https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/festival-landscape-prinese-do-ulic-prahy-tri-desitky-docasnych-instalaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Festival Landscape přinese do ulic Prahy tři desítky dočasných instalací

13.6.2024 18:53 | PRAHA (ČTK)
Letošní festival Landscape přinese do Prahy přes tři desítky dočasných architektonických a uměleckých instalací, které budou na Žižkově a v části Malešic k vidění do konce září. Patří mezi ně například altán na Jarově, kladina na radničním dvorku Prahy 3 nebo skateboardová rampa za Nákladovým nádražím Žižkov (NNŽ). Festival přinese i výstavy a další doprovodný program, akci dnes večer zahájí koncert Vladimira 518 a DJ Mika Trafika. Akce se koná pojedenácté a veškerý program je zdarma.
 
Podtitulem letošního ročníku je Cesta z města a jeho tématem je dočasné využití především zanedbaných míst jejich obyvateli a komunitami. To podle organizátorů může hrát důležitou roli při diskuzích o tom, jak je využívat trvale. "Může tak vzniknout neformální městská laboratoř a experimenty prověřující úspěšnost různých způsobů využití, které propojí urbanismus, developerskou sféru, umění, aktivistické skupiny a nejširší veřejnost," uvedl ředitel festivalu Dan Merta.

V Praze 3 a ve spolupráci s její radnicí se letos festival koná pošesté. Jeho centrem bude stejně jako v minulosti areál Nákladového nádraží Žižkov, které leží na trase festivalu mezi dolním Žižkovem a Malešickým lesem, podél nějž organizátoři akce instalace rozmístili. "Řada umělců poukazuje na místa, která třeba v tu danou chvíli neplní tu svoji funkci," řekl místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš (STAN). Dodal, že radnice se pak na rozvoj míst může zaměřit, jako se to stalo třeba v případě Tachovského náměstí nebo parku Vítkov.

Kromě instalací jsou součástí festivalu také výstavy, které budou k vidění v prostorách NNŽ. Jednou z nich je prezentace vítězů a finalistů Evropské ceny za městský veřejný prostor pořádané Centrem současné kultury v Barceloně. Další výstavy se zaměří na skateboardové parky v ČR a Evropě, dětská hřiště nebo investiční projekty radnice Prahy 3. Festival nabídne i kolekci fotografií veřejných toalet v tokijské čtvrti Shibuya. Dále jsou na programu festivalu konference, komentované procházky či workshopy s architekty a umělci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist