https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europoslanci-podporili-snizovani-emisi-metanu-v-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europoslanci podpořili snižování emisí metanu v energetice

10.5.2023 02:04 | ŠTRASBURK (ČTK)
Nové nařízení, o kterém bude ještě Evropský parlament jednat se členskými státy, se vztahuje na přímé emise metanu při zpracování ropy, fosilního plynu a uhlí a na biometan po jeho vtláčení do plynárenské sítě.
Nové nařízení, o kterém bude ještě Evropský parlament jednat se členskými státy, se vztahuje na přímé emise metanu při zpracování ropy, fosilního plynu a uhlí a na biometan po jeho vtláčení do plynárenské sítě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Europoslanci schválili svůj postoj k prvnímu celoevropskému právnímu předpisu zaměřenému na snížení emisí metanu v energetice, který má zpomalit oteplování klimatu a zlepšit kvalitu ovzduší. V rozpravách o normě zdůraznili, že metan je zodpovědný za přibližně třetinu současného globálního oteplování, ale často se mu věnuje menší pozornost než emisím oxidu uhličitého.
 

Nové nařízení, o kterém bude ještě Evropský parlament jednat se členskými státy, se vztahuje na přímé emise metanu při zpracování ropy, fosilního plynu a uhlí a na biometan po jeho vtláčení do plynárenské sítě. Poslanci také požadují, aby se nová pravidla vztahovala i na petrochemický průmysl.

Poslanci vyzvali Evropskou komisi, aby navrhla závazné cíle do konce roku 2025. Od roku 2026 by se podle europoslanců měla tato pravidla vztahovat i na dovozce uhlí, ropy a plynu, protože dovoz představuje více než 80 procent těchto surovin spotřebovávaných v Evropské unii.

Nařízení je součástí strategie Fit for 55, která má EU nasměrovat k 55procentnímu snížení uhlíkových emisí do konce dekády oproti roku 1990.

Energetika patří společně se zemědělstvím a spalováním odpadu k činnostem nejvíce spojeným s metanovými emisemi. EU proti nim chce bojovat skrze povinné kontroly a hlášení pro zpracovatele fosilních paliv, přičemž v uhelném sektoru by měření prováděly státy, u ropy a plynu firmy. Ropné a plynárenské společnosti přitom mají nová pravidla donutit k detekci úniků a k urychlené opravě či výměně vadné techniky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.5.2023 11:38
A snižování vydávání blbostí, začnou kdy?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.5.2023 17:12 Reaguje na smějící se bestie
Až se přihlásíte na příslušný ouřad.
Odpovědět
pk

pepa knotek

10.5.2023 17:13
Dovozci se s tím po roce 2026 vypořádají celkem snadno, místo do EU to odvezou např. do Asie, tam poptávka roste a řada producentů z Evropy zmizí právě tam.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 09:02 Reaguje na pepa knotek
Vy si to představujete jako Hurvínek válku. Vyspělé asijské státy (včetně Číny) zavádí velmi podobná opatření (emisní povolenky, zákaz výroby dýzlů atd. atd.), a do těch nablblých nikdo moc nepůjde.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist