https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-odhlasovali-zmeny-v-obchodovani-s-emisnimi-povolenkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci odhlasovali změny v obchodování s emisními povolenkami

18.4.2023 16:43 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropští poslanci dnes schválili ukončení vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027. Odhlasovali také zavedení takzvaného uhlíkového cla na hranicích při dovozu železa, hliníku, hnojiv nebo elektřiny z třetích zemí.
 

Opatření mají přiblížit EU k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o alespoň 55 procent oproti roku 1990. K jejich konečnému vstupu v platnost je ještě potřeba závěrečný souhlas členských zemí unie.

Pro revizi systému obchodování s povolenkami (ETS) zvedlo roku 413 poslanců, 167 bylo proti. Prošlo také opatření ohledně přezkumu emisních povolenek v letectví a zavedení nového systému, takzvaného ETS II, který má od roku 2027 zpoplatnit emise vznikající kvůli pohonným hmotám využívaných v silniční dopravě a emise plynoucí z užívání budov.

Většina evropských zákonodárců se také vyslovila pro uhlíkové vyrovnání na hranicích, kterým chce unijní blok zajistit, aby země mimo EU zvýšily své cíle ve snižování emisí. Podle tohoto mechanismu budou muset dovozci zboží, na které se vztahuje unijní systém obchodování s povolenkami, zaplatit rozdíl mezi cenou za emise uhlíku v zemi výroby a cenou uhlíkových povolenek v EU. Europoslanci rovněž podpořili vytvoření takzvaného sociálního fondu, který má ochránit domácnosti a malé podnikatele před vysokými cenami energií a náklady na dopravu.

Schválení změn v systému obchodování s povolenkami vítá český europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09, EPP), podle něhož opatření skutečně povedou ke snižování emisí. Jako podstatné také vnímá, že příjmy z emisních povolenek, musejí vlády použít na opatření související s klimatem. "Konečně se podařilo dojednat, že příjmy, které budou mít vlády z emisních povolenek, se musí vrátit do dekarbonizace. V minulosti totiž řada zemí používala příjmy k financování rozpočtu," řekl ČTK. Vytvoření jednotného systému ETS II pro budovy a pohonné hmoty také považuje za lepší řešení než scénář, v němž by jednotlivé členské země musely přicházet s řešeními, jak omezovat takto vzniklé zplodiny.

Negativně naopak nová opatření hodnotí místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO, ALDE), která uvedla, že pro ně nehlasovala. Obává se, že kvůli přezkumu emisních povolenek v letectví hrozí zdražování letenek, přestože letecký průmysl se podle ní na emisích zásadně nepodílí. Na rozdíl od Niedermayera se Charanzová domnívá, že zpoplatnění emisí z vytápění budov, které se dotkne plynáren a tepláren, povede ke zvýšení cen energií.

Cena emisních povolenek v evropském systému ETS v únoru letošního roku poprvé překonala hranici 100 eur (2374 korun) za tunu. Emisní povolenky si v současnosti kupují uhelné elektrárny, ocelárny, cementárny a další průmyslové podniky včetně například cukrovarů.

Výběr hlavních bodů dohody EU na zpřísnění fungování trhu s emisními povolenkami

Hluboké reformy vznikají na základě plánu EU na snížení emisí oxidu uhličitého (CO2) do roku 2030 minimálně o 55 procent proti úrovni z roku 1990. Do roku 2050 chce EU dosáhnout uhlíkové neutrality, což znamená, že se do ovzduší nebude vypouštět více skleníkových plynů, než kolik jich může být technicky uskladněno nebo kolik příroda může sama vstřebat. Pokud firmy vypouštějí CO2, musejí si teď kupovat povolenky, což je má motivovat k tomu, aby vypouštěly méně škodlivin.

Do konce desetiletí by měly sektory zahrnuté do povolenkového systému, jako jsou producenti energií a energeticky náročné obory (ocelářství, stavebnictví a další), snížit škodlivé emise o 62 procent proti hodnotám z roku 2005, kdy evropský blok obchodování s emisemi zavedl. Předchozí cíl byl 43 procent.

Reforma počítá rovněž s postupným ukončováním bezplatných povolenek pro podniky, a to mezi roky 2026 a 2034. Výrazný úbytek ale nastane už v roce 2024, kdy bude staženo 90 milionů povolenek (nyní je to v celé EU zhruba 1,45 miliardy povolenek), o dva roky později to bude 27 milionů. Od roku 2024 by jejich počet měl klesat o 4,3 procenta ročně, od roku 2028 do roku 2030 pak o 4,4 procenta.

Vytvořen by měl být také samostatný nový systém ETS II pro pohonné hmoty v silniční dopravě a pro budovy, který stanoví cenu emisí skleníkových plynů z těchto odvětví v roce 2027 (nebo 2028, budou-li ceny energií mimořádně vysoké). Bude zřízen nový mechanismus cenové stability, který zajistí, že pokud cena povolenky v systému ETS II vzroste nad 45 eur, bude uvolněno 20 milionů dodatečných povolenek.

Evropský parlament rovněž poprvé hlasoval pro zahrnutí emisí skleníkových plynů z námořního odvětví do systému ETS. Snížení by se mělo týkat lodí s tonáží nad 5000 tun. Do roku 2026 se také postupně zruší bezplatné povolenky pro odvětví letectví a navýší podpora udržitelným leteckým palivům.

Europarlament také přijal pravidla pro nový celní mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích EU. Poplatek, který mají při dovozu do EU hradit dodavatelé neekologicky vyráběného železa, oceli, hnojiv a dalších produktů, se začne postupně vybírat od roku 2026 v souladu s postupným rušením bezplatných povolenek v těchto odvětvích. Dovozci tohoto zboží budou muset doplatit jakýkoli rozdíl mezi cenou uhlíku zaplacenou v zemi výroby a cenou povolenek na emise uhlíku v unijním systému ETS. Cílem mechanismu je motivovat země, které nejsou členy EU, aby si stanovily vyšší klimatické cíle. Má také zajistit, aby evropské i celosvětové úsilí v oblasti klimatu nebylo ohrožováno přemísťováním výroby z EU do zemí s méně přísnou klimatickou politikou.

Dopady reformy na spotřebitele jak z řad domácností tak i firem, jako je například růst nákladů na vytápění, by měl kompenzovat Sociální fond EU pro klimatická opatření, který počítá s celkovou částkou 86,7 miliardy eur (téměř 2,1 bilionu korun). Bude financován z dražeb povolenek v rámci systému ETS II až do výše 65 miliard eur, dalších 25 procent prostředků pak půjde z vnitrostátních zdrojů. Má financovat například investice do energeticky efektivnějších budov nebo do ekologičtější dopravy.

zdroj: https://www.europarl.europa.eu


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.4.2023 17:50
Další zářez ekomagorů na pažbě.
Jinými slovy pouze tzv. zatížení dopravy emisními povolenkami bude stát
navíc + 5 až 6 Kč na litr benzínu.
Europarlament se potom většinově skládá z idiotů, jeden je známý, je z ČR a jmenuje se Niedermayer.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2023 18:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč se neodstěhujete do Ruska? Tam žádného ekomagora nepotkáte a benzín tam mají určitě levnější, než u nás. Proč se trápíte v zemi, kde vládne naprosto nepřátelský režim ovládaný blby a ekomagory, kde vám ukládá každou chvíli o život, kde nemůžete prakticky žít?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.4.2023 19:23 Reaguje na Pavel Hanzl
blbost nezná hranic a jek je vidno ani národnost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.4.2023 19:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Unie se ukončí jednoho dne na KO, do té doby to bude opruz.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.4.2023 22:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je dobře ne???? Alespoň gumokolisti budou moct ukazovat, jak na to mají :)
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

18.4.2023 19:06
Vzhůru, Evropo, do boje s přírodním plynem! My celému světu ukážeme, jak na to! Budeme povolovat, omezovat, regulovat, zpoplatňovat, proclívat, zakazovat, sankcionovat – a penízky k nám z celého světa jen poprší…
No, a kdypak se naši osvícení europoslanci proberou a začnou projednávat dotace na opatření k adaptaci na běžné výkyvy počasí a na otužování Evropanů, aby ten údajný globální nárůst teploty za sto let ve zdraví ustáli?
Odpovědět
PB

Petr Blažek

18.4.2023 20:55
Jestli si chcete nebo potřebujete něco koupit od evropského výrobce, tak si pospěšte. Za 10 let už si to nekoupíte, jelikož žádní evropští výrobci již nebudou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.4.2023 09:29 Reaguje na Petr Blažek
Budou. Siemens, VW, Alstom, Vestas, Unilever, Nestlé ... všichni tito, jen si nekoupíte nic od malého Čecha, např. Agrofertu, Tesly. Není to o tom?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.4.2023 20:03 Reaguje na Jarka O.
s tím bych si starosti nedělal, my se uregulujeme k smrti, takže si vlastně koupíme kulový
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

18.4.2023 22:47
od kdy je co2 emise??? je to snad velmi potrebna soucast fotosyntezy ... ekomagori to snad neni ani mozne!!! kdyz nic nepochopili z uciva 5 tridy co tak aspon podivat se na dokument?
https://zoom.iprima.cz/zelena-planeta/video-v-boji-proti-stromum-travy-kdysi-vyvinuly-nicivou-zbran-schopnost-horet-divejte
nebo si pustit windy teplotu a dat nadmorskou vysku 6000m a zjisti, ze na cele planete je mraz. obyvatelny je kousicek nad povrchem a na 2/3 sirky planety. tak si tepla vazme!!!
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.4.2023 08:31 Reaguje na mara polasek
Všimněme si, že se snad čtyřicet let spekuluje nad globálním oteplováním a změnou klimatu na Zemi. Místo abychom se na tu údajnou změnu klimatu připravili, snažíme se ji různými restrikcemi pouze zpomalit.
Ten současný boj s očekávanou klimatickou změnou, údajně způsobenou lidstvem, je jen záminka. V pozadí této ideologie jsou snahy o ovládání lidské společnosti, peníze a dobře rozjetý eko-byznys.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

19.4.2023 12:21 Reaguje na Tonda Selektoda
S vaším názorem na zrůdnost dobře rozjetého eko-byznysu plně souhlasím. Ale proč jste v textu 2x užil "údajný"? Co když to vaše "údajný" je ve skutečnosti faktický?
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.4.2023 17:17 Reaguje na Jiří Svoboda
Protože jsou to zatím jen domněky, vyplývající z nějakých matematických modelů. Když těm „vědcům“ předpoklady nevychází, lze to kdykoliv okecat a model třeba i zpětně upravit. Místo globálního oteplování, vidím spíše jen politická gesta a nekompetentní rozhodnutí technických ignorantů v politických funkcích, boj o peníze a podporu eko-byznysu, na úkor stávajících technologií a technických řešení.
Odpovědět

Viktor Šedivý

18.4.2023 22:56
Jak "povolenky"?
Za drahé energie přeci může zlý Putin.

Nebo že by ne, že my sami ... ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2023 08:15 Reaguje na Viktor Šedivý
Zlý Putin může za to, že musí Evropa i USA vrážet neskutečné stamiliardy až bilióny doláčů do nesmyslného zbrojení, která by se daly využít ve prospěch Planety Země.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.4.2023 09:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale houby s voctem! Nikdo do toho nic vrážet nemusel, stejně jako Vy sem nemusíte vrážet své geniální hodnocení a obviňování cizího státníka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2023 17:25 Reaguje na Tonda Selektoda
Dobře. Tak co se stane, když nikdo zbrojit nebude?
"Chci vybudovat Eurasii od Lisabonu po Vladivostok" V.V. Putin. Hitler tomu říkal "Třetí říše".
Lavrov: „Naše speciální vojenská operace je navržena tak, aby skoncovala s bezohlednou expanzí a směřováním k úplné dominanci Spojených států na mezinárodní scéně, a pod nimi i zbytku západních zemí.“ To taky okopíroval od Hitlera, ten tomu říkal "Nové uspořádání Evropy".
Máte pocit, že by bylo pro nás dobré mít Ruský (Hitlerův) teror, právě probíjhající na Ukrajině, v celé Evropě? Já ROZHODNĚ NE.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.4.2023 22:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Haló, pane Hanzl, tady je předmětem debaty článek o povolenkách na vypouštění skleníkového plynu. Nikoliv o mezinárodní politice a o Vašich názorech na historické události. Pište laskavě k probíranému tématu, neprovokujte a přestaňte se předvádět!
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.4.2023 08:53 Reaguje na Tonda Selektoda
On musí, je za to placenej. Nenechte se provokovat.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.4.2023 22:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak prokazatelně Evropa pouze předstírá, že vráží peníze do zbrojení, a za ty peníze nakupuje akorát tak těhotenský gaťata pro neexistující těhotné vojandy. A doregulovala se k tomu, že není schopná vyrábět nejenom munici, ale také základní chemii pro tuto.
Odpovědět

Radek Čuda

20.4.2023 14:56 Reaguje na Pavel Hanzl
USA zbrojí už dávno primárně kvůli Číně a EU vráží ty stamiliardy akorát tak do toho Zeleného nesmyslu a ne do výdajů na obranu ... důkazem čeho je fakt, že až na pár světlých výjimek (Řecko, Posko, Pobaltí) má zbytek do těch slíbených 2% HDP hodně daleko a to hodně let.

Rozumbrado.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.4.2023 21:27 Reaguje na Radek Čuda
Mrkli se na tohle trulo.
https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-po-ukrajine-vyhlasime-valku-evrope-tvrdi-solovjov-40425552
https://www.youtube.com/watch?v=wmOIyU97WiI
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.4.2023 09:51
EU prostě nechce opustit slibně rozjetý byznys s "bojem proti CO2". Politici jsou zaháčkování v OZE a technologiích hrajících si na zelené technologie.
EU už nelze reformovat na základě zdravého rozumu a nezbývá nic jiného,
než aby se slovy Wericha jako císaře Rudolfa v Císařově pekaři HISTORICKY
ZNEMOŽNILA. Přivede Evropu k hospodářskému krachu, rozvratu a poučením
bude to, že špatně zvolení zástupci a nikým nevolení ouřadové jsou pro
každou společnost pohromou. Kůň v římském senátu byl dobrým příkladem,
kam dospěje paskvil hrající si na demokracii. Ve vedení EU by byl kůň
mezi vykleštěnými býky a osly hvězdou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.4.2023 17:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy se v tom motáte jak houno pod splavem, vy nachápete ani základní pojmy, jako je třeba demokracie. Zkoušel jsem vám něco vysvětlit, vše marno. Celý život až do 35 let jsem poslouchal ty stejné kecy, jak Západ zkrachuje, vy přece nejste tak totálně blbý!!!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.4.2023 19:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Demokracie je "vládou lidu" který má EU v paži. V roce 2014
byla u nás volební účast 18% a v roce 2019 rekordních 29 % !
O čem to asi tak svědčí? Je to spokojenost s EU a nebo je to
protest proti EU jako takové? Po prvotním nadšení ze vstupu
do EU přichází vystřízlivění, ale referendum o vystoupení
tu nikdo nebude vyhlašovat a když, tak takové, že bude nutná
minimálně 50% účast. Je zajímavé, kolik procent musí přijít
k referendu a kolik procent stačí na zvolení do EU a Senátu.
To je spravedlivé ? Pamatujte si má slova o ZNEMOŽNĚNÍ, až
dojde na tu emisní daň k výrobkům ze zemí, které mají
nějaké emisní povolenky u zádele. Dojde na zdražení dovozů
i těch vašich solárů z Číny a o to více je bude muset EU a
náš stát dotovat, aby si je někdo pořídil. Zasáhne to i ocel a jiné kovy ze zahraničí a výsledkem bude další zdražení
vstupů do našeho průmyslu. Tím klesne konkurenceschopnost
a vyvážet už budeme mimo EU kulové. Obchod uvnitř EU bude
po zdražení vstupů nižší, to roztočí kolo krachů firem
a nebo přenesou výrobu mimo doblblé EU, protože náklady
nelze neustále navyšovat bez možnosti kompenzací. Chystá
se navíc konec "rozdávání" emisních povolenek a emisní
povolenky i na vytápění a provoz všech budov. Myslíte si,
že tomu budou lidé tleskat? Já si myslím, že nikoliv!
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.4.2023 22:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, vy jste se asi neučil, že bez paliva se netopí, že ne? To Vám soudružka učitelka ve škole neřekla?

Ty Emisní povolenky pro domácnosti mají význam v tom, že se lidem vyplatí si předělat domy na pasivní standard. To bude příprava na to, až jednoho krásného dne vláda v tevelííízi dezolátům řekne, že co bylo v zemi a šlo spálit, tak to se spálilo. Kapiš hlupáku????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.4.2023 21:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Ono to BUDE. Tohle tam opakujete pořád dokola, to ste úplně stejný, jako komáři, ti taky slibovali krach Západu VBRZKU. A my se po 10 letech ptali, kdy to vbrzko fakt nastane, ale řekli nám, že brzy.
Taky nám nakecávali, že bez ruského pynu se neobejdeme, že nám průmysl zkrachuje, že zmrzneme a EU se rozpadne. A to bylo lepší, to mělo nastat tuhle zimu.
Chápete pane Macháčku, že odmítám těhle kecům věřit? A víte proč?
Pozn. pod čarou: Na hlupeho sprosťáka Višňovského zásadně nereaguji, jeho kdáky nečtu. Nemám s tím žádný problém.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.4.2023 22:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Křetínský v pondělí převedl z rezervy 3 bloky po 500 MW. Jeden v Boxbergu, a 2 v Jänschwalde. Nějak Vám ty vrtulky a panýlky stávkují :)
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

19.4.2023 22:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane macháčku, a má ta Evropa na výběr?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.4.2023 08:27 Reaguje na Daniel Višňovský
Opakovaně říkám, že odpovídám pouze slušným lidem a ne
sprosťákům jako vy. Vy jste asi zadobře s cenzorem, když můžete opakovaně urážet diskutéry a tak nezbývá nic jiného, než vás ignorovat a neodpovídat na vaše sprostoty. Hrajete si na inteligenta, ale váš slovník a vyjadřování je na
úrovni obsahu žumpy! Styďte se!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist