke kolapsu společnosti.
Odpovědět
DV

DV

11.12.2021 14:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, pokud někdo nemá na vytápění nadměrně velkého domu, tak na tento zřejmě v minulosti nakradl, a tudíž by tato odhalená trestná činnost páchaná v minulosti měla být pojmenována. Pokud někdo nemá na vytápění domu, což je zlomek pořizovacích nákladů, je zřejmé, že na tento v minulosti nakradl. Řešením je tento dům zabavit. To sokoro nic nestojí.
Odpovědět
DV

DV

11.12.2021 14:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
Co to tu melete????? Většinu světového majetku vlastní 1 procento populace to je 70 000 000 lidí!!!!!!!! Vy jste asi chyběl, když se ve škole braly počty, že? A možná, že Vás překvapí, že do toho jednoho procenta se vejde rodina Nováků z Vinohrad, která má stometrový byt na Vinohradech, chatu na Slapech, a 2+kk k pronájmu na jižnáku.
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 18:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč tady TAK BLBĚ LŽETE?????? To tady citujete toho alkoholickýho komouše z chacharstánu, který nyní sedí v Bruselu? NIKDY V MINULOSTI nebyla střední třída tak početná, jako v současné době!!!!! Kde byla podle Vás střední třída v ČSSR před rokem 1989, a kdo k této patřil, co? Jen v Číně za poslední čtvrtstoletí přibylo ke střední třídě přes 350 milionů lidí, a další v dalších rozvíjejících se ekonomikách - Brazílie, Indie, a další.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist