https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/expert-pozar-v-np-ceske-svycarsko-vytvori-lepsi-prostredi-pro-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Expert: Požár v NP České Švýcarsko vytvoří lepší prostředí pro zvířata

28.7.2022 01:53 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Požár v Národním parku České Švýcarsko bude z dlouhodobého hlediska mít pozitivní vliv na život divoce žijících zvířat. Očekává se, že smrkové porosty nahradí spíše smíšené lesy, čímž pro ně vznikne mnohem příznivější prostředí. ČTK to řekl děkan Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity Vladimír Bejček. Také podle biologa Přemysla Bobka z Botanického ústavu Akademie věd ČR se ekosystém s následky rozsáhlého požáru vypořádá.
 

"Z dlouhodobého hlediska to pro zvířata bude obrovský profit," řekl Bejček. Dřevo, které shoří, dodá do půdy živiny, přibude více listnatých stromů a lze odhadnout, že v budoucnu bude dominovat buk, který v této lokalitě převládal předtím, než v ní byly uměle vysazeny smrkové porosty. "Do několika let tam bude pro zvířata neporovnatelně příznivější prostředí," doplnil.

Lze podle něj říci že v národním parku se vyskytují druhy zvířat běžné po celém Česku. Jednou z výjimek je kamzík, který tam byl vysazen před více než sto lety a žije tam dodnes.

Zvířata by podle děkana neměla mít problém před plameny uniknout vzhledem k charakteru požáru. Park totiž není zasažen plošně, ale objevují se spíše jednotlivá ohniska, proto zvířata utečou dříve, než se k nim oheň dostane. Drobnější druhy jako lasice si jsou také schopné najít úkryty, a požár bez úhony přežijí.

Bobek, který se zabývá studiem vlivu požárů na dlouhodobý vývoj lesních ekosystémů, ČTK napsal, že z biologického hlediska se ekosystém lesa s následky požáru vypořádá. "Požárové narušení lesa bude mít na přechodnou dobu nepochybně snadno viditelné projevy, ale určitě není namístě obávat se toho, že se na zasažená místa les už nevrátí," uvedl vědec. "Z našich výzkumů jasně vidíme, že každé takové narušení se v minulosti vždy podařilo zacelit," doplnil.

Také Bobek zdůraznil potřebu vyššího podílu listnáčů v nových generacích lesů v ČR. "Situace posledních let nám jasně ukazuje, že koncept jednodruhového hospodářského lesa postaveného na produkci smrku nedává do budoucna ekologický a ani ekonomický smysl," napsal vědec. "Dlouhodobým suchem oslabený smrkový les snadno podlehne napadení lýkožroutem, nebo ho zničí požár. Z výzkumů přitom víme, že listnaté lesy hoří podstatně méně snadno než jehličnaté," upozornil.

Požár v Českém Švýcarsku vypukl v neděli. Oheň zasáhl plochu zhruba 1000 hektarů. Na místě zasahuje přes 400 hasičů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

28.7.2022 06:12
Tak snad i pro lidi, pokud si tedy ti odpovědní, nejen z NP, vezmou z požáru ponaučení, pro příští časy !
Odpovědět
va

vaber

28.7.2022 08:57
odborník říká ,že dřevo které shoří dodá živiny, to věděl primitivní člověk už dávno,ale dá živiny tak na dva roky,
dřevo které v lese shnije dá živin mnohem víc,
odborníci vidí záchranu v listnáčích,
problém není v jehličňanech ,ty byly součástí lesa vždy a všude ,kde jsou pro ně vhodné podmínky, ale ty vhodné podmínky u nás mizí,
jsem zvědav jak listnáče zachrání naše lesy, zatím se nedaří ani listnáčům, mají mnoho nemocí a usychající větve a slaboučké kmeny může vidět každý,
co tomu řeknou dřevorubci? bude se těžit jen štěpka?
les bez jehličňanů není ten správný les,
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.7.2022 09:10
Ukazuje se, že člověk udělal vykácením původního lesa a vysázením monokultury, velkou chybu. Ono mělo svůj důvod, proč v ČŠ byly původní lesy takové, jaké tam byly. Příroda bude muset napravit chyby našich předků.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

28.7.2022 10:11 Reaguje na Petr Eliáš
Člověk aby přežil, používal veškeré zdroje. Z půdy odstranil (škodlivé) plevele, hmyz, houby a bakterie. Z lesa stromy co nenesly užitek..... Otázka je, zda si lze nyní dovolit omezení zdrojů, zda máme na to finance a čím za to zaplatíme.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

28.7.2022 15:48 Reaguje na Slavomil Vinkler
Jó jó a s těmi škodlivými i ty užitečné... prašť jak uhoď
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

28.7.2022 12:27
No. Přečetl jsem si příspěvky MŽP placených ekologistů a entomologů, a mám už jasno. Národní park je třeba nechat sežrat broukem, nechat uschnout a zapálit! Pak máme možnost pozorovat přírodní procesy od nuly. Štefan Ukropec byl kdysi jako voják raněn, zajat a byl koncentráku. Ekologisti jako dozorci by se tam hodili. Jsou stejní!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.7.2022 15:17 Reaguje na Michal Ukropec
Je vidět, že tito "odborníci" neradí zemědělcům, chovatelům, sadařům a zahrádkářům. Nezažil jsem totiž ani jednoho jedince z uvedených komunit, který postupoval takovým způsobem, byť podle těchto "expertů" je to nejlepší start.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

28.7.2022 16:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jsem akvarista, terarista, včelař, rybář, předseda ZO zahrádkářů, mám myslivecké zkoušky a jsem autorizovaný stavitel vodohospodářských staveb. Za 57 let svého života jsem se něco už naučil. Ale co kydají ekologisti, to nevymyslíš.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

28.7.2022 16:55 Reaguje na Michal Ukropec
Ale to hlavní kam článek směřuje. Na 1000ha spáleníště bude i jeden zajíc a srnec moc, takže se bude muset zintenzivnit lov a vypouštění vlků. Ještě že ti vlci jsou odčervení a oočkovaní. Jako ta vlčice v Krkonoších.
Odpovědět
kk

karel krasensky

28.7.2022 15:44 Reaguje na Michal Ukropec
1+
Odpovědět
MK

Milan Keršláger

28.7.2022 15:28
Když si utrhnu chráněnou kytku, jsem za vyvrhela. Tady ekologičtí machři upálí desetitisíce zvířat, tuny hmyzu, do kořenů zlikvidují svojí laxností a neumětelstvím hektary lokální flóry. A pak napíšete že je to prospěšné? Že tam vyroste plevel a náletové dřeviny? Děláte si srandu, ne?

“Doufám, že si NEzodpovědní zástupci Národního parku České Švýcarsko a vedení HZS ÚK vzpomenou na jednání v Krásné Lípě, kdy odmítali rozumné argumenty o požárním nebezpečí, kdy zpochybňovali opodstatněné obavy saské strany, která na nebezpečí poukazovala a také doufám, že si vzpomenou na opravdu stupidní připomínky typu – moc koukáte na katastrofické americké filmy,” uvedl Sucharda na svém facebookovém profilu.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

28.7.2022 17:51 Reaguje na Milan Keršláger
Zabij Rusa, posílíš mír. Zabij ekologistu, posílíš přírodu!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

28.7.2022 18:45 Reaguje na Michal Ukropec
Nesmí se to ale dělat v malém. Jako v tom rčení, že malé zloděje věšejí, velcí dostanou řád.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.7.2022 19:50
Tahleta ekologisticka moudra jsou typu
"Valka vytvori na danem uzemi lepsi prostredi pro lidi, co na tom uzemi budou zit za 20 a vice let". Coz je nejspis "v prumeru" i pravda dokonce i pro ty lidi, nejen pro zver ci urcite vybrane rostlinstvo viz treba zapadni Nemecko 20 a vice let po ww2. Tenhle pristup ale jaksi ignoruje ten casovy interval, nez se udajne ci skutecne blahodarne ucinky tech pozaru, valek ci dalsich "disturbaci" poradne projevi ;)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

28.7.2022 19:55 Reaguje na Miloš Zahradník
Oprava - disturbanci. At jiz jde o kurovce, pozary, povodne, bombardovani ci valky. Vedci zjistili, ze i ve vyvoji lidske spolecnosti poslednich 10 000 let tvorily takoveto disturbance zasadni formujici prvek vytvareni prislusnych pozoruhodnych a unikatnich geobiohomocenoz ...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.7.2022 20:30
Vážení ekologisti! Podpalte všechny lesy v ČR a vylepšete tak stav naší
přírody! Je mi z toho k blití, jak se může někdo někdo těšit na obnovu
lesu po požáru na kterém mají ekologisti lví podíl místo toho, aby si
sypali popel na hlavu(ten létal lidem na hlavu v širokém okolí NP).
Přitom žáru se z půdy stala cihla bez života a bude trvat roky, než tam
naroste opravdu něco hodnotného. Dříve tam narostou invazní plevele
než původní chráněné rostliny.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist