https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropa-v-datech-zeleny-vodik-ma-hrat-vyznamnou-roli-v-budouci-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropa v datech: Zelený vodík má hrát významnou roli v budoucí energetice

20.3.2024 01:24 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Takzvaný zelený vodík, vytvořený pomocí zdrojů obnovitelné energie, může být v budoucnosti podstatný při odklonu od fosilních paliv. V Česku začínají vznikat komerční firmy, které se na jeho výrobu zaměřují, dostatečná infrastruktura pro vodíkové projekty ale v ČR zatím není. Evropská komise v únoru schválila finanční podporu sedmi členských zemí EU, která půjde na vodíkové projekty ve Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Portugalsku a Slovensku. Česko do projektu zapojeno není. Vyplývá to z analýzy portálu Evropa v datech.
 

Evropa si dala za cíl být do roku 2050 uhlíkově neutrální. S vodíkem počítají strategické plány EU v příštích letech jako s důležitým alternativním palivem v dopravě, zároveň by měl hrát roli v dekarbonizaci průmyslu. Na rozdíl od baterií, umožňuje skladování energií po delší časový úsek. Podmínkou nicméně je, že půjde o zelený vodík, uvádí analýza. Do roku 2030 ho chce Evropa produkovat až deset milionů tun, a to s minimálními emisemi.

"Vodík má na evropské úrovni silnou politickou podporu a do roku 2030 počítá Evropa dle evropské vodíkové strategie s vlastní výrobou deseti milionů tun obnovitelného vodíku a stejným množstvím vodíku dovezeného ze zemí mimo EU," uvedla analytička portálu Evropa v datech Kateřina Novotná. Podotkla, že absolutní většinu světového vodíku ale momentálně představuje takzvaný šedý vodík vyrobený prostřednictvím fosilních zdrojů.

V polovině února schválila Evropská komise možnost národní finanční podpory sedmi členských států pro vodíkové projekty ve výši 6,9 miliard eur. Projekty mezi sebou státy iniciovaly a peníze na ně si vzájemně rozdělí. Česká republika mezi danými státy není. "Česko se do evropských vodíkových projektů zapojilo také, ale pouze v rámci první vlny společných vodíkových projektů, jež se týkaly především výzkumu, vývoje technologií či inovativního využití vodíku," uvedla Novotná. Důvodem poměrně malého počtu těchto projektů v Česku je podle ní mimo jiné nedostatek obnovitelných zdrojů energie.

Jeden z prvních komerčních projektů pro výrobu zeleného vodíku v Česku spustila v říjnu 2023 skupina Solar Global v Napajedlech na Zlínsku. Další z projektů představuje Green Energy Centre (GET Center) Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP). V pilotním provozu v laboratoři budou experti vyrábět vodík s pomocí energie z fotovoltaických panelů.

Vodíkové technologie jsou v tradičně uhelných regionech v rozmachu a mohly by vést k rozvoji těchto oblastí a současně dekarbonizaci průmyslu, uvádí analýza. Kromě Ústeckého kraje se vývoji vodíkových technologií věnuje také Karlovarský a Moravskoslezský kraj. Letos tyto tři kraje podepsaly společné vodíkové memorandum.

Rozvoji vodíkového trhu by mohla pomoci aktualizace české vodíkové strategie. Ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje na revizi strategie z roku 2021, úpravu by mělo představit v první polovině letošního roku.

Na potřebu využití vodíku poukázal v únoru Svaz průmyslu a dopravy ČR. Varoval před tím, že bez rozvoje vodíkové ekonomiky hrozí českým firmám po roce 2030 miliardové pokuty za nedodržování evropských směrnic a také dražší emisní povolenky. Svaz očekává i dopad na hrubý domácí produkt a zaměstnanost.

Mezi hlavní důvody, proč se vodík v Česku zatím příliš nevyužívá, patří podle svazu především jeho vyšší cena a také chybějící infrastruktura. V ČR jsou zatím čtyři vodíkové stanice, chybí také produktovody, kterými by se vodík do Česka dostal ze zahraničí.

Globální spotřeba vodíku roste, za rok 2022 dosáhla rekordních 95 megatun, což představuje meziroční zvýšení o tři procenta. Na zelený vodík připadala jedna megatuna. Vodíkovému trhu v současné době dominuje Čína, za ní je v produkci Severní Amerika.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

20.3.2024 06:00
Pokud je zelený vodík cenově konkurenceschopný, není potřeba ho dotovat. A pokud je dražší, jeho dotování je hloupostí, protože se připravujeme o prostředky, které mohou být využity lépe.
I když třeba je naším cílem společnost, kde se bude dotovat vše, neboť ekonomické perpetuum mobile přece musí jednou fungovat.
Odpovědět
pk

pepa knotek

20.3.2024 07:08
Když to nebude muset dotovat již nyní zchudlé obyvatelstvo z dalších daní, tak ať si vodíková technologie dělá co umí. Horkovzdušné balony nebo Zepelíny na vodík plující oblohou budou vypadat pěkně. Sám do toho asi nevlezu - přeci jenom ten Hindenburg...
Odpovědět

vladimír šmídl

22.3.2024 15:12 Reaguje na pepa knotek
Horkovzdušné balony musejí ovšem využívat vzduch,předehřátý sluncem.
A ve stylu Green Deal bude kompromis: Balón, plněný teplým vzduchem,
bude v případě ochlazení za letu doplňován zeleným vodíkem.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

20.3.2024 08:44
Zelený vodík je jen oslí můstek pro získání grantů, dotací apod. Získání vodíku elektrolýzou je technicky náročný proces, tudíž drahý. Tzv. obnovitelné zdroje energie OZE jsou zejména občasné zdroje energie a stavět drahou technologii, která by byla v provozu cca do 25% času musí být z principu nerentabilní.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

20.3.2024 21:25 Reaguje na Vladimír Hošek
Získání vodíku elektrolýzou není technologicky až tak náročné, ale je náročné energeticky. Zvládnout by se to dalo i v domácích podmínkách. Ale kdybyste si chtěl vyrábět tolik vodíku, abyste na něj mohl jezdit autem, tak byste se nedoplatil na elektřině.
Odpovědět
EN

Emil Novák

20.3.2024 10:06
Jen abychom věděli, kde se přibližně cenově pohybujeme, skupina Solar Global v Napajedlech na Zlínsku uvádí svou výrobní cenu kilogramu vodíku 15 Euro, přičemž kilo vodíku obsahuje 33 kWh vysokopotenciálního a 39 kWh nízkopotenciálního tepla...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.3.2024 10:34
Další zelená chiméra EU. Zákony fyziky hovoří jasně , na elektrolýzu 1 kg H2 potřebujete 51 kWh el. energie a výsledný produkt obsahuje 34 kWh energie.

Záporný rozdíl 17 kWh pak jde k tíži výrobce. Tvrzení ekomagorů, že tak lze využít elektřinu vyrobenou FVE v době přebytků , může vzít vážně jenom osel. Zejména v podmínkách ČR .

Dal jsem si tu práci a prošel dohledatelné weby, nikomu se nepodařilo srazit cenu 1 kg H2 pod 12€ , t.j. 300 kč/kg.
Cena H2 z fosilu je cca 1.5€/kg.

Dejte mi dotaci a ukáži vám zelený vodík jaký svět neviděl, nejde o nic jiného než se napakovat na zeleném dotačním šílenství, a pak říct:"Mysleli jsme to dobře a dopadlo to jako vždy."

Odpovědět

vladimír šmídl

22.3.2024 15:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dovětek: ten vodík snad - s dotací- prodáte, ale pamatujte na ten kyslík, ten musí do komína, za vaši cenu jej nikdo nekoupí, ale v kyslíkové atmosféře vznikají nehasitelné požáry (Apollo) .Hadry na čištění olejových emulzí (,,pucvól") se dokážou vznítit i na vzduchu, když je jich hodně a dostanou čas.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

20.3.2024 11:35
Další politické rozhodnutí k podpoře Don Quijotského boje s kysličníkem uhličitým. Za finanční podporu energeticky náročné výrobě vodíku, budou korporace vyrábět produkt, který do současné doby spotřebitelé paliv nepotřebují. Ten pak bude spálen, aby za přispění vzdušného kyslíku, znovu vznikla vodní pára, která je prý účinným skleníkovým plynem. Dotaci na produkci toho zbytečného vodíku, výrobcům a distributorům zaplatí daňoví poplatníci. Evropa předvede celému světu, jak vzorně chrání Zemi před oxidem uhličitým. Jak omezováním množství kysličníku uhličitého v ovzduší, zhoršuje životní podmínky pro růst rostlinstva a omezuje tím též i dostupnost potravin.
Odpovědět

Radek Čuda

20.3.2024 11:56
EU se udotuje k smrti ... a uzávazkuje.
Odpovědět
LB

Lukas B.

20.3.2024 15:27
ony nevznikají firmy na reálnou výrobu, ale na dojení dotací. čemuž může tleskat jen hlupák nebo zloděj.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.3.2024 13:11
To je prostě neskutečné, jak si evropští politici nejsou schopni posbírat potřebná data a udělat ekonomickou analýzu o možnostech výroby zeleného vodíku a až pak něco vyhlašovat.

Až mne z toho mrazí v zádech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist