https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-jedna-s-usa-o-vyhradach-k-dotacim-na-podporu-zelene-politiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise jedná s USA o výhradách k dotacím na podporu zelené politiky

12.10.2022 10:12 | BRUSEL (ČTK)
Unijní exekutiva si stěžuje na "diskriminující" podporu například pro americké výrobce elektromobilů.
Unijní exekutiva si stěžuje na "diskriminující" podporu například pro americké výrobce elektromobilů.
Evropská komise jedná s Washingtonem o obavách, že nedávno schválený americký balík klimatických opatření nespravedlivě zvýhodňuje firmy ve Spojených státech. Vyplývá to z vyjádření zástupců unijní exekutivy, která si stěžuje na "diskriminující" podporu například pro americké výrobce elektromobilů. Eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis chce o věci znovu mluvit tento týden při návštěvě Washingtonu.
 

Tření mezi Evropskou unií a USA vyvolává takzvaný zákon o snížení inflace, který americký prezident Joe Biden podepsal v srpnu po mnohaměsíčním vyjednávání v Kongresu. Rozsáhlý soubor opatření zahrnuje mimo jiné historické investice do zelené transformace ekonomiky, s důrazem na podporu domácího průmyslu. Konkrétně jde například o daňové úlevy na elektromobily vyrobené v USA nebo podporu výroby baterií a komponentů pro nízkoemisní elektrárny.

"Máme určité obavy ohledně zákonu o snížení inflace, na které jsme už upozornili, protože zahrnuje některé diskriminující prvky ohledně dotací. Už jsme tyto obavy dali americké straně najevo," řekla dnes mluvčí EK Miriam Garciaová Ferrerová. Dodala, že komisař Dombrovskis na tento bod v následujících dnech znovu upozorní při jednáních se svými protějšky.

Dombrovskis ve středu zamíří do Washingtonu a ve čtvrtek má na programu setkání s obchodní zmocněnkyní USA Katherine Taiovou. Sám uvedl, že v Bruselu americká opatření vyvolala "hluboké obavy", napsala agentura Reuters. Podle eurokomisaře dotace zahrnuté ve zmíněném zákoně diskriminují unijní automobilový průmysl i další sektory.

Podle informací agentury Bloomberg Evropská komise poprvé upozornila Washington na své výhrady před několika týdny. Původně si stěžovala na dotování elektrických vozidel, později se údajně spor rozšířil i na další oblasti včetně výroby leteckých paliv a vodíku.

Deník Financial Times o víkendu napsal, že americké daňové úlevy znepokojují také Jižní Koreu. EK údajně zkoumá, zda opatření neporušují pravidla Světové obchodní organizace (WTO), konflikt se ovšem chce pokusit urovnat spíše prostřednictvím loni spuštěné Rady pro obchod a technologie (TTC). Příští jednání tohoto orgánu EU a USA by se podle dnešního vyjádření komise mohlo uskutečnit na konci letošního či na začátku příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

12.10.2022 12:16
America first.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.10.2022 12:19
" ... o obavách, že nedávno schválený americký balík klimatických opatření nespravedlivě zvýhodňuje firmy ve Spojených státech."

No kvůli tomu taky tím Senátem vůbec prolezl:-))).

A tady to někteří jedinci vydávali za důkaz toho, jak to Joe myslí s Gaiou dobře;-).

Prostě "America First" ... a kdo že to měl naposled jako heslo;-)?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.10.2022 17:39
Bohužel už jsme dospěli k přesvědčení, že dnešní Evropu nelze vyléčit jinak než postupným ekonomickým rozvratem a novým startem. Na každý problém způsobený přílišnými tržními regulacemi totiž přichází reakce v podobě dalšího pokřivení trhu. To je spirála smrti.
V Evropě se letos prodá o 900 tisíc aut méně, než se prodat mělo. Jde o očekávání evropské asociace výrobců aut (ACEA).
Příčiny tohoto stavu jsou nepochybně komplexní, pokud bychom ale měli jmenovat ten dominantní, jde o roky trvající, soustavnou devastaci tržního prostředí ze strany EU v podání Evropské komise.
Jeden moudrý člověk (Barry Goldwater, bývalý kandidát na prezidenta USA) řekl: „Vláda dostatečně velká na to, aby vám dala všechno, co potřebujete, je také dost velká na to, aby vám vzala všechno, co máte.”
Poučeni tímto axiomem bychom měli volat po „menším státu” (v tomto případě méně mocné EU) a větší (zde hlavně ekonomické) svobodě pro každého z nás.
(volně převzato z Autofóra)
Odpovědět
KP

Karel Padevet

13.10.2022 15:41
Kdy už ten nesmyslný Green deal zrušíme?
Nebo musíme počkat než se přeregulovaná EU zruší sama?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.10.2022 17:37 Reaguje na Karel Padevet
Nic se rušit nebude, bo je to jediný způsob, jak získat energetickou nezávislost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist