https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fiala-povazuje-zavery-summitu-eu-za-uspech-obsahuji-podle-nej-klicove-body
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fiala považuje závěry summitu EU za úspěch, obsahují podle něj klíčové body

21.10.2022 15:40 | BRUSEL (ČTK)
Noční dohoda lídrů zemí Evropské unie na obrysech opatření proti vysokým cenám energií je z hlediska Česka úspěch a obsahuje klíčové body, o které česká vláda stála. Při příchodu na druhý den summitu v Bruselu to řekl český premiér Petr Fiala. Podle jeho slovenského protějšku Eduarda Hegera v dlouhé večerní a noční debatě ustoupil spíše tábor odpůrců razantních intervencí. Belgický premiér Alexander De Croo vyjádřil přesvědčení, že plány nyní dotáhnou do konce ministři zodpovědní za energetiku, kteří budou o věci jednat už příští týden.
 

"Trvalo to dlouho do noci a nebylo jednoduché dosáhnout dobrého kompromisu. Já myslím, že se to nakonec podařilo. Určitě z hlediska České republiky a českého předsednictví to považuji za úspěch," řekl novinářům Fiala. V závěrech jsou podle něj zmíněny klíčové nástroje, o které Praha stála. "Ať už je to zastropování cen, reakce na prudké výkyvy cen, společné nákupy a další věci, které jsou důležité pro to, abychom dokázali zkrotit ceny energií v Evropě," dodal šéf české vlády.

Fiala a další unijní lídři se dopoledne scházeli poté, co v noci podpořili sadu plánů včetně spuštění společných nákupů plynu nebo nového indexu pro stanovování cen zkapalněného zemního plynu. Vyzvali také Evropskou komisi k přípravě cenového stropu na plyn spalovaný v elektrárnách, k tomuto bodu nicméně připojili několik dílčích požadavků, které mohou proces natáhnout.

Belgický premiér De Croo dohodu označil za velký krok kupředu. V rozhovoru s novináři popsal "okamžik pravdy" na nočním jednání, kdy zastánci uvedených návrhů apelovali na Německo a další skeptické země a zdůrazňovali, že projednávaná opatření jsou potřebná.

"Ty země řekly: 'Chceme, aby to fungovalo, když budete naslouchat našim obavám,'" uvedl De Croo.

Slovenský premiér Heger zase před médii hovořil o "výrazném posunu vpřed". Na otázku, zda nelze vývoj považovat za ústup Německu, Maďarsku a táboru odpůrců cenového stropu, odpověděl, že pravdou je spíše opak. Podle Hegera hrozil scénář, že premiéři a prezidenti se na závěrech k cenám energií vůbec neshodnou, nebo že v nich nenastíní konkrétní postup. "Máme to tam konkrétně pojmenované, to vám odpovídá (na otázku), kdo ustoupil," řekl.

Dalším krokem v přípravě opatření pro snížení cen energií bude úterní jednání ministrů EU zodpovědných za energetiku. "Mám naprostou důvěru, že ministři energetiky to budou schopni vyřešit. Byl bych skutečně překvapen, kdyby byla potřeba další rada," řekl De Croo.

Podobně se vyjádřil lotyšský premiér. Na otázku, zda se příprava společných kroků proti energetické krizi může ještě vrátit k lídrům zemí EU, odpověděl spíše odmítavě. "Je to na ministrech pro energetiku. Jsem přesvědčen, že budou schopni všechno vyřešit," uvedl.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

21.10.2022 16:03
EU se drží pohromadě jako smečka a to je jediný způsob, jak přežít Ruské napadení. Pokud to hlupy Orbán nechápe, ať táhne k mužikovi, nikdo ho zachraňovat nebude.
Sorry jako, já vím, že bude. Jak mu krysa mužik zavře plyn, poběží bečet do Bruselu. Tihle šmejdi jsou všichni stejní.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 19:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Drží pohromadě, jo?
A to jako třeba takhle ... https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/nemecko-fond-energetika-krize-ulevy-ceny-hospodarstvi.A221021_144533_eko-zahranicni_jla

Tak to pak jo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 22:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Tohle považuji taky za dost kontrovezní krok, ale taky vím, že kvalita našich zpravodajců nie je boh vie čo a něco zvlášť důležitého nám, jako dycky, neráčili sdělit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 13:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Koukám, že tonoucí se Hanzl se i stébla chytá:-).

Tůdle ...

https://www.politico.eu/article/olaf-scholz-message-europe-germany-first/

https://www.politico.eu/article/germanys-e200-billion-energy-relief-plan-approved/

Prostě si s EU vytřou jak se jim to hodí.

Tohle je totiž celkem přesné shrnutí ... "Objevují se názory, že Evropa a euro mohou těžko přežít situaci, ve které německá vláda bude dotovat podniky a občany částkou 200 miliard eur, kde Španělsko a Portugalsko mají náklady na elektřinu třikrát až čtyřikrát nižší než v Itálii nebo Francii a kde řada evropských států ztrácí svou průmyslovou kapacitu tváří v tvář možným vítězům nyní probíhajících globálních změn a to Spojeným státům a zemím jihovýchodní Asie."

https://echo24.cz/a/SkxEY/zpravy-ekonomika-nizozemsko-pripravuje-krach-euro-parlament-dostane-tajny-dokument
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

21.10.2022 17:35
V současnosti běží na : https://zoom.iprima.cz/porady/valecne-tovarny/fiat-a-fasiste , kde se říká. Pokud hospodářská rozhodnutí dělají politici jsou krátkodobá a obvykle chybná.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.10.2022 20:13
Všechno špatně , k téhle krizi mělo dojít podstatně později. Abych se na ty žalostné výkony tzv. lídrů dívat nemusel.
"Zatímco si totiž EU klade čím dál nesmyslnější cíle, jak emise CO2 omezit, Čína na něco takového kašle, a naopak otevírá nové a nové uhelné elektrárny. Dokonce tolik, že tím vyrovnala objem emisí, které se v EU zavíráním těchto zdrojů ušetřily .
A rozvojové země se také nehodlají nějak emisně omezovat. Chtějí totiž zvyšovat životní úroveň svých obyvatel a na bezemisní nebo nízkoemisní technologie nemají peníze.
Navíc je podíl unijních zemí na celkových vypouštěných emisích kolem 9 % , takže jejich snižováním s klimatem nepohnou, ani kdyby se rozkrájely. Domnívat se za této situace, že „EU svým příkladem strhne ostatní“, je tedy totéž jako očekávat, že když se někdo střelí do nohy, tak si ji solidárně s ním prostřelí i ostatní."
A tak by se dalo pokračovat dál a dál. A tak pro realizaci „zelené transformace“ zůstává jen jeden jediný pádný argument – dají se na ní vydělat pořádný prachy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 09:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nemohlo se to spustit později, loni byl ideální čas. Evropani už pochopili, že plynová závislost na Rusku je nebezpečí, takže nespustili NS2. Stále rostoucí výkon OZE naopak potřebu fosilu postupně snižuje.
Takže Putin využil rostoucí pocovidové poptávce po energiích a zaútočil.
Jenom nechápu, že něco tak jasného a tisíci důkazy podloženého nechápete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 09:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte to zase naopak, Evropa díky OZE bohatne, překonala covidovou krizi a dnes je na dobré cestě vyřešit i krizi energetickou. A stále má malý, ale dostačující hospodářský růst.
Navíc se v nebezpečí dokázala semknout a vše řešit na celoevropské úrovni, což je předpoklad pro další integraci.
Číňani se chovají jak dobytek a já se obávám, že je už zachvátil mamon tak děsivě, že je už úplně ovládl.
Třetí země jdou velmi rády do OZE, (třeba Afganistán), protože je to daleko levnější a přístupnější.
Odpovědět
sv

sv

22.10.2022 21:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jinými slovy, další vinklerova fantasmagorie. Tentokrát na téma jak by zřejmě měl vypadat "výkonný lídr". Jaká je skutečnost se lze dočíst zde: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/putin-rusko-gazprom-rusky-plyn-akcie-energie-valka_2210221837_har
či zde:
https://echo24.cz/a/Sigge/problemy-prezident-si-ekonomicky-rust-cina-zastavil-04-procenta
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 22:34 Reaguje na sv
Je to dobrý, Rusko kolabuje už velmi výrazně, pokud krachuje i Gazprom, (který se ještě v léte chlubil miliardovými zisky), tak to je fakt už síla.
Každý den čekám, kdy hodí ručník do ukrajinského ringu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 13:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy si to zase malujete ...

https://echo24.cz/a/SfjJD/zpravy-ekonomika-cenovy-strop-rusko-ropa-obejit-sankce-g7
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2022 15:35 Reaguje na Svatá Prostoto
Píšou tam jasně, že Rusko strop obejde, ale prodá za ceny výrazně nižší a s vyššími nákldy. Ještě jim bankrotuje Gazprom. Jde to správným směrem.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

21.10.2022 21:51
Kdy už všichni pochopí, že o Rusko tu vůbec nejde, možná minimálně. Každá regulace se někdy projeví. Zásahy do ekonockých souvstažností se nedají politickými rozhodnutími napravit, jednou jsme narušili rth, teď sklízíme co jsme zaseli. Naši politici si platí poradce zbytečně, stejně si nedají poradit. Předhánějí se, kdo vymyslí větší krávovinu. Myslím, že to je náš konec, nemá cenu to už ani více komentovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 09:10 Reaguje na Alena Lyskova
Máte to zase celé naopak, což je dnešní, dost všeobecný trend.
My nijak trh nenarušili, nebojte. Dnes nám sráží cenu plynu velmi výrazně.
"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". Leden 2022.
Tohle byl začátek války Ruska proti Evropě, (tím i celého Západu) kde na Ukrajině to rozjeli naostro a Evropu si připravovali a oslabovali energetickou blokádou.
Lavrov: „Naše speciální vojenská operace je navržena tak, aby skoncovala s bezohlednou expanzí a směřováním k úplné dominanci Spojených států na mezinárodní scéně, a pod nimi i zbytku západních zemí.“
Pokud tohle pochopíte, máte šanci žít v klidu a můžete odhadnout, jak se to celé bude dál vyvíjet.
Veškeré ruské konspirační teorie o "našem konci" jsou komické jak vždycky a Rusi je tlačí do světa už od Leninových dob.
Odpovědět
va

vaber

22.10.2022 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ,ty snad pochybuješ o naprosté dominanci USA nad téměř celým světem?
Tak ubohoučké Spojené státy jsou ? kdo tedy dominuje,
dříve to bývala Evropa a dělala to formou kolonií, ale dnes se to dělá jinak a Evropa už nedominuje, ale jen poslouchá a čeká jak se k tomu postaví USA a když neposlouchá, zařídí se aby poslouchala,proto musí tajné služby odposlouchávat nejvyšší politiky v Evropě,
plyn k tomu poslouchání dobře posloužil,
i když několik desítek let ho Evropa vozila z Ruska bez problému a najednou vznikl problém, ale
,, Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula,,
Hanzlovo a oficiální vysvětlení se nedá pochopit, protože tomu chybí logika ,ale logika je Hanzlovi cizí,tem umí jen dobře papouškovat
a politici považují plebs za nemyslící masu, takže je nějaká logika netrápí,
stačí jednoduché vysvětlení ,,není plyn a ten je z Ruska ,tak to zavinili Rusové,
to je zřejmé i Hanzlovi, jak prosté
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 11:20 Reaguje na vaber
i když několik desítek let ho Evropa vozila z Ruska bez problému a najednou vznikl problém, ...

Nemáte těžký úkol, stačí pochopit, jaký je to problém a proč vlastně vznikl. Píše se to všude a důkazů je něurékom, navíc to má logiku naprosto neprůstřelnou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 11:27 Reaguje na vaber
Dominance USA mi nějak nevychází. Když se dívám na Arabské země, Jižní Ameriku, Rusko, Afriku a především Čínu a velký kus Asie, tak té dominance skutečně moc nevidím.
Ale i kdyby byla, demokratická země dominovat může a někdy je to i velmi prospěšné. Příklad:
Angličané ovládli v 19. století prakticky všechny oceány, vyhubili piráty a zavedli námořní právo, které platí dodnes.
Od té doby jsou právě moře a oceány naprosto svobodným prostorem, který může využívat celý svět.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 19:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Běžte vyprávět do Afriky a Asie, jak byla ta dominance Británie super prospěšná.

Jinak teda ten váš příklad je dobrý blábol ... jako že námořní právo zavedla jednostranně Británie? A do té doby se na moře a oceány nesmělo, jo:-)? Tak to se těším až to doložíte nějakými relevantními odkazy:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.10.2022 22:39 Reaguje na Svatá Prostoto
Podívejte se na bývalé Britské kolonie a zjistíte, že to je dost současná elita světa.
Kanada, USA, Austrálie, Nový Zélend, Indie, Indonézie, Singapur, Hongkonk, Tchaiwan atd. atd.
Před zavedení bristského práva byl na mořích normální bordel.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.10.2022 13:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Napište, co si sakra představujete pod pojmem britské námořní právo ... fakt jsem na to zvědav.

No, pár hezkejch jste si vybral, to zase jo ... i když ten Hongkong se vám už pokazil:-). Ale třeba takový Súdán, Barma, Nigérie, Rhodesie/Zimbabwe, to je něco:-). A to pomíjím že jste trubka a cpete sem Kanadu a Ausíky, když já jsem psal o Africe a Asie.

Jo, můžete mi laskavě sdělit, kdy přesně byl Tchaj-wan britskou kolonií? Schválně ... :-)
Odpovědět
va

vaber

23.10.2022 08:41 Reaguje na Pavel Hanzl
voni nemají žádnou logiku tak nemluví o neprůstřelné ,když neví co to je,
samožřejmě všude tam kde USA nedominují chtějí změnit režim na poslušný, to jim stačí, tak jako jsme dnes my a Evropa,
je zásadní otázka ,,proč problém s plynem vznikl,,
odpověd,- Rusko patří mezi země kde nedominují a to chtějí změnit na poslušný režim , nejříve se změnil režim na Ukrajině na poslušný a potom již vše šlo rychle,
tak se postupuje vždy u každého neposlušného státu,plebs doma se masíruje zprávami o diktátorském režimu ,kterého je třeba svrhnout,
není to jasná snaha o dominanci ve světě,pěkně jeden stát po druhém ?
a potom už ti poslušní dávají tendry do správných firem ,kupují zbraně od správných firem a taky i ten zkapalněný plyn, který dříve než se vyvolala krize, byl jen ztrátový,
a taky vezmou vojáky a jdou poslušně bojovat a potom taky poslušně utíkají ,jak naši hrdinové z Afghanistánu,
a nám politici nakukají, že naši vojáci bojují za nás,
poslouchat se musí ,říkal Pepa Švejk

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.10.2022 09:35 Reaguje na vaber
To je přesně ta správná ruská demagogie, kdy ty lži jsou už v základu, v axiomech a dogmatech.
"samožřejmě všude tam kde USA nedominují chtějí změnit režim na poslušný,"
To je čistá lež. Nechtějí. Je jim to úplně egál, chtějí jen kšeftovat. S černým, bílým, zeleným, modrým, s machometánem, Rusem, Číňanem nebo Paraguajcem, vsjo róvno.

A ke kšeftům musí být funkční mezinárodní právo. Po válce si vysloužili Amíci pozici světového policajta a Rusko, jako největší světový gauner, je za to nenávidí.

Přirovnal bych to celé k silniční síti. Když chcete po ní jezdit, musíte dodržovat dopravní předpisy, ale nikoho nezajímáte, kam jedete, čím jedete, co vezete a proč.
Pokud to dělat nechcete, můžete jet bažinami a všem je to fuk. Jenom Američani tu silnici udržují a vadí jim, když na ni někdo z té bažiny háže granáty.
Odpovědět
va

vaber

24.10.2022 09:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl oni chtějí kšeftovat?
na všechny režimy co je neposlouchají dají embargo ,vsjorovno
Hanzl ty jsi opravdu opožděný a naivní jak malé dítě,
měli kamarády jako Usámu, Noriegu , Fidéla a ti jim byli spojenci ,jen do doby dokud poslouchali ,když ne, vše se otočilo,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.10.2022 10:03 Reaguje na vaber
Na koho dávají embargo? Jenom na prokázané gaunery. Rusko je jasné, Irán se veřejně chlubí, že jak dodělá atomovku, hodí ji na Evropu (jeho Šaháb tam už doletí), Venezuelu, která jim ukradla veškerou ropnou infrastrukturu embargují jen minimálně (tuneláře a prokázané zločince), atd. atd. atd.
Odpovědět
va

vaber

25.10.2022 08:23 Reaguje na Pavel Hanzl
prokázané? kde jsou soudy, ty jsi nějaký viděl, netroufli si udělat proces ani s těmi které zavřeli na Guantanámo a pochytali po celém světě,
nebo soudce je Hanzl a USA a
důkaz je článek v médiích? vše se dá zmanipulovat i důkazy,
Hanzl jsi blb
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist