https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzsky-ministr-financi-obhajuje-priklon-k-jaderne-energetice-geopolitikou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzský ministr financí obhajuje příklon k jaderné energetice geopolitikou

12.2.2022 01:55 | PAŘÍŽ (ČTK)
Nový plán francouzské vlády ohledně atomové energie znamená výrazný posun v politice oproti začátku Macronova prezidentství, kdy se zavázal podíl jaderné energie v energetickém mixu země snížit.
Nový plán francouzské vlády ohledně atomové energie znamená výrazný posun v politice oproti začátku Macronova prezidentství, kdy se zavázal podíl jaderné energie v energetickém mixu země snížit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rozhodnutí Francie vsadit ve velkém na jadernou energetiku bylo vedeno geopolitickými obavami a snahou dosáhnout "úplné energetické nezávislosti". V rozhovoru se CNBC to řekl francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek oznámil plán vybudovat nejméně šest nových jaderných reaktorů a prodloužit životnost starších jaderných elektráren. Francouzská státní energetická společnost EDF, která elektrárny postaví a bude provozovat, s ohledem na tento plán letos přijme 3000 inženýrů, informovala rozhlasová stanice Franceinfo. V následujících letech se k nim mají přidat tisíce dalších nových zaměstnanců.
 

Macron též uvedl, že nad rámec avizovaných šesti nových jaderných reaktorů byly zadány studie na dalších osm takových zařízení. Životnost starších jaderných elektráren by měla být prodloužena ze současných 40 na 50 let a více, pokud to bude bezpečné. Šéf Elysejského paláce přislíbil také zrychlení rozvoje solární energetiky a větrných elektráren u pobřeží. Jadernou energii staví do centra úsilí země o uhlíkovou neutralitu do roku 2050.

Le Maire tento krok označil za "nejambicióznější plán Francie za poslední desetiletí". Dodal, že podle vědeckých analýz, ze kterých francouzská vláda vychází, je nutné postavit nové jaderné elektrárny a urychlit zavádění obnovitelných zdrojů energie, aby se snížily emise uhlíku a dosáhlo se "úplné energetické nezávislosti".

Nový plán francouzské vlády ohledně atomové energie znamená výrazný posun v politice oproti začátku Macronova prezidentství, kdy se zavázal podíl jaderné energie v energetickém mixu země snížit.

Zákonodárci a dodavatelé energií připravují záložní plány pro případ, že by Rusko zastavilo dodávky zemního plynu do Evropské unie. Sedmadvacítka získává zhruba 40 procent zemního plynu z ruských plynovodů, z nichž některé vedou přes Ukrajinu, připomíná CNBC.

Jaderná bezpečnost po havárii v japonském městě Fukušima stále rozděluje Evropu. Francie tvrdě lobbovala za to, aby jaderná energetika byla podle nových pravidel Evropské komise pro ekologické financování označena jako udržitelná; komise nakonec mezi takzvané zelené přechodové energetické zdroje zařadila jádro a rovněž plyn. Pokud budou nová pravidla v rámci Evropské unie schválena, mělo by to snížit náklady na financování projektů jaderné energetiky.

Označení jaderné energetiky za udržitelný zdroj energie některé členské státy ostře kritizují. Podle ekologických aktivistů je tento krok "výsměchem" snaze EU zaujmout pozici lídra v oblasti udržitelného financování.

Kandidát na prezidenta za Zelené Yannick Jadot ve čtvrtek na twitteru napsal, že Macronův krok odsoudí Francii k "energetickému a průmyslovému zastarání". Dodal, že je "nezodpovědné" prosazovat tyto plány "bez jakékoli diskuse a za cenu odpovídající rozpočtu veřejné nemocnice".

Na otázku, zda je na místě, aby francouzská vláda upřednostňovala jadernou energii, Le Maire připomněl, že strategie je založena na kombinaci obnovitelných zdrojů energie a jaderných elektráren.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.2.2022 06:13
Budou rádi, když postaví jednu.
Odpovědět
ms

13.2.2022 14:52 Reaguje na Katka Pazderů
Madame, Francie provozuje 56 reaktorů už teď a nepochybně francouzští politici znají jadernou esej Andreje Sacharova, který Západ upozornil, že nebudou-li budovat jadernou energetiku, zůstanou závislí na totalitích režimech. Francie nepostaví jen šest, ale i další reaktory v kontextu výměny stávajících bloků. Dle Alexandra Vondry lze očekávat, že místo tendru česká vláda uzavře mezivládní dohodu o stavbě nových 4 bloků v ČR. Vše směřuje k tomu, že je také u nás bude stavět EDF. Jestli vy máte představu, že budeme v zimě hibernovat a budeme pokorně žebrat o dodávky ruského plynu, tak si požádejte o německé občanství. Tak totiž dopadne jejich Energiewende.
Odpovědět

Viktor Šedivý

13.2.2022 15:49 Reaguje na
Vycházíte z poněkud naivního předpokladu, že politik se chová nikoli podle očekávání vlastního zisku ale s ohledem na občany.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2022 07:56 Reaguje na
Andrej Sacharov neznal vůbec pojem OZE.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.2.2022 07:03
Postaví jich nejméně šest a dalších 8 bude modernizováno. Asi každý čteme něco jiného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2022 07:22 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je od vás zvláštní názor. Pořád přece tvrdíte, že Evropa zchudne a bude převálcovaná Čínou, Evropané budou svítit svíčkami a chodit pěšky. To se vám ty nové bloky do toho nějak nevejdou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.2.2022 07:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Zadlužení států EU raketově roste. Řecko, Itálie, Španělsko či Francie už překročily poměr sta procent HDP.
Mezi roky 2019 a 2020 se v rámci celé EU zvýšilo zadlužení vlád ze 77 na 90 procent HDP. Průměr EU činí 81 %.
Kdo si počká, ten se dočká.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2022 11:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Život na dluh se dlouhodobě osvědčuje jako nejvýhodnější, VŠECHNY státy světa se zadlužují. Já to taky nechápu. Tohle poslední zvýšení dluhů je způsobeno covidem, normální státy silně sanovaly lidi tím postižené. Tím si udržely sociální stabilitu a o to rychleji se rozvíjí pokoronáčová konjunktura. Tu ovšem srazila cenu plynu, takže to oživení není tak prudké. Ale v principu je Evropa ekonomicky zdravá, i když rozhodně není nejrychleji se rozvíjející kontinent.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2022 11:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jen trocha historie. USA byly po válce silně vyčerpané a měly asi 200% HDP státní dluh. Nasadily vyrovnané rozpočty a v 60 - 70 letech už byly na si 35%. Něma problema.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.2.2022 13:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Věčně chybující student Hanzl.
USA v rámci Kongresem schváleného zákona " O půjče a pronájmu" poskytly úvěry Velké Británii a Sovětskému Svazu , který byl realizován americkým válečným zbožím se solidním úrokem.
Velká Británie zaplatila poslední splátku tuším po roce 2010, Rusové o něco spíše včetně naturálního plnění drahými kovy. V květnu 2007 Rusko dlužilo ještě asi 100 mil. USD.

Celkový objem dodávek představoval částku 50,1 miliardy dolarů, z této částky dostala Velká Británie 31,4 miliardy, SSSR 11,3 miliardy, Francie 3,2 miliardy, Čankajškova Čína 1,6 miliardy a ostatní spojenci (Brazílie, Norsko, Nizozemsko…) dostali celkem 2,6 miliardy dolarů (ČSR 0,6 miliardy).
A to čile americké firmy a banky kšeftovaly s hitlerovským Německem , vy naivko.

Hodnota dolaru tehdy 35 USD/trojská unce zlata
dnes 1859

V dnešních cenách tedy USA půjčily cca 53 x 50mld.$
tedy 2.7 biliónů dolarů.
K tomu si připočtěte německé a japonské reparace vůči USA a vidíte z čeho povstal americký hospodářský zázrak.

Místo pozornosti v hodinách dějepisu a občanské výchovy na ZŠ pan Hanzl psal pamflety o ropácích a takhle to s ním dopadlo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.2.2022 13:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
V souladu s čl. 14 smlouvy zkonfiskovaly spojenecké síly všechen majetek japonské vlády, společností, organizací a japonských občanů ve všech obsazených zemích.
Celkem 25.3 mld $ v hodnotě USD v r. 1945
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2022 11:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
O tom nevím nic, není to klasický hoax? Vy občas používáte čistě vylhané informace. Dejte link.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2022 11:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Věčně chybující pan Vinkler, který vytrhne z reality jen kousky a pak s nimi chce popsat realitu celou.
Samozřejmě USA platily gigantické peníze Evropě, které se postupně po válce vracely, ale taky platily x násobně větší sumy za samotnou válku. Kromě Marshallova plánu, (celý projekt Liberty ships) financovaly hlavně celou Západní frontu a především tichomořskou válku proti Japonsku. A to jim nikdo nezaplatil, nebojte.
Odpovědět
ms

13.2.2022 14:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Zato vy jste okupoval ekolist jako všeználek, který neustále mele páté přes deváté. Hlupákovi vše hloupé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 09:32 Reaguje na
Argument chybí, jak dycky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.2.2022 16:11 Reaguje na Pavel Hanzl
A kde jsou dnes ...


Realita je taková, že USA si to jakž takž mohou dovolit, ale zadlužení především tzv. jižního křídla EU je prostě brutál a Frantíci na tom nejsou o moc líp. Když si k tomu přidáme ty vlhké evropské sny o tom, jak se bude vše dotovat, bo grýndýl ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 16:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Amíci mají dnes na Marsu vozítko i s vrtulníkem, solární sonda už proůetěla snad korónou a ladí se Webbův teleskop.
To muselo stát neskutečné peníze, takže je jasné, že mají na rozhazování. Při jakékoliv krizi se prvně sejme kosmický rozpočet.

Nejrychlejší inflace je u nás, nejvyšší eskalace dluhu v babišistánu byla taky u nás. Tak bych ty křídla nechal na pokoji.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.2.2022 15:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Někdy se na ta čísla podívejte, není opravdu problém si je na netu najít, a zjistíte, že pár miliard pro NASA ročně je v tom rozpočtu jak když plivne.
A když si trochu pročtete relevantní média, tak zjistíte, že ten váš názor o tom, jak mají na rozhazování, sdílí tak max cvoci typu AOC nebo Bernieho.

Co se týče toho zbytku ... zase. Někdy se na ta čísla fakt podívejte ... a ideálně si je nechte od někoho vysvětlit.

Mne fakt fascinuje jak ze sebe děláte experta na všechno, a to i v oblastech, o kterých je na první dobrou zcela jasné, že o nich víte ale lautr h...o.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 09:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Pouze pro ekonomicky extrémně silnou zemi je "pár miliard dolarů pro NASA jak plivnutí" a o tom přece píšu.
Nedělám ze sebe žádného experta, argumentuji pouze selským rozmem, což je zrovna pro vás dost mimo možnosti.
Vy musíte mít na všechno noty, předžvýkaný názor, nic vlastního nevyprodukujete.
A podle toho, kolik stránek demagogií jste scopen sem překopírovat, tak jste velký "odborník".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.2.2022 16:14
Jako nic proti myšlence samotné.
Naopak.

Ale zrovna u Frantíků si říkám, že jestli jim to půjde jako Olkiluoto, tak ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist