https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropsti-aktiviste-podivejte-se-jak-hlasovali-europoslanci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropští aktivisté: Podívejte se, jak hlasovali europoslanci

16.4.2004 11:32 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Dva měsíce před volbami do Evropského parlamentu se objevila nová internetová stránka, která se zabývá tím, jak jednotliví poslanci Evropského parlamentu a jejich politické strany hlasovali během posledních pěti let o ekologických tématech.
 

Sdružení Přátelé země spolu s Greenpeace, Evropskou environmentální kanceláří, Evropskou federací pro dopravu a životní prostředí a Sítí Evropy pro klimatickou akci, vybralo deset klíčových environmentálních rozhodnutí Evropského parlamentu a zveřejnilo výsledky hlasování na adrese www.EU-votewatch.org.

Deset klíčových oblastí, na něž se při sledování hlasování evropských poslanců environmentální aktivisté zaměřili, bylo jaderná energie, daně z energií, ekologická odpovědnost, geneticky modifikované organismy, doprava, recyklace, chemické látky, kvalita ovzduší, vody, a pesticidy.

"Náš seznam 50 poslanců nejvíce přátelských k životnímu prostředí zahrnuje členy z většiny stran, ale existuje významný rozdíl v hlasovacích zvyklostech různých politických skupin," říká Martin Rocholl, ředitel hnutí Friends of the Earth Europe. "Dvanáct europoslanců s nejhoršími hlasovacími záznamy pochází překvapivě pouze ze dvou stran - britské Konzervativní strany a italské Vzhůru Itálie."

Hodnocení hlasování podle zemí ukázalo, že nejpříznivějšího skóre pro životní prostředí dosahuje Dánsko, Švédsko a Rakousko, zatímco Německo, Itálie a Velká Británie mají záznamy nejhorší. Chování při hlasování se nicméně v každé zemi značně liší.

Ekologické organizace zdůraznily důležitost Evropského parlamentu pro životní prostředí, zdraví veřejnosti a udržitelný rozvoj v Evropě, tedy témata, která mohou voliči podpořit tím, že budou sledovat chování jejich europoslance ve vztahu k těmto tématům a budou se účastnit voleb do EP.

"Evropané budou chtít po svém Parlamentu, aby se zasadil o přísnou legislativu v oblasti chemických látek, abychom měli jistotu, že naše těla, prostředí a potraviny nejsou otráveny nebezpečnými chemikáliemi. Lidé by se měli podívat na záznamy hlasování dříve než se v červnu vypraví k volební urně," říká Stefan Scheuer z Evropské environmentální kanceláře.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist