https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-navrhne-upravy-fungovani-trhu-s-elektrinou-maji-zabranit-vykyvum-cen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise navrhla změny trhu s elektřinou, chce více dlouhodobých smluv a pevných cen Aktualizováno

14.3.2023 15:45 | ŠTRASBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dodavatelé elektrické energie budou mít povinnost nabízet klientům v Evropské unii různé varianty kontraktů, včetně smlouvy s pevnou cenou elektřiny. Měl by se také zvýšit podíl dlouhodobých smluv přispívajících k cenové stabilitě. Počítá s tím návrh úpravy energetického trhu, který dnes představila Evropská komise (EK). Jejím cílem je předejít opakování loňského rekordního zdražování elektřiny.
 

Dopadu cenových výkyvů na obyvatele a firmy má předejít povinné uzavírání takzvaných rozdílových smluv při veřejné podpoře investic do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra. Tento krok by měl také snížit vliv ceny plynu na cenu elektřiny, aniž by změnil princip její tvorby, který některé státy kritizují. Aby návrh vstoupil v platnost, musí jej schválit členské státy a Evropský parlament.

Evropský blok začal reformu trhu chystat loni v létě, když se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu a dalších faktorů zvýšily rekordně ceny plynu i na ně navázané ceny elektřiny. Část zemí včetně Francie, Španělska či Řecka od té doby prosazuje změnu výpočtu cen elektřiny a její přizpůsobení rostoucímu podílu obnovitelných zdrojů. Řada dalších států v čele s Německem či Nizozemskem ovšem hovoří jen o krátkodobém cenovém výkyvu a varuje před výraznými zásahy do trhu, který dlouhá léta fungoval.

"Tak jako ve všech našich návrzích chceme také otevřít větší možnosti nahrazování fosilních paliv obnovitelnými zdroji energie. A tady se dostáváme k potřebě oddělit ceny elektřiny od plynu. V momentě, kdy nahradíme plyn obnovitelnými zdroji, ten problém přestane být urgentní," uvedla místopředsedkyně EK Věra Jourová.

Dnešní návrh komise plyn ani další fosilní zdroj uhlí ze systému tvorby cen přímo nevylučuje. Počítá ale s posílením vlivu levnějších zdrojů - jako je solární, větrná či jaderná energie - prostřednictvím dlouhodobých kontaktů. Vedle smluv o nákupu elektřiny známých pod anglickou zkratkou PPA mezi soukromými subjekty to budou zejména dvoucestné rozdílové kontrakty (CFD). Ty uzavře stát či jiný veřejný subjekt s výrobcem elektřiny, který si činí nárok na veřejnou podporu. Smlouva zajistí odběratelům dlouhodobou pevnou cenu elektřiny. Pokud se její tržní cena zvýší, může stát nadbytečné příjmy rozdělit mezi spotřebitele, pokud naopak klesne, doplatí výrobci rozdíl od ceny stanovené ve smlouvě.

"Tyto dva nástroje budou klíčem ke zvýšení stability a předvídatelnosti nákladů na energie v celé EU, budou proto hrát zásadní roli v posílení konkurenceschopnosti EU," prohlásila eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová.

Unijní země se loni za českého předsednictví shodly na souboru dočasných krizových opatření včetně zastropování cen plynu. Komise chce nyní dát státům možnost omezovat ceny elektřiny v době jejich kritického růstu. Tento mimořádný stav by měla vyhlašovat sama unijní exekutiva.

Návrh počítá mimo jiné i s tím, že si klienti budou moci u všech dodavatelů vybírat z více variant smluv a vždy budou mít k dispozici kontrakt s fixní cenou. Měli by dostat i právo prodat do sítě nespotřebovanou elektřinu, kterou vyprodukují například jejich solární panely. Státy by také měly určit dodavatele poslední instance, kteří zajistí odběratelům elektřinu v případě nouze.

"Opatření bude mít konkrétně pro Českou republiku přínos například v situacích, jako byl pád Bohemia Energy. Státu tehdy trvalo dlouho, než zareagoval. Náš dnešní návrh takové situace předvídá a navrhuje, co členské státy mohou udělat, aby se omezilo riziko na spotřebitele nebo malé firmy," dodala Jourová.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jaroslav Studnička

14.3.2023 12:35
A tak k tomuto se hodí rozhovor s p. Mílem...

1. část: https://iuhli.cz/mil-zakladem-energetiky-musi-byt-bezpecnost-v-krizich/

2. část: https://iuhli.cz/mil-zakladem-energetiky-musi-byt-bezpecnost-v-krizich-2-cast/
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.3.2023 13:09
Evropská komise by se stejně jako teď Morana měla vynést a hodit do vody.
Tolik blbosti v tak malém prostoru !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2023 13:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jistě. A pořídit si místo ní kremelské politbyro.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

14.3.2023 15:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je třeba generovat nějakou činnost. Víte kolik naši volení zástupci v EU parlamentu berou platy. To tam přece nebudou sedět jen tak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2023 13:29
Vymýšlí cypoviny nulového významu, trh si poradí sám úplně stejně, jak si poradil s nejhorší energetickou krizí od 70. let. Pokud do něho vůbec nezasahovat, každý zásah je vždy k horšímu.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

15.3.2023 21:47
Zajímavý obrat, zatím však jen u elektřiny. A samozřejmě, za problémy prý může RF a další faktory, které však již autor v článku neuvádí.
Každý výrobce preferuje při prodeji zákazníka, s dlouhodobým stabilním a smluvně zajištěným odběrem. Byla to právě €U (a zejména pak zástupci GB v €U), kdo zhruba před dvanácti lety prosadil, že energie, ať již elektřina, tak i plyn, je komodita, a proto by se měla obchodovat za aktuální tržní cenu na burze.
Tedy, nikoliv nakupovat plyn na základě dlouhodobých smluv, kde je přesně stanoven způsob matematického výpočtu ceny, na několik let dopředu. Cena nebyla direktivně předem stanovena, ale byla počítána z průměrných světových cen ostatních energetických komodit. Zejména z ceny lehkého a těžkého topného oleje, černého uhlí, a snad i ropy. Navíc, tím měl dodavatel na několik let dopředu sjednán odbyt, což mu usnadňovalo plánování a rozhodování o investicích do rozvoje těžby a otevírání dalších nalezišť. Jak to po zavedení obchodování na burze za pár let dopadlo, všichni vidíme na svých účtech. A proč zmiňuji plyn? Hodně elektřiny se po odklonu od uhlí a od jádra, v Západní Evropě vyrábělo právě z plynu. Ruského...
Odpovědět
sv

sv

17.3.2023 14:18 Reaguje na Tonda Selektoda
A co z holého faktu, že rusácké nedodržování kontraktů (těch dlouhodobých) a rusácká invaze na Ukrajinu měla vliv na raketový růst cen energií ti nejde pod nos? Příště zkus použít nějaký argument.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.3.2023 09:21 Reaguje na sv
Nenávist a lži nejsou argumentem. Byli to právě A.Merkelová a J.Borell, kdo museli na podzim r. 2021 veřejně přiznat, že vývoj trhu plynem sledují a RF své smluvní závazky plní. A byli to právě obchodníci na burze, kdo spekuloval na zvýšení cen, kdo levně nakoupený plyn, dodaný na základě dlouhodobých smluv, prodával plyn za spotové ceny burzy, vydělával na tom, a to dávno před 24.únorem 2022. Ceny plynu na burze začaly růst již na začátku léta 2021, nikoliv v únoru 2022. Více informací si pro svou argumentaci třeba vygůgli...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.3.2023 20:09 Reaguje na Tonda Selektoda
"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". Leden 2022.
https://ekonomickydenik.cz/evropskou-plynovou-krizi-zavinilo-rusko-dukazem-jsou-nizsi-dodavky-i-prazdne-zasobniky/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=RQBzdjZs9uD-202201181926&dop_id=14905427
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

20.3.2023 20:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten článek z Vašeho odkazu je jen odvracením pozornosti veřejnosti, od následků dlouhodobé nerozumné energetické politiky €U. Je to pokus, přenést odpovědnost za vzniklou krizi z roku 2021, jen na jednoho z více dodavatelů plynu do €U.
Jedna věc jsou cenové spekulace obchodníků plynem na burze, a druhou věcí je ochota těch obchodníků, doobjednat a přikoupit si deficitní plyn, při odeznívajících kovidových lockdownech a útlumech ekonomiky, přímo od jeho dodavatele, za aktuální cenu, dosaženou spekulacemi na burze.
Je sice hezké, že politici, nebo úředníci z IEA, v té době spolu mluvili o nedostatku plynu a vyzývali ke zvýšení dodávek, ale to není platná objednávka, nebo uzavření smlouvy na dodávku. Za obchodní transakci, zodpovídají vždy dva subjekty: odběratel a dodavatel, nikoliv jen dodavatel. Jestli si myslíte, že dodavatelé energií, dodávají svou komoditu (zboží) nad rámec sjednaného kontraktu, smlouvy, nebo závazné objednávky, bez zajištění platby za její dodávku, takto obchod v civilizovaném světě nefunguje.
A ta Vaše amerika, žádnou "vyděračskou brutální hru neutnula" - podívejte se na svůj účet za energie...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.3.2023 21:54 Reaguje na Tonda Selektoda
Gazprom nesplnil svoje dlouhodobé smlouvy, na tom zbankrotoval německý Uniper, do arbitráže jdou desítky (stovky?) miliard eur. Jenom našemu ČEZu nedodal nasmlouvaný pyn za asi miliardu Kč.
Tak co mektáte o "přiobjednávkách"?? Kdyby Gazprom splnil jenom svoje smlouvy, žádná krize by vůbec nenastala.
Jenže on nás chtěl dostat na kolena, v článku to je.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

23.3.2023 19:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Vyjadřoval jsem se k vašemu odkazu na článek z 18. ledna 2022. Přímo na Ekolistu se nachází i článek: „Reuters: Gazprom plní závazky bez problémů, přesto na něj míří kritika“, ke kterému jste měl též své „podnětné“ připomínky.
I článek od Reuters, zveřejněný na Ekolistu potvrzuje, že své závazky z dlouhodobých smluv Gazprom v r. 2021 vůči odběratelům plnil. Netřeba si plést dlouhodobé kontrakty s přáním politické elity €U, na zvýšení dodávek nad smluvené množství, pokud o toto nepožádali ani sami obchodníci plynem a nedomluvili si s Gazpromem dodávku za cenu k okamžitému dodání, nad rámec uzavřené smlouvy. Žádný dodavatel zboží není povinen, při zvýšení jeho ceny na komoditní burze (k okamžitému dodání), zákazníkovi nabízet jeho dodávku, a to nad rámec již uzavřené smlouvy. Pokud odběratel neměl zájem si zboží v potřebném množství kontrahovat, dodavatel ho může nabídnout třeba i někomu jinému a nemusí brát zřetel na přání politiků €U, kteří nejsou smluvní stranou dodavatelsko-odběratelského vztahu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist