https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzska-vlada-musi-splnit-sve-zavazky-na-snizeni-emisi-rozhodl-soud
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzská vláda musí splnit své závazky na snížení emisí, rozhodl soud

15.10.2021 01:27 | PAŘÍŽ (ČTK)
Soudní cestu využívají ekologičtí aktivisté jako způsob tlaku na vlády hned v několika evropských zemích.
Soudní cestu využívají ekologičtí aktivisté jako způsob tlaku na vlády hned v několika evropských zemích.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzská vláda dostala od soudu ultimátum a musí do konce příštího roku splnit své závazky ohledně snížení emisí skleníkových plynů. Pařížský správní soud rozhodl na základě stížnosti čtyř ekologických a humanitárních organizací o tom, že kabinet musí přijmout všechny nezbytné kroky, aby předešel dalšímu poškození životního prostředí. Napsala o tom agentura Reuters.
 
Na soud se obrátily organizace Notre affaires à tous, Greenpeace, Oxfam a Fondation Nicolas Hulot, podle nichž francouzský stát selhal, když nedokázal splnit své závazky ohledně snížení emisí CO2 a podstatně překročil limit pro množství vypuštěných emisí pro období let 2015 až 2018.

"Zvítězili jsme. Stát nejenže musí dohnat zpoždění, ale také napravit veškeré škody," napsala na twitteru šéfka francouzské sekce organizace Oxfam Cécile Duflotová. Vláda zatím verdikt nekomentovala.

Letos v srpnu francouzská Státní rada, která slouží mimo jiné jako nejvyšší soud pro správní záležitosti, udělila vládě pokutu ve výši deseti milionů eur (254 milionů korun) za to, že se jí nepodařilo dostát závazkům ohledně snížení znečištění vzduchu v některých částech země. Výtěžek z pokuty putoval do pokladen organizací, které bojují proti znečišťování ovzduší.

Soudní cestu využívají ekologičtí aktivisté jako způsob tlaku na vlády hned v několika evropských zemích. Německý ústavní soud letos v dubnu nařídil, aby zákonodárci jasněji definovali cíle pro omezení emisí skleníkových plynů po roce 2030, protože současný zákon o ochraně klimatu je podle něj nedostatečný a znevýhodňuje příští generace. V roce 2019 nizozemský vrchní soud vládě přikázal, aby vyžadovala rychlejší snižování emisí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

15.10.2021 07:30
Snad to bude poučením pro další politiky, aby dvakrát mysleli, než podepíší nějaký nesmysl.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.10.2021 07:45
Nejsem si jistý zda zásah soudní moci právě v oblasti je správný.
Zavání mi to dekretováním lepších zítřků.
Docela rád bych si přečetl nějaký expertní názor - u nás třeba Česká společnost za právo životního prostředí, která sdružuje nezpochybnitelné odborníky v oblasti ŽP.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.10.2021 12:28
Mně by fakt zajímalo, jak si to ctěný soud přesně představuje.
A pak taky jakým způsobem lze uvedené na vládě/státní moc vymáhat???
Odpovědět
ms

17.10.2021 01:36
A jak bude soud postupovat, když podnikům nikdo nezaručí stabilní dodávku elektřiny a ony kvůli tomu třeba zkrachují?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist