https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-maji-schvalit-klimaticky-balicek-zprisni-i-emisni-limity-pro-auta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci mají schválit klimatický balíček, zpřísní i emisní limity pro auta

8.6.2022 12:49 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Europoslanci dnes budou hlasovat o klíčové části klimatického balíčku Fit for 55, který má výrazně snížit emise CO2 a zahrnuje i zpřísnění emisních limitů pro auta. Toto zpřísnění může znamenat i ukončení výroby a prodeje nových aut se spalovacími motory už od roku 2035. Opatření budou po dnešním schválení ještě předmětem unijního vyjednávání. V Evropském parlamentu také vystoupí předseda zákonodárného sboru Ukrajiny Ruslan Stefančuk a irský premiér Micheál Martin a udělena bude evropská filmová cena diváků LUX.
 

Europoslanci se rovněž vyjádří k závěrům summitu EU z minulého týdne, na němž se unijní lídři shodli na nových protiruských sankcích, včetně zákazu dovozu většiny ruské ropy.

Důležitým bodem programu bude hlasování o několika legislativních návrzích, jejichž cílem je výrazně snížit emise skleníkových plynů, aby EU dosáhla do roku 2050 uhlíkové neutrality. Balík Fit for 55 zahrnuje mimo jiné úpravu obchodování s emisními povolenkami, návrh uhlíkové vyrovnání na hranicích, omezení emisí vznikajících při využívání půdy a lesnictví či přísnější normy pro osobní a lehká užitková vozidla. Toto opatření má přimět automobilky, aby přestaly vyrábět auta se spalovacími motory a zaměřily se na elektromobily. Už od roku 2035 by tak mohl skončit prodej nových aut se spalovacími motory. Opatření se má týká jen nových vozů, lidé by nadále měli mít možnost používat starší vozidla se spalovacími motory i si taková auta na trhu s ojetinami dál kupovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist