https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experti-budou-v-praze-diskutovat-o-postupech-v-tropickem-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Experti budou v Praze diskutovat o postupech v tropickém zemědělství

11.9.2022 00:15 | PRAHA (ČTK)
O postupech vhodných pro tropické zemědělství budou experti diskutovat na konferenci Tropentag, která se uskuteční mezi 14. až 16. zářím na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU). O akci, jíž se zúčastní stovky odborníků, informovali zástupci školy. Hlavním tématem bude otázka, zda může agroekologické zemědělství uživit svět. Agroekologie propojuje zemědělské disciplíny s péčí o krajinu a důrazem na ekologii. Cílem je snížit dopad zemědělství na přírodu.
 

"V letošním roce chceme překlenout propast mezi zastánci globálního obchodu a ekologickými zemědělci," uvedl v tiskové zprávě za pořadatele Bohdan Lojka z Fakulty tropického zemědělství ČZU. Expert podotkl, že pražská konference má za cíl poskytnout možnost otevřené diskuse a inspirace pro nové nápady. Lojka se profesně zabývá agrolesnictvím, biodiverzitou a tropickými dřevinami.

Vědec ČTK řekl, že průmyslové zemědělství je do určité míry schopné zajistit poměrně vysoké výnosy, v tropech však není pokaždé možné. "Ekologičtější přístupy mohou být levnější. Samozřejmě ty výnosy pravděpodobně nebudou vyšší, ale jelikož vstupy jsou nižší, tak výnos pro zemědělce může být vyšší. Navíc na vysoké vstupy drobní zemědělci nikdy nebudou mít peníze," zdůraznil Lojka. Konference chce zastánce obou stran sblížit i proto, že pro ně může být spolupráce přínosná.

"V některých oblastech je výhodnější dělat klasické průmyslové zemědělství, které známe z Evropy a ze Spojených států, ale v některých oblastech, zejména těch, které nejsou tak vhodné pro zemědělskou produkci, je výhodnější mít ekologické přístupy. A mix těch obou je možná tím, jak uživit nějakých těch deset až 12 miliard lidí v roce 2050," konstatoval Lojka. Dodal, že agroekologické přístupy mohou také pomoci krajině s adaptací na změnu klimatu.

Z programu pak Lojka vypíchl panelovou diskusi na téma možností agroekologického zemědělství, která se uskuteční 14. září. Zúčastní se jí například expertka na dopady pesticidů Larissa Mies Bombardi z univerzity v brazilském São Paulo, Jacobo Arango z Mezinárodního centra pro tropické zemědělství, které sídlí v kolumbijské Palmiře, a dvě farmářky z Afriky - Rebecca Dero z Keni a Elizabeth Mpofu ze Zimbabwe. Dalšími diskutujícími budou například Petr Ehl ze společnosti Interlacto a Josef Garvi, zakladatel organizace Sahara Sahel Foods. "Ta zajišťuje třeba v Nigeru odbyt nových potravin z tradičních dřevin, které se tam pěstují a podobně," popsal Lojka.

Vypíchl i řeč ředitele výzkumné organizace Africa Rice Center Harolda Roye - Macauleye. "Jde o centrum které sídlí na Pobřeží Slonoviny a zabývá se šlechtěním vhodných odrůd rýže a propagací vhodných postupů pěstování rýže pro Afriku," dodal Lojka.

Podle Lojky je nyní na konferenci registrováno 850 účastníků. "Pevně věříme, že tak 600 účastníků přijede a 200 až 300 bude on-line," uzavřel expert. Konference se poprvé konala v Německu v roce 1997.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.9.2022 07:29
tak to si beru dovolenou!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.9.2022 09:19
když bude stvrdlá na šutr, tak nic nezasadí...stejně tak bilologicky mrtvá
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.9.2022 09:19 Reaguje na Jaroslav Řezáč
biologicky
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist