https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-cesko-podpori-zakaz-dovozu-ruske-ropy-pokud-bude-mit-odklad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: Česko podpoří zákaz dovozu ruské ropy, pokud bude mít odklad

4.5.2022 15:18 | PRAHA (ČTK)
Petr Fiala na Václavském náměstí vyjádřující podporu Ukrajině.
Petr Fiala na Václavském náměstí vyjádřující podporu Ukrajině.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko je připraveno podpořit zákaz dovozu ruské ropy do EU, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Česká vláda se snaží dosáhnout odkladu na dva, případně tři roky. Pak bude připravena podpořit šestý evropský sankční balíček.
 
"Aby se Evropa zbavila energetické závislosti na Rusku, potřebujeme k tomu solidaritu evropských zemí," uvedl ministerský předseda. Bude to jedním z témat premiérova čtvrtečního jednání v Berlíně s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Evropská komise (EK) navrhuje mimo jiné do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. Aby sankce vstoupily v platnost, musí je jednomyslně schválit členské země. Podobný postoj jako ČR má Slovensko. Podle slovenského ministra hospodářství Richarda Sulíka země souhlasí se zákazem dovozu ruské ropy do EU, žádá ale tříleté přechodné období.

"Podporujeme co nejtvrdší sankce vůči Rusku, na tomto našem postoji se nic nemění, ale od začátku také zastáváme pozici, že sankce nesmí poškodit více české občany než Ruskou federaci," řekl Fiala.

Zajistit dodatečné a dostatečné dodávky ropy od alternativních dodavatelů mimo ropovod Družba by podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) trvalo přibližně 30 až 40 dní. Takové období by pokryly zásoby Správy státních hmotných rezerv (SSHR), které vydrží zhruba 94 dní.

Síkela ale považuje za nutné zajistit rozšíření kapacity ropovodů. Nejvhodnější je podle něj ropovod TAL (Transalpinský ropovod) vedoucí z italského Terstu, což je také součástí dříve avizovaného energetického balíčku. "Má nyní kapacitu přibližně 38 milionů tun ročně, technicky je připraven na navýšení přibližně o 2,5 milionu tuny," řekl ministr. Čeká se na povolení bavorských úřadů, Síkela v březnu požádal německého ministra hospodářství Roberta Habecka o zrychlení řízení.

"Abychom nahradili ropu z ropovodu Družba do České republiky, budeme potřebovat ještě další navýšení kapacity tohoto ropovodu na 48 milionů tun ročně, což by podle našich odhadů mělo trvat přibližně dva roky, protože tam je potřeba už doplnit dodatečná čerpadla. Jedná se o investiční záležitost," dodal Síkela.

Česko se bude snažit získat podíl na tomto navýšení takový, aby nahradil současnou kapacitu ropovodu Družba, tedy zhruba čtyři miliony tun ročně. Jedná se o tom s Německem, Rakouskem, Itálií, ale také Evropskou komisí kvůli financování projektu.

Síkela dnes také řekl, že objem plynu v českých zásobnících nyní přesahuje miliardu metrů krychlových. Zásobníky jsou plněny v závislosti na technických možnostech a spotřebě. Do státních hmotných rezerv bylo navíc nakoupeno asi 240 milionů metrů krychlových plynu. Doplnil, že vláda se připravuje i na situaci, kdy by dodávky plynu byly kráceny. V této souvislosti ministerstvo průmyslu podle něj zpracovává přehled největších spotřebitelů plynu v ČR. "Pro domácnosti, nemocnice a kritickou infrastrukturu a já pevně věřím, že i pro větší část průmyslu toho plynu bude vždycky dost," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

4.5.2022 15:29
By se ten Fiala neměl brát moc vážně.Pouvažujte kdo z váa z hlavy zná premiera Litvy,Bulharska,Chorvatska,Slovinska,Lotyšska,Rumunska,Turecka,Portugalska.A takhle bude vnímán Fiala např v Britanii,Španělsku,Francii,Německu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.5.2022 15:30
Všichni to podpoří, ale platit to začne až za rok, dva, tři ... ehm, dá se tomu vůbec říkat sankce:-)?
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.5.2022 15:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Ono je jěště možnost,že to blokne rusko a ne EU.Pokud k tomu dojde z jedné nebo druhé strany nadoraz tak si myslím,že tady budeme žrát pořad dokola brambory s kyškou.Muj názor nevnucují.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 20:10 Reaguje na karel krasensky
konečně by lidi v ČR poznali, co je důležité...žádné montovny a skaldy ale "žvanec" každá krize nás má něco naučit, proto není dobrá ani špatná situace je jen taková, jaká je
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.5.2022 15:04 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Z pohledu toho PROČ se ty sankce uvalují, by to ale zrovna dvakrát Ukrajině nepomohlo.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

4.5.2022 17:09
Nemám nic proti pomoci ukrajinským běženců hlavně ženám a dětem. Ale ty opakujicí žvásty našich politiků se opravdů nedají poslouchat. Pomáhat by se mělo nezištně bez zviditelňování a hloupých kecu. Rusko nás má v paži. Jakýsi Fiala je jim ukradený a většine čechů už táké.
Měl by se už konečně zaměřit na problémy u nás. Vpadá to, že si neví rady a ukrajina je zástupný problém.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 20:15 Reaguje na Alena Lyskova
vy si snad myslíte, že ti Ukrajinci neprubují naše schopnosti a to, jak se k zaměstnávání žen s dětmi staví náš průmysl, který sedře kůži i z Čechů? TOHLE JE PŘÍLEŽITOST SI NĚCO UVĚDOMIT ti Ukrajinci jsou stejnými uživateli našeho systému jak my a jak se říká, doma není nikdo prorokem, který může být v sociálních potřebách zkostnatělý jen proto, že nepodporují zaměstnávání ženy na mateřské či nevytváří částečné úvazky...ONO VŠECHNO ŠPATNÉ JE K NĚČEMU DOBRÉ
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.5.2022 17:20
Jako finanční makleř a makroekonom vám poskytnu cennou rádu.Kupujte bicykly.Zdraží a nebudou.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.5.2022 17:36 Reaguje na karel krasensky
Poprvé jste ve svých makroekonomickych odhadech spletl. Bicykly už nejsou a zdražily. Stejně jako běžky, které jsou potřeba k dostavení se do práce v zimě. Co budu dělat, asi přestanu pracovat, protože v zavějich se do práce nedostanu a žít budu v iglú.
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.5.2022 19:13 Reaguje na Jarka O.
Zbyvající varianty-saně,boby,brusle,sněžnice,koloběžky,trojkolky,rikše,rogalo
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 20:16 Reaguje na karel krasensky
veřejná doprava fungovat nějak bude pořád, tak klid...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.5.2022 07:37 Reaguje na karel krasensky
No, už vidim borce finančního makléře, jak ke klientovi jede na kole....rada jak ze zvláštní školy
Odpovědět
DV

Daniela V.

4.5.2022 17:28
Opět se ukazuje, že se toho nahovoří ....pardon, ale tohle už lidem leze krkem. Co se týká paniky, lidé prý vykoupili plotýnkové dvouvařiče na elektřinu. Až nebude ten plyn, tak si každý byt v paneláku bude chtít vařit na elektřině. Prosím bude ji dost pro všechny ?
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.5.2022 19:35 Reaguje na Daniela V.
paní Danielo nepropadejte depreesi a smutku.V životě lidském jsou duležitější věcí než teplé žradlo.Je to láska,něha,cit,porozumění,vášen mezi dvěmi bytostmi.Koupil jsem si gumovou pannu.
Odpovědět
DV

Daniela V.

4.5.2022 19:49 Reaguje na karel krasensky
Každý se zařídí, jak bude umět ..... a je dobře, že je veselo. Smích léčí, už jinak se to nedá.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 20:21 Reaguje na Daniela V.
no, to se uvidí, ony ty živé "panny" by se měli trochu zklidnit a nematerializovat emoce... ono já+ty automaticky neznamená my. CHUDOBA CTI NETRATÍ
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 20:23 Reaguje na Jaroslav Řezáč
nejlepší by bylo, kdyby všichni zchudli ve svých hlavách
Odpovědět
kk

karel krasensky

4.5.2022 20:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zdravím.Ono těch chudobných hlav v čr je už nyní mraky.Stačí si počíst diskuse poslechnout politiky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.5.2022 20:18 Reaguje na Daniela V.
ono něco bude vždycky...ale co by bylo zajímavější je, jestli budete mít co na těch plotýnkách ohřívat...
Odpovědět
DV

Daniela V.

4.5.2022 21:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Až takhle to vidíte ? A myslím si, že Ukrajinci, kteří teď přišli, nejsou stejní uživatelé systému jako my .....
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.5.2022 07:40 Reaguje na Daniela V.
Ten systém je pro všechny stejný ale myslet si, že máme kapacity, když do ČR přišlo další Brno, tak je jasný, že to stíhat nejspíš nebude
Odpovědět
va

vaber

5.5.2022 08:47
v předvolebních slibech nám říkali jak bude vše jiné, slibovali změnu a do puntíku to naše nová vláda plní,
máme tady vše co tu nebylo ,válku,inflaci,uprchlíky ,energetickou krizi a na ekologii se zapomnělo

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.5.2022 15:07 Reaguje na vaber
Ale no tak. To, z toho co jste vyjmenoval, že tu máme, prakticky za nic stávající vláda nemůže. A zcela na férovku, nemohl by za to ani Bába.

Otázkou spíš je, jak to stávající vláda zvládá ... a tady je to jak co. Za mě zatím dobrý ... a tím myslím za 3. Co bude se uvidí ...
Odpovědět
va

vaber

6.5.2022 09:35 Reaguje na Svatá Prostoto
může za to tím ,že nic z toho co jsem jmenoval nebrzdí, tím že poslouchá EU jak hodinky a vlastní země a lidi ,jeho vládu nezajímají ,
Babiš alespoň odmítl uprchlíky a tlačil i energetické změny navrhované EU trochu jinak ,
ti dnešní vládci jsou jen naprosto servilní figurky a pokud se týká financí ,to co provedli za několik měsíců je nemá v minulosti obdoby a to je stále začátek,
horší vládu jsme mít už nemohli
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.5.2022 14:49 Reaguje na vaber
Odmítnout uprchlíky by v tomto případě byla prasárna, že se někteří ... nebudeme jmenovat ... pokouší s tím vyjebat na tom nic nemění. 2015 a ten materiál, co se sem navalil, byl opravdu jiný příběh.
Co se týče těch energetických změn ... Bába vždy měl DOMA plnou hubu keců, ale v Bruselu pak odkýval a podepsal lautr všechno (s ohledem na jeho obchodní aktivity ani není divu). Netěší mne to, je to smutné, ale bohužel ano ...
S financemi se v této době něco dělá dost blbě, mám vůči řadě kroků vlády značné výhrady, stejně jako k její pasivitě, ale to jak Bába se socánky zatli sekeru za covidu si s tím v ničem nezadá.
I když včera jsem četl rozhovor s Nekulou a ... jak ten člověk lže, to je fascinující. A nebo je úplně blbej.
Je to jak v té lidové ... ten kurví to a ten zas tohle.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist