https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-evropska-rada-nedospela-k-reseni-cen-energii-zadny-uspech-neni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala: Evropská rada nedospěla k řešení cen energií, žádný úspěch není

23.10.2021 00:54 | PRAHA (ČTK)
Vláda ve středu schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok. Ke snížení DPH na nulu je potřeba souhlas Evropské komise. Vláda si je vědoma, že do udělení výjimky půjde o úpravu, která bude v rozporu se směrnicí EU o DPH.
Vláda ve středu schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok. Ke snížení DPH na nulu je potřeba souhlas Evropské komise. Vláda si je vědoma, že do udělení výjimky půjde o úpravu, která bude v rozporu se směrnicí EU o DPH.
Foto | geralt / Pixabay
Evropská rada nedospěla k žádnému řešení rostoucích cen energií, sdělil pro ČTK předseda ODS a lídr koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Petr Fiala. O úspěchu, o kterém dnes ráno hovořil premiér Andrej Babiš (ANO), podle něj nemůže být řeč. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je jednou z možností řešení problematiky zvýšení dávek v hmotné nouzi nebo zvýšený příspěvek na bydlení.
 

Babiš hovořil o velkém úspěchu poté, co Evropská rada v souvislosti s růstem cen energií vyzvala Evropskou komisi (EK) k prověření fungování energetického trhu včetně obchodování s emisními povolenkami. EK podle Babiše na cenový růst nereaguje adekvátně a měla by rychle upravit pravidla tak, aby povolenky nakupovali jen ti, kdo tak musí činit. Prověřování možných problémů na energetickém trhu nicméně komise sama navrhla už minulý týden.

"Evropská rada nedospěla k žádnému řešení rostoucích cen energii. Státy se neshodují v míře zásahu do trhu ani v tom, zda je potřeba změnit obchodování s emisními povolenkami. O úspěchu nemůže být řeč," uvedl Fiala.

Babiš jel podle něj na summit v Bruselu se dvěma cíli: získat souhlas se snížením sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u elektřiny a plynu na nulu a více regulovat trh s emisními povolenkami. "Dopadlo to jako vždy: výsledek není žádný. Po několika hodinách diskuse souhlasil premiér Babiš s tím, co Evropská komise navrhla již na začátku jednání," poznamenal kandidát na předsedu příští vlády.

Vláda ve středu schválila novelu zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok. Novela zamíří do Sněmovny. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci. Nyní platí sazba DPH 21 procent. Ke snížení DPH na nulu je potřeba souhlas EK. Vláda si je vědoma, že do udělení výjimky půjde o úpravu, která bude v rozporu se směrnicí EU o DPH.

Poslední evropský summit, kterého se Babiš zúčastnil, podle Fialy dopadl stejně jako celá jeho evropská politika v předešlých letech. Doplatí na to podle něj hlavně občané, nový kabinet musí pracovat lépe, uvedl.

"U emisních povolenek bude třeba řešit jejich vysokou cenu. Tak, jako je Evropská komise uměle stahuje z trhu, když je jejich cena příliš nízká, tak by měla naopak povolenky na trh emitovat tehdy, když neudržitelně rostou. Jejich smyslem má byt motivace k postupnému přechodu k bezuhlíkové ekonomice, nikoli likvidace evropského průmyslu. Ale tento krok je nutné dopředu předjednávat, nikoli jej navrhovat až na poslední chvíli na summitu," uzavřel Fiala.

"Když Andrej Babiš řekne, že vše vyjednal a zvládl, musíme zbystřit. Realita je totiž odlišná, i když by se současný premiér chtěl tvářit jako mesiáš. Evropská komise prověření obchodování s emisními povolenkami navrhla už minulý týden," uvedla Pekarová Adamová.

Vláda by podle ní měla hledat cílená opatření namísto plošného zrušení nebo snížení DPH na energie. Pomoc by měla jít adresně k lidem, kteří jsou zdražením cen energií nejvíce postiženi. "Jednou z možností je zvýšení dávek v hmotné nouzi nebo zvýšený příspěvek na bydlení. Pokud bychom zůstali jen u plošné pomoci, je možné, že pro ty nejpostiženější domácnosti nebude pomoc dostatečná a na druhé straně naopak bude mířit i k lidem, kteří ji příliš nepotřebují," dodala šéfka TOP 09.

Babiš se stal ve čtvrtek večer jedním z hlavních aktérů jednání o energetické krizi, když nejdříve zablokoval přijetí závěrů kvůli požadavku na regulaci trhu s emisními povolenkami (ETS). Babiš prezentuje spekulace s povolenkami za zásadní příčinu aktuálních problémů, zatímco EK označuje vliv tohoto faktoru za pouze okrajový ve srovnání s vysokými cenami plynu.

Summit Evropské unie večer po několikahodinových polemikách vyzval komisi, aby "prověřila fungování trhu s plynem a elektřinou, stejně jako ETS", a to za pomoci evropského regulátora ESMA.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

23.10.2021 10:07
ETS byl spouštěč finančních problémů firem, které se místo šetření na rozumné inovace nebo delšího setrvání u uhlí musely rychle přeorientovat na plyn, který následně zdražil. V tom má Babiš pravdu, mělo by se mluvit o ceně a následcích povolenek. P.Pekarová objevuje ameriku, její návrhy už minulý měsíc navrhoval Havlíček. Dočasné snížení daně není špatný návrh. Je zajímavé, že EK minulý týden navrhla kontrolu ETS, jak říká Pekarová, ale v médiích se o tom navrhu nepsalo.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.10.2021 06:16 Reaguje na Jarka O.
snižování daní bych dělal jako naprosto poslední možnost...je to jen marketingová záležitost, stát peníze bude potřebovat a ze systému stavebního spoření vyplývá, že je vždy lepší, když se skládá deset lidí na jeden dům než deset lidí na deset domů, byť je to 150 let starý produkt, pořád se z něj dá učit
Odpovědět
ig

23.10.2021 17:26
"... neshodují v míře zásahu do trhu ani v tom, zda je potřeba změnit obchodování s emisními povolenkami"

Jestli můžu poradit, tak
-- míra = 0,
-- změna = ano (zrušit bez náhrady).
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.10.2021 19:41 Reaguje na
I celu současnou EU komplet !
Odpovědět
ms

24.10.2021 00:48
Nová vláda musí pochopit, že slunce a vítra nemohou řešit v ČR stabilitu a dostatek dodávek elektřiny, a o proto se musí tvrdě vymezit proti absurditám Green Deal. Jinak tato vláda rychle skončí ve vzteků rozzuřených občanů zbídačených neúnosnými cenami energie.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

24.10.2021 06:22 Reaguje na
ano, to je pravda za předpokladu, když uzavřeme energetický trh, který by se stal poloautonomní, tady nezávislý na vnějších vlivech či jejich omezeních...ani není takový problém nedostatek en. zdrojů jako spíš vliv rozhodnutí na tržní potenciál komodit pro výrobu. Robustní energetický systém je lepší ale to neznamená, že si někdo nemůže " přividělat" či ušetřit což je právě Fve považovat za robustní systém OZ je na úrovni paranoi
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.10.2021 11:17
Tak šup. Urychlit sestavení vlády, začít vládnout a nemudrovat za rohem.
Chytračení v opozici skončilo a začíná doba vlády a zodpovědnosti. Teď
budou zase kritizovat jiní, pokud mají ale nově zvolení odvahu dělat
to, co vše slibovali a stále ještě slibují.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

25.10.2021 16:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Jak to mají podle vás jako urychlovat?
Dřív než 8. 11. se nová PS nesejde, tak co na tom chcete urychlovat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist