https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-zajisti-aby-zastaveni-ruskeho-plynu-neodnesli-spotrebitele-rekla-sefka-ek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU zajistí, aby zastavení ruského plynu neodnesli spotřebitelé, řekla šéfka Evropské komise

27.4.2022 16:02 | MOSKVA (ČTK)
Evropská unie zajistí, aby ruské zastavení dodávek plynu do Polska a Bulharska nepoškodilo spotřebitele. Prohlásila to dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž oběma zemím se zajištěním dostatečných dodávek již nyní pomáhají sousední státy. Šéfka unijní exekutivy krok Moskvy označila za pokus využít plyn k vydírání evropských zemí, na nějž je EU připravena.
 

Ruská plynárenská společnost Gazprom ráno oznámila, že přestává posílat plyn do Polska a Bulharska, neboť tamní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Unijní země to označují za porušení smluv.

"Je to neoprávněné a nepřijatelné. A znovu to dokazuje, jakým je Rusko nespolehlivým dodavatelem plynu. My jsme na tento scénář připraveni," uvedla von der Leyenová. Členské země mají podle ní nouzové plány právě pro tuto situaci, na níž se s ohledem na ruskou invazi na Ukrajinu připravovaly.

Dopoledne se v reakci na ruské rozhodnutí sešla skupina expertů komise, unijních orgánů a zástupců členských zemí. Polsko a Bulharsko popsaly ostatním státům svou situaci a již nyní dostávají plyn od svých sousedů, uvedla von der Leyenová. "To dokazuje především nezměrnou solidaritu mezi námi, ale také efektivitu našich minulých investic, například do propojení plynové infrastruktury," prohlásila německá politička.

Komise bude podle ní intenzivně jednat se skupinami států z jednotlivých oblastí EU, aby vzájemně zajistily solidární dodávky pro případ dalšího vyhrocení situace.

Podle plánů Bruselu by se EU již letos mohla obejít bez dvou třetin dodávek ruského plynu a ropy. Docílit toho chce posílením dovozu z dalších států jako jsou USA či Katar, rychlejším zapojením obnovitelných zdrojů či úsporami energie.

Evropská komise také v březnu navrhla možnost společných nákupů plynu, do nichž se členské země budou moci dobrovolně zapojit. Cílem opatření je snížit cenu plynu a posílit vyjednávací pozici unijních států. EU také jedná o povinném naplnění plynových zásobníků v členských zemích, které by od listopadu měly být plné z 80 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

27.4.2022 16:49
Když se ozve hlas z Bruselu, tak se začínám stále víc obávat o osud EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.4.2022 18:36 Reaguje na Richard Vacek
A to se obáváte už 30 let a furt ne a ne.
Já poslouchal od komára, jak je Západ na hraně bankrotu už od dětských let a dožil jsem se jen toho, že zbankrotovali sami komunisti. Takže na tyhle kecy neskočím. Hlavně proto, že jsou pořád ze stejného Kremlu.
Odpovědět
DV

Daniela V.

27.4.2022 18:45 Reaguje na Pavel Hanzl
No právě ....teď posloucháme to samé, jen se strany poněkud změnily .....a jak to dopadne ? Čas ukáže.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

27.4.2022 22:14 Reaguje na Richard Vacek
Tady na Ekolistu jsou lidé, kteří se zajímají o přírodu, životní prostředí a ekologii. Převážná většina lidí tu přírodu chrání, stejně jako demokracii a svobodu. Můžeš mi prosím říct, co tebe vede k tomu, aby jsi tady prudil?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

28.4.2022 06:27 Reaguje na Zdenek Wenzel
A vám se líbí, jak nás EU vede do chudoby, kdy se vracíme ke spalování všeho možného, kdy se odkládá (zatím o 2 roky) lhůta pro výměnu kotlů, kdy se přechází na spalování uhlí? Pokládáte toto za úspěch politiky EU? Zaslouží si za toto Brusel pochvalu, jak skvěle nás vedou?
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

28.4.2022 07:02 Reaguje na Richard Vacek
"Neptej se, co může udělat tvá zem pro tebe. Ptej se, co můžeš ty Richarde Vacku udělat pro svou zem."
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

27.4.2022 19:48
Kdy už někdo začne uvažovat reálně ? Pokud se plyn zastaví není ho možné nahradit do zimy nahradit ničím !!!!!!!! Vše ostatní je lež
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

27.4.2022 21:23
"podle níž oběma zemím se zajištěním dostatečných dodávek již nyní pomáhají sousední státy" To znamená co? Že Polsku teď posílají ruský plyn Němci? Pokud ano, tak fakt už nemám slov. Tohle by bylo už na nobelovku za totální imbecilizaci. Doufám tedy, že to tak není a oba státy už se ruské ropy nedotknou a nebudou chtít potom zbytku aby si nechaly napařit clo na ruský aby se ceny srovnaly s americkým plynem či bůh ví jakým jiným.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

27.4.2022 22:15 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Nechceš se věnovat něčemu užitečnému a hlavně, co by jsi pochopil?
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

27.4.2022 22:33 Reaguje na Zdenek Wenzel
Dobrá p. Wenzele, prosím o vysvětlení. O čem tam věta je. Tykání z pozice pocitu mravní převahy je vpravdu užasná demokratická vymoženost. Opět opakujete stejný mustr. Kdo má jiný pohled je nedemokratický viz. p. Vacek. Opravdu se pořád musí škatulkovat a opakovat, že jen někdo je ten správný ochránce demokracie a svobody?
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

27.4.2022 22:40 Reaguje na Aleš Nebáznivý
Omlouvám se, ale tykání je moje vlastnost. Jestli s tím máš problém, tak je to jen tvůj problém. Už na základní škole jsem musel psát 10X větu "Nemám tykat svému učiteli. Já mu to napsal 100X. A on se mne zeptal, proč 100X? Já mu odpověděl. "Abych ti udělal radost."
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

27.4.2022 22:49 Reaguje na Zdenek Wenzel
Já s tím osobně problém nemám. Pro mě je to část českého jazyka a naopak jsem zvyklý ji nějakým způsobem v životě užívat. To, že vy záměrně ne z konotace nepoznám. Tedy o čem ta věta je?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.4.2022 14:12 Reaguje na Zdenek Wenzel
Což je znak tvého primitivismu.
Odpovědět
ZK

Zan K.

28.4.2022 10:57 Reaguje na Aleš Nebáznivý
No - nakonec asi opravdu jak to tu spousta přispěvatelů tvdí je Rus.
Odpovědět
ZK

Zan K.

28.4.2022 17:08 Reaguje na Zan K.
Durak
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist