https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-jsou-v-podpore-jadra-a-plynu-rozdeleni-ceka-se-tesne-hlasovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci jsou v podpoře jádra a plynu rozděleni, čeká se těsné hlasování

5.7.2022 01:36 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Velmi napínavou podívanou slibuje tento týden hlasování Evropského parlamentu (EP) o zařazení jádra a zemního plynu mezi takzvané zelené investice. Poslanci, kteří mají možnost zamítnout takzvanou taxonomii podporovanou většinou států včetně České republiky, jsou dva dny před hlasováním rozděleni na dvě podobně velké skupiny a očekávají velmi těsný výsledek. Krátce před klíčovou volbou k nim promluví český premiér Petr Fiala, který by podle informací ČTK mohl taxonomii přímo podpořit.
 

Zařazení jádra a plynu mezi takzvané přechodové zdroje energie navrhla v únoru Evropská komise (EK) s cílem přesvědčit investory, že se do nich vyplatí vložit peníze. Komise tím vyšla vstříc požadavkům velké skupiny unijních zemí včetně Francie, Německa, Polska nebo Česka, které chtějí využívat jeden či oba zdroje jako náhradu za uhlí nebo ropu. Ty chce EU v rámci cesty ke klimatické neutralitě z energetického mixu co nejdříve vyřadit.

Europoslanci z početně silných frakcí socialistů a zelených ovšem prosazují zamítnutí taxonomie, k němuž je potřeba více než polovina ze všech 705 členů EP.

"Nechceme, aby dostaly jádro a plyn zelenou nálepku," řekl ČTK šéf daňového výboru europarlamentu Paul Tang. Nizozemský člen socialistické frakce prohlásil, že z přijetí taxonomie nebude profitovat Česko a další menší státy, ale pouze Francie a Německo. "V Česku například nejsou hlubinná úložiště odpadu, takže se na Česko nebude taxonomie vztahovat," soudí s odkazem na požadavek, aby státy zbudovaly do poloviny století pod zemí sklady vyhořelého jaderného paliva.

Odpůrcům pravidel se rovněž nelíbí, že je komise připravila bez podrobnějších konzultací s poslanci či veřejností. EK využila systém přenesené pravomoci, v němž má ve výjimečných případech možnost vydávat normy, které státy a parlament neschvalují, ale mohou je zamítnout.

Tang přiznal, že jeho frakce nebude při hlasování jednotná a někteří poslanci taxonomii podpoří. Učinit to hodlá jediná česká členka socialistické frakce Radka Maxová, která stejně jako téměř všichni další čeští europoslanci hovoří o tom, že jsou pravidla v českém zájmu. "Neschválení by znamenalo, že žádné investice do plynu a jádra by taxonomii nebyly uznány. To se mi zdá jako malý pragmatický výsledek," zdůvodnil svou podporu pro taxonomii například poslanec nejsilnější lidovecké frakce Luděk Niedermayer.

Rozdělené jsou však vedle socialistů i kluby, které s ohledem na linii vlád svých zemí většinově taxonomii podporují, mezi nimi právě lidovci či třetí nepočetnější liberálové.

"Potřebujeme energetická řešení pro celou společnost, současná taxonomie je špatně připravená,“ prohlásila například německá liberální místopředsedkyně EP Nicola Beerová.

Odpůrci taxonomie slavili malé vítězství už při červnovém hlasování ve dvou klíčových parlamentních výborech, které odmítnutí pravidel podpořily poměrem hlasů 76 ku 62. Ke konečnému úspěchu nyní potřebují 353 hlasů. S ohledem na zajištění co největší účasti při hlasování rozhodlo vedení parlamentu o tom, že se o návrhu bude rozhodovat ve středu, ačkoliv původně byl na programu ve čtvrtek, kdy bývá obecně během posledního dne schůze ve Štrasburku přítomno méně zákonodárců.

Hlasování tak přímo naváže na projev českého premiéra, který patří k zastáncům taxonomie a bude mít možnost na poslední chvíli vyzvat poslance k její podpoře. Podle zdrojů ČTK ovšem diplomaté z mnoha členských zemí už přesvědčují "své" europoslance k tomu, aby se k jádru a plynu postavili vstřícně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

5.7.2022 06:09
Vždyť o nic nejde, bylo by potřeba 50 JE ihned. Ve skutečnosti ať rozhodnou jakkoli, výsledek je pro dalších 20 let to samé. A co bude z Evropy za 20 let???
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.7.2022 06:32 Reaguje na Slavomil Vinkler
O nic nejde? Je to uhelné, rozhoduje se o tom, jaký smysl bude mít ta unijní banda v budoucnu. Tenhle ledovec může být taky jeden z posledních ne-li poslední na kterém ta unijní kocabka zůstane vyset
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.7.2022 07:25 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Já to neschvaluji. In fact JC: „Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. “
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.7.2022 09:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Když se někomu v místnosti nelíbí, může kdykoliv odejít. Zůstávat někde, kde není respekt nedává smysl
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.7.2022 10:24 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ale nesmíte být poddaný. A ten se musí vrchnosti zeptat, zda se smí oženit, odstěhovat, založit živnost....
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.7.2022 06:18
Co z ní bude, možná už za 1.rok.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.7.2022 07:50
Obávám se, že jakékoli dílčí hlasování nic nezmění na zcela chybné strategii boje EU proti antropogenním emisím CO2.
Je to stejné jako diskutovat o barvě náplasti na poraněné tělo a nevidět, že silně krvácíte.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.7.2022 08:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
To máte sice pravdu, ale i člověk, který vykrvácel, může vypadat, v rámci možností, esteticky. :-)))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 14:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ta vaše chybná strategie je vaše základní dogma, ale nikdy jste neuveřejnil nějakou nechybnou.
Odpovědět
va

vaber

5.7.2022 08:36
co má jádro společné s klimatickou neutralitou?
pokud někdo argumentuje CO2 vzniklým při výrobě a výstavbě JE,
potom tak musí ocejchovat všechny aktivity člověka
a výsledek bude ,že se nesmí dělat nic
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.7.2022 08:49 Reaguje na vaber
Zelená EU nevidí to, že jádro musí být páteří unijní energetiky.
Jak vidíte místo toho se z jaderné energie stal jakýsi trpaslík ve stínu OZE, o kterém milostivě poslanci budou debatovat zda dostane podporu nebo nikoli.
To je ta tragikomedie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 15:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nemusí. To je jen vaše zcela iluzorní chiméra.
Jádro je těžkopádné, drahé, centralizované, má velké externality, tvoří nejnebezpečnější odpad atd. atd., zatímco OZE jsou neskutečně variabilní, decentralizované, můžou produkovat i palivo do letadel i automobilů, do technologických procesů, které se dnes neobejdou bez uhlíku atd. atd. atd. atd.
Na přechodovou dobu je jádro velmi dobré (stejně jako plyn), je jen otázka, jak dlouho se počítá to přechodné období.
Aby náhodou neskončilo dřív, než my si splácáme jeden blok v Dukovanech, který bude mít ještě fatální problémy s vodou.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.7.2022 10:25 Reaguje na vaber
Může, dobrovolně nebo nuceně chcípnout.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.7.2022 10:29
To rozpolcení mi připomíná, proč nemůže p..el do strany.:
Je vnitřně rozpolcená a má dvě tváře, ruší na schůzích a čte jen starý neplatný tisk.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.7.2022 11:18 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já bych to s tím tiskem poopravil. Stranický tisk se k ní dostává sporadicky a ještě v útržcích.
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.7.2022 12:15
At už někdo dá tomu zešílívšímu spolku ránu z milosti.Oni neřeší problemy,ale naopak jeden za druhým vytvařejí.V tom,ale muže být umysl,protože vystrašení,chudí,nejístí lidé se daleko líp ovladájí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 15:07 Reaguje na karel krasensky
Já bych vám skutečně přál, abyste měl možnost procestovat a zažít normální, nevylhané Rusko. Cestovat vlaky po stavbách, chodit do práce s místňákama, nakupovat v jejich univermázích a poslouchat jejich názory.
Velmi by vám to pomohlo pochopit, co je to EU.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.7.2022 13:48
Květnové údaje o německém zahraničním obchodě přinesly skutečné překvapení. Hodnota německého vývozu byla nižší než hodnota dovozu a německý zahraniční obchod tak poprvé od roku 1991, po více než 30 letech, zaznamenal deficit. Podobný vývoj ovšem můžeme pozorovat v zahraničním obchodě Evropské unie jako celku.
Lze tedy důvodně očekávat, že nákladové tlaky budou mít v ekonomice EU mezi všemi významnějšími globálními ekonomikami nejtrvalejší charakter. A ceny energií v EU budou dlouhou dobu nejvyšší. Indie a Čína budou levně dovážet energie z Ruska, USA si nakonec vždy mohou pomoct vlastní produkcí.

A do toho si EU odsouhlasí, že zařízne svůj průmysl gryndýlem, zatímco ostatní si pojedou po své koleji.
Skončí to tak, že se z Evropy stane chudobinec , kam se bude jezdit z celého světa na seznamovací exkurze pod názvem "Jak se to dělat nemělo."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 15:12 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jupííí, hloupí Němčouři mají JEDEN měsíc pasivní bilanci za posledních 30 let a pan Vinkler piští nadšením, jak EU bankrotuje!!
Jak se konečně zařízne sama grýndýlem!!
Nějak mu ale uniklo, že se rozplývá nadšením pod článkem, kde EU dává jasně zelenou jeho milovanému jádru. Je to vůbec možný??
Odpovědět
kk

karel krasensky

5.7.2022 14:19
Češi,moravácí i slováci mají abnormalní talent vždy skončit v nějakém uskupení,které časem exne.At už to bylo Rakousko-Uhersko,brutalní německý protektorát,RVHP a vliv SSSR dnes už minulosti patřící Československo a ted ta EU.Takže to dopadne jako vždycky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.7.2022 14:25 Reaguje na karel krasensky
To není talent, ale úděl malých. Teď jde o to, aby to nebyl Dead deal.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.7.2022 15:16 Reaguje na Karel Zvářal
Jak zpíval Karel Kryl: musíte se přiklonit a nebo mít kvéry.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 15:23 Reaguje na karel krasensky
Pokud by to vydrželo 400 let jako Rakousko, případně 800 let jako "naše říše Česko - Rakouská a Rakousko - Česká, podle hlavního města" (Josef Pekař), tak jsme naprosto v pohodičce.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.7.2022 14:23
To už věděli i ti nepříliš bystří lampasáci, že každý nemůže umět všechno: kto vie čítat, bude čítat, kto vie písať, bude písať. Celá ta komise by se měla vrátit do škamen a doučit se, co je tzv. dělba práce, resp. rajonizace (energetických zdrojů). Na moři fouká – dobře, dělejte vrtule, na jihu svítí – soláry, chcete jádro – dělejte jádro. Hledat zde “jednotný postoj” je komedie on line… Racionální diverzifikace zdrojů – to by mělo být cílem jednání. A s tím robustní přenosová soustava, která dovolí lokální přetoky posílat sousedům. Takto je to opravdu jak u oněch na dvorečku… A jádro nikoliv “přechodové”, nýbrž stabilizující řešení!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.7.2022 07:27
Snad není problém osadit nemovitosti europoslanců přednostně chytrými elektroměry. Těm, co jsou proti jádru a plynu, by se proud vypínal, když by OZE nedávalo dostatek. I mezi europoslanci máme totiž řadu prostých lidí, kteří nedovedou předvídat důsledky svých rozhodnutí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 15:28 Reaguje na Richard Vacek
Asi vám uniklo, že právě europoslanci jádro i plyn podpořili.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.7.2022 11:08
Kamarád hospodský z jedné malé hospůdky s nadsázkou na cenu plynu a jeho
nedostatek tvrdí, že našel na zimu řešení. V hospodě nebude topit a tudíž
nebude muset chladit pivo. Do pisoárů nainstaluje výměníky tepla k získání
tepla z moči a tím bude vytápět svůj byt v patře hospody. Tak jsme se tomu
zasmáli, ale k smíchu to není, protože pak přišla řeč na zdražování piva
pivovary a počítal o kolik zákazníku přišel. Kdysi s manželkou nestačili obsluhovat hosty v hospodě a na zahrádce. Nyní se v hospodě nudí a žena
šla raději vařit do školy, aby měli z čeho dotovat hospodu. Ceny energií
zabijí nejenom hospody, domácnosti, ale hlavně průmysl a zbude tu co?
Pocit, že "gryndýlem" zachráníme svět? Prd! Svět si jde svoji cestou spotřebou čehokoliv ke svému rozvoji a my cestou jeho brždění, ba až návratu zpět! EU je brzdou průmyslového rozvoje a energetickou politikou
nás vrací do minulosti se závislostí na přírodních zdrojích energie.
Průmysl ale potřebuje levné a stabilní zdroje energie a surovin a nikoliv
Občasné Zdroje Energie a dovoz surovin za násobně větší ceny, než byly
ty ruské.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 15:26 Reaguje na Břetislav Machaček
Nějak mi tam uniká ten grýndýl (to ten soused nějak pěstuje na zahrádce?) a o levných energiích musíte jít bečet do Kremlu, soudruh Putin nám je vypálil za takovéto sumy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.7.2022 15:33
Místní ropáčci jsou naprosto kouzelní. Když EU hlasuje proti jádru a plynu tak piští, že je zahubí dgrýndýl a zbankrotují, když hlasuje pro jádro a plyn, tak piští, že je grýndýl zahubí a že zbankrotují.
Já mám pocit, že jim soudruzi z Kremlu nahráli do koblihy nějakou smyčku a zbytek vymazali, to jinak není možný.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist