https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fauna-v-baltu-loni-uhynula-z-prilis-velkeho-mnozstvi-zivin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fauna v Baltu loni uhynula z příliš velkého množství živin

8.10.2003 10:57 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Dramatický úbytek mořské fauny, který se projevil minulý rok v západním Baltském moři mezi Dánskem, Německem a Švédskem, je do velké míry výsledkem extrémního počasí a zvýšením množství živin z lidských zdrojů. Přišla na to tzv. Helsinská komise (HELCOM), které poskytla Evropská komise významný příspěvek.
 

Minulý podzim spojily tyto dvě instituce síly, aby zjistily příčinu výjimečného úbytku kyslíku v západním Baltu, který vedl k úhynu stovek ryb. Ryby vyplavilo moře podél východního pobřeží Jutlandu v Dánsku.

Vyšetřovací zpráva odhaluje, že deficit kyslíku způsobil částečně silný déšť a sníh, který odplavil příliš velké množství živin ze zemědělství, do moře se dostala také městská odpadní voda a znečištěný vzduch. Navíc slabé proudění větru a vysoký tlak vzduchu minimalizoval výměnu mezi různými úrovněmi hladin v Baltském moři. Aby se předešlo nedostatku kyslíku v budoucnu, doporučuje zpráva přísnější kontroly živin, které se dostávají do moře.

Katastrofální a dlouhotrvající nedostatek kyslíku byl nejprve pozorován v Kattegatu v pozdním létě 2002. V některých oblastech vedl k vypuštění jedovatého sulfidu vodíku z mořských sedimentů. Výsledkem bylo, že všechna stvoření žijící na mořském dně uhynula a v říjnu se objevila u Jutlandu na pobřeží.

Komisař pro výzkum Philippe Busquin řekl: "Musíme udělat víc pro to, abychom snížili množství živin produkovaných člověkem, které ničí vzácný ekosystém Baltského moře. Nemůžeme ignorovat přírodu a její bití na poplach, musíme zajistit, aby naše poznatky napomohly vytvoření vhodných mezinárodních politik."

Předběžná verze zprávy byla použita v přípravné práci pro Ministerskou konferenci HELCOMu v červnu 2003 v Brémách. Komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová se této schůzky zúčastnila za Komisi. Ministři tam schválili široce pojatý balíček opatření na ochranu Baltského moře.

Tento balíček k potírání eutrofizace obsahoval požadavky: přimět zemědělství být více ekologicky udržitelné, zajistit plné fungování směrnic EU o dusíku a městských odpadních vodách, zlepšit praxi zemědělců - zajistit efektivní užití hnojiv a minimální zpětný dopad na životní prostředí, a snížit znečištění živinami z ostatních zdrojů.

Množství sněhu a deště velmi ovlivňuje přesun živin do okolních řek z eroze půdy. Pozdní deště netypické pro danou sezónu, kombinované se sluncem, mohou nepřímo zvýšit produkci mořských rostlin v povrchových vodách. Vítr a tlak vzduchu má vliv na lokální dodávku kyslíku přes výměny s vodami Skagerraku bohatými na kyslík.

Region Baltského moře je jedním z nejvíce přirozeně citlivých na nedostatek kyslíku v Evropě. Některé omezené oblasti jako Little Belt už zažily nedostatky kyslíku před sto lety, kdy však rozdíly v živinách byly relativně nízké. Po několik desetiletí byla hlavní původní příčinou rozšířeného nedostatku kyslíku dodávka živin v povrchových mořských vodách.

Příspěvek HELCOMu naznačuje, že moře v Little Belt má velmi omezenou kapacitu na vstřebání organického materiálu, a nepřímo k asimilaci jakéhokoli přídavku živin. Je tedy nutné vyvinout další úsilí, aby bylo dosaženo redukce živin o 50 procent - cíle HELCOMu.

Další informace naleznete na www.helcom.fi.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist