https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-chce-rozhodovat-o-klimatickych-cilech-bez-souhlasu-statu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise chce rozhodovat o klimatických cílech bez souhlasu států

4.3.2020 00:27 | BRUSEL (ČTK)
Evropská komise by chtěla mít možnost rozhodovat o úpravách krátkodobých klimatických cílů Evropské unie bez přímého souhlasu členských států a Evropského parlamentu. / Ilustrační foto
Evropská komise by chtěla mít možnost rozhodovat o úpravách krátkodobých klimatických cílů Evropské unie bez přímého souhlasu členských států a Evropského parlamentu. / Ilustrační foto
Foto | Jai79 / Pixabay
Evropská komise (EK) by chtěla mít možnost rozhodovat o úpravách krátkodobých klimatických cílů Evropské unie bez přímého souhlasu členských států a Evropského parlamentu. Počítá s tím návrh normy označované jako "Evropský klimatický zákon", který komise zveřejní dnes. Cílem nařízení je zajistit, aby unie splnila cíl dosažení takzvané uhlíkové neutrality do poloviny století.
 

Nová regulace má být základním pilířem Zelené dohody pro Evropu, tedy dlouhodobé strategie přechodu k ekologicky šetrnému způsobu života, kterou chce prosadit předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Návrh, který mají novináři k dispozici, počítá s tím, že "nejpozději do roku 2050" bude na území EU produkce skleníkových plynů vyvážena opatřeními, která vynulují celkové emise. Mezi ně patří například výsadba stromů či budování technologií absorbujících plyny.

Na cíli dosažení uhlíkové neutrality se shodli prezidenti a premiéři unijních zemí na prosincovém summitu, kdy si však výjimku pro pozdější přistoupení k tomuto cíli vyjednalo Polsko. Norma připravená komisí počítá s nulovými emisemi pro celou EU, takže by teoreticky zplodiny zemí, které své hospodářství přizpůsobí pomaleji, mohly vyvážit státy s rychlejším přechodem k "zelené" ekonomice.

Dvanáct klimaticky ambicióznějších států poslalo místopředsedovi EK Fransi Timmermansovi odpovědnému za zelenou dohodu dopis, který včera zveřejnila některá evropská média. Žádají v něm, aby komise co nejrychleji definovala přísnější cíle, kterých mají unijní země dosáhnout do konce tohoto desetiletí. Zatímco členské země se dosud zavázaly, že sníží do roku 2030 emise oxidů uhlíku 40 procent proti hodnotám z roku 1990, komise v zelené dohodě hovoří o 50 až 55 procentech. Tento krátkodobější cíl však zatím není pro unijní státy závazný a ani navrhovaná klimatická norma jej nezmiňuje.

Tucet zemí ze všech částí EU včetně Francie, Španělska či Slovinska požaduje, aby komise předložila návrh závazných cílů pro rok 2030 do poloviny letoška.

Další země včetně Česka a jiných visegrádských států naproti tomu tvrdí, že chtějí nejprve znát přesný ekonomický dopad opatření spojených se zpřísněním závazků, který zatím experti Bruselu nevyčíslili.

Podle některých diplomatů se může nejspornějším bodem středečního návrhu stát snaha EK, aby na ni členské země a europarlament delegovaly své rozhodovací pravomoci. Unijní exekutiva by postup chtěla využít při průběžném hodnocení toho, jak země plní své ekologické závazky. V případě, že by podle Bruselu bylo ohroženo dosažení dlouhodobého cíle klimatické neutrality, mohla by komise po konzultaci s experty vybranými každým členským státem dílčí cíle upravovat. Unijní země by mohly v takovém případě rozhodnutí Bruselu zvrátit pouze kvalifikovanou většinou hlasů. Část diplomatů však očekává, že přinejmenším v některých státech narazí tento plán, který by komisi umožnil předejít zdlouhavému přesvědčování skeptických zemí, na odpor.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

4.3.2020 06:19
Snad nikdo nebrání tomu, aby iniciativnější státy byly uhlíkově neutrální třeba letos. Na co k tomu potřebují nějaké rozhodnutí EK?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

4.3.2020 15:45 Reaguje na Richard Vacek
Ale vždyť se to tam píše. Nechceš, nemusíš. Jen možná budou naše výrobky na vnitřním trhu unie neprodejné.
A také náš průmysl je průmyslem závislým. Takže ten se určitě přizpůsobí, bez ohledu na naši vládu.
Já v tom vidím jen výhody. Pro EU, i pro každý stát, který se připojí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.3.2020 16:00 Reaguje na Katka Pazderů
? Že by nenaplnění dohody o uhlíkové neutralitě zdražilo naše výrobky?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

5.3.2020 09:28 Reaguje na Richard Vacek
Ne zdražilo, nikdo je nebude chtít, protože budou uhlíkově příliš náročné.
Odpovědět
VN

Vilém N

4.3.2020 06:42
A co ten cirkus zrušit úplně. Platíme plnou lidí, jen aby to vypadalo, že EU je demokratický spolek. Vyházejme celý parlament, který stejně nemá skoro žádnou moc a nechme to celé na nikým nevolené komisi. A vůbec, proč komisi. Vždyť stačí osvícený diktátor. Stačí když bude mít dost zelených košil, které v ulicích potlačí jiné názory.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.3.2020 08:39
A je to tady. Pod záminkou ochrany klimatu se EK dere k politické moci stejně jako svého času nacisté v Německu. Fakt, že za tím stojí dvě Němky (Angele Merkel, Ursula von der Leyen ) je sice podobnost čistě náhodná, ale jinak stav připomíná situaci v Německu v druhé polovině 30.let.
Zásadním krokem na cestě Německa k přeměně v totalitní stát bylo „usměrnění“ („zglajchšaltování“) celého politického a správního aparátu a všech oblastí hospodářského, sociálního a kulturního života.
Destrukce právního systému nastala "Nařízením na ochranu národa a státu" z 29. března 1933 a následná Hitlerova rozhodnutí se stále častěji stávala výnosem či dokonce zákonem a soudy neměly už právo tato rozhodnutí zpochybňovat.
Jestli se Česká republika zbaví podstatné části národní suverenity a dobrovolně předá rozhodovací pravomoci EK, potom bude dílo dokonáno.
Co se nepodařilo wehrmachtu vojensky v letech 1939-1945 , to se povede o 75 let později pod záminkou boje proti klimatické změně, a to bez jediného výstřelu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.3.2020 11:16
EK se od Reichsamtu 3. Říše liší jen tím, že ji nejmenoval Hitler, ale Merkel(ová).
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

4.3.2020 16:53
Prakticky všechny cíle co si EU stanovuje jsou fyzikálně nesplnitelné.

Kupříkladu by to znamenalo kompletně odstavit i topení od zemního plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2020 18:26 Reaguje na Vaclav Sobr
Žádný fysikální zákon neříká, že veškerá anergie musí vznikat spalováním uhlíku.
Slunce denně posílá neskutečné terrawaty energie a jen blbý čecháček je přesvědčen, že musí pálit fosilní uhlík, že na nic chytřejšího nemá.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.3.2020 18:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Mohl byste nám prozradit, čím topíte?
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.3.2020 21:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdyby to bylo vyřešené (technicky), tak bychom to už dávno používali. Protože je to jen utopie, srovnatelná s perpetuem mobile, tak to nemáme a násilné snahy o zavádění něčeho takového skončí jen větší či menší katastrofou. EU může dopadnout jako Maova Čína při politice "velkého skoku" (malá vysoká pec v každé vesnici, a to ty kapitalisty doženeme, soudruzi!).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2020 18:34
Proti komu jsou všechny zákony normální lidské spoklečnosti?
Proti těm, kteří se nejsou schopni chovat normálně a civilizovaně, běžné lidi to nepostihuje.
Co se státem, jehož vedení podepíše cokoliv, ale nic nesplní? Co se státem, který se mohutně hlásí o dotace, které se pak rozkradou a původní účel splněn není? A který to považuje za "národní zájem"??
Co se sousedem, který pálí pneumatiky a petflašky doma v kamnech a prolívá to vyjetákem?
Jsou sousedé povinni ten smrad dýchat?
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.3.2020 21:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Právě proto by měla být ekologie postavena mimo zákon, jako např. nacismus, a EU by měla být cíleně rozbita, jako hitlerova 3. říše.
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.3.2020 21:22 Reaguje na Jan Šimůnek
Myšlena, pochopitelně, politická ekologie. Nicméně jiná se v EU a jejích vrcholných orgánech nevyskytuje. Ty bezcenné bláboly, které orgány EU provozují (a které článek cituje), jsou ovšem 100 % politiky a 0 % vědy.
Odpovědět
KK

Karolina K

5.3.2020 12:14
S ohledem na to, že už na každém kontinentu je ekoloická katastrofa, hořící Austrálie, povodně tornáda hurikány, jinde zase zcela vyprahlá země, ubývající zásoby spodní vody, zrychlené tání ledovců.. Kdo chce, článků jsou stovky na toto téma v českých i zahrničních médiích nebo na sociálních sítích. I když přijmou opatření ted, je otázka jestli už stejně není pozdě. Kdo má trochu citu pro přírodu a umí v ní číst, vidí, že to lidi zcela zničili. Vymřelo 60% druhů, oceány plné plastů, ryby delfíni umírající kvůli žaludkům plným plastů, bariérový útes mrtvý.. Lidi to to úplně zničil a ještě kritizují ty, chtějí zachránit to poslední, co tu zbývá. Skeptikům doporučuji základní filmy i pro natvrdlé - Než přijde potopa, Nepříjemná pravda nebo HOME. I natvrdlý tupec si musí všimnout, že se lod zrychleně potápí a jsme v ...háji. Je to otázka pár desítek let. Stačí chtít vidět ..Ale někomu to třeba nevadí, že bude planeta zničená. Stále budou mlít tvé odmítavé kecy.
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.3.2020 18:08 Reaguje na Karolina K
Jsou to doprovodné jevy oteplování = více energie v atmosféře. Výpovědní hodnota těchto jevů vůči tomu, zda je zavinil člověk nebo něco jiného je nulová.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist