https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropske-plynarny-prispivaji-ke-globalnimu-oteplovani-uniky-metanu-popsala-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropské plynárny přispívají ke globálnímu oteplování úniky metanu, popsala studie

25.6.2021 02:10 | BRUSEL (ČTK)
Turitto uvedl, že z míst, která sledoval v Česku, Maďarsku, Itálii, Polsku a Rumunsku, jich u 90 procent byly vidět úniky metanu.
Turitto uvedl, že z míst, která sledoval v Česku, Maďarsku, Itálii, Polsku a Rumunsku, jich u 90 procent byly vidět úniky metanu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Z rozvodných sítí zemního plynu v Evropské unii uniká do atmosféry velké množství metanu, který jako skleníkový plyn významně přispívá ke globálnímu oteplování. Vyplývá to ze studie neziskové organizace Clean Air Task Force (CATF), o níž informovala agentura Reuters. Odborníci letos měřili úniky metanu pomocí infračervené kamery ve více než dvou stovkách plynárenských zařízení v Česku, Itálii, Maďarsku, Německu, Polsku, Rakousku a Rumunsku.
 

Metan je po oxidu uhličitém druhým nejvýznamnějším skleníkovým plynem a je minimálně dvacetkrát účinnější než oxid uhličitý, protože pohlcuje velké množství infračerveného záření, a zvyšuje tak teplotu atmosféry. Vyskytuje se v ní ale v mnohem menším množství než CO2. Metan je hlavní složkou zemního plynu.

Evropská unie nyní emise metanu nijak nereguluje, a plynárenské podniky tedy úniky plynu neporušují stávající zákony, uvedla agentura Reuters. Brusel se ale chystá navrhnout nové regulace, které by firmy přiměly, aby větší úniky metanu hlásily, aby zlepšily jejich detekci a zrychlily postup při opravách.

V energetickém sektoru metan do ovzduší uniká při odvětrávání a při nejrůznějších poruchách, například při netěsnostech při skladování plynu či v terminálech na zkapalněný plyn.

"Pokud máme mít nějakou naději na to, abychom růst globálních teplot udrželi pod hranicí 1,5 stupně, tak tyto úniky musíme zastavit," řekl James Turitto z CATF, který s vysoce citlivou infračervenou kamerou plynárenská zařízení po celé EU filmoval.

Turitto uvedl, že z míst, která sledoval v Česku, Maďarsku, Itálii, Polsku a Rumunsku, jich u 90 procent byly vidět úniky metanu. V Rakousku a Německu byly emise metanu u menší části podniků. Celkem metan detekoval na 123 místech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VN

Vilém N

25.6.2021 07:30
Biomasové elektrárny jsou špatné, protože pálí lesy.
Plynové elektrárny jsou špatné, protože metan.
Jádro je špatné, prostě proto.
Uhelné elektrárny jsou symbolem všeho zla.
Pokud vše zatížíte povolenkami a přísnými limity, tak se adekvátně zvýší cena elektřiny a tepla.
Připravme se na zimu v zimě a tmu po západu slunce.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.6.2021 09:26 Reaguje na Vilém N
Krátké a výstižné, kam až to zelené šílenství dospělo a bude hůře.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.7.2021 12:05 Reaguje na Břetislav Machaček
je však neméně zajímavé, že zdroj je Brusel a výzkum proběhl na " východě" asi si myslí, že ve Francké říši používají jiný plyn než my tady...další známka pokrytectví
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.7.2021 12:06 Reaguje na Jaroslav Řezáč
energetika je zatížená i politickou geografií
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.6.2021 21:34 Reaguje na Vilém N
Bohužel, tohle by bylo to nejlepší řešení.
Jenže nastane asi něco úplně jiného a daleko horšího, netvora jsme už vydráždili dost...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.7.2021 12:01 Reaguje na Vilém N
nevím, podle mě, když má něco hořet, musí tam být uhlík nebo musíte dosáhnout takové teploty, aby se to vznítilo.

Jádro není v podstatě nijak špatné, pokud se vytvoří nová technologie chlazení, tak aby se jednalo bez tlakový proces, což je ve vývoji jako uzavřený systém chlazení roztokem soli.

Jaderné elektrárny ale využijí jen menší část energie jádra a i když se dají do " odpadu" pořád má spousty energie, která se jinak dál nezpracovává a to bych řekl, že je problém.
Uhelné elektrárny jsou mimo.

Plynové zdroje se mohou modlit za vodík, jinak jsou v koncích.

Biomasa je v podstatě velmi okrajové téma ale vzhledem k tomu, že se bude čistit i užitková voda ( šedá) z domácností, může dojít i na separační toalety, což biomasa je...ono totiž na fungování kanalizace je potřeba pro průplachy i ta voda z domácností, která se bude ve větší míře čistit.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist