https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/filipiny-odsoudily-instalaci-cinske-plovouci-bariery-v-jihocinskem-mori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Filipíny odsoudily instalaci čínské plovoucí bariéry v Jihočínském moři

25.9.2023 01:34 | MANILA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Marek Nowocień / Wikipedia
Filipíny obvinily čínskou pobřežní stráž z instalace "plovoucí bariéry" ve sporné části Jihočínského moře, která podle nich brání Filipíncům ve vstupu do této významné rybářské oblasti. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na mluvčího filipínské pobřežní stráže.
 

Mluvčí Jay Tarriela na sociální síti X uvedl, že filipínská pobřežní stráž a úřad pro rybolov a vodní zdroje "důrazně odsuzují" instalaci této zábrany Čínou v části Scarborough Shoal. Bariéra znemožňuje rybářům přístup k této mělčině, a připravuje je tak o rybolov a o živobytí, dodal mluvčí s tím, že pobřežní stráž bude úzce spolupracovat s manilským úřady na prosazování námořních práv a ochraně pobřežních vod Filipín.

Čínské velvyslanectví v Manile na žádost Reuters o komentář bezprostředně nereagovalo.

Čína si nárokuje 90 procent plochy Jihočínského moře, kde se ovšem překrývají ekonomické zájmy také Vietnamu, Malajsie, Bruneje, Indonésie a Filipín. Toto moře zřejmě skrývá rozsáhlé zásoby ropy a zemního plynu a pohybuje se v něm více než polovina všech rybářských plavidel světa. V roce 2012 Peking obsadil řetězec útesů a skalnatých ostrůvků Scarborough Shoal, a donutil tak filipínské rybáře, aby vyplouvali dál a za menšími úlovky.

Asi 300 metrů dlouhou plovoucí bariéru objevila v blízkosti této mělčiny, které místní říkají Bajo de Masinloc, filipínská pobřežní stráž v pátek během rutinní okružní hlídky, uvedl Tarriela. Instalaci právě dokončovaly tři nafukovací čluny čínské pobřežní stráže doprovázené služebním člunem čínské námořní patroly.

Čínská plavidla nejprve vyslala 15 rádiových výzev a obvinila filipínskou loď a rybáře z porušování čínského i mezinárodního námořního práva. Posléze se z místa vzdálila, "jakmile si uvědomila, že na palubě (filipínské) lodi jsou přítomni zástupci médií", dodal mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

25.9.2023 08:38

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist