https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/g7-dohodla-zastropovani-cen-ruske-ropy-gazprom-neobnovi-dodavky-plynu-do-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

G7 dohodla zastropování cen ruské ropy, Gazprom neobnoví dodávky plynu do Evropy

2.9.2022 21:56 | WASHINGTON/MOSKVA/BRUSEL/BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministři financí G7 se dnes dohodli na zastropování cen ruské ropy i ropných produktů. Rusko varovalo, že zemím, které takový krok podpoří, nebude ropu dodávat. Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová pak řekla, že je čas nastavit horní limit i u cen ruského plynu. Ruský plynárenský podnik Gazprom následně vpodvečer oznámil, že dodávky plynu do Evropy plynovodem Nord Stream 1 od soboty neobnoví, jak dříve avizoval. Evropské státy chystají pomoc s drahými energiemi nebo o ni žádají Evropskou unii.
 

Dodávky plynovodem Nord Stream 1, který vede plyn do Evropy z Ruska do Německa po dně Baltského moře, byly přerušené na tři dny a měly začít znovu proudit v sobotu ráno. Podle dnešního vyjádření Gapromu se ale neobnoví. Údržba jediné provozuschopné turbíny plynovodu údajně odhalila závady. Do jejich odstranění zůstane plynovod mimo provoz.

Státy G7 už v červnu oznámily, že zavedení limitů u cen ruské ropy zváží jako další metodu, jak vyvinout na Rusko tlak za jeho agresi vůči Ukrajině. Rusko je přitom jedním z největších světových vývozců ropy. Americká ministryně financí Janet Yellenová řekla, že dnes schválené opatření také pomůže snížit ceny energií ve světě.

Ceny ropy dnes ale rostou o zhruba tři procenta. Pomáhá jim očekávání, že skupina OPEC+, tedy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem, příští týden projedná snížení těžby.

Lídři Srbska, Albánie a Severní Makedonie vyzvali Evropskou unii, aby balkánským zemím pomohla s nákupem nedostatkových zdrojů energie. Učinili tak na dnešním setkání iniciativy Otevřený Balkán, jejímž cílem je posílit regionální spolupráci a odstranit vzájemné překážky pro pohyb zboží a osob.

Ve Francii z technických důvodů nebo kvůli údržbě aktuálně nefunguje 32 z 56 jaderných reaktorů francouzské energetické společnosti EDF. Ta dnes podle francouzské ministryně pro přechod na ekologické zdroje energie Agnès Pannierové-Runacherové slíbila, že letos v zimě uvede do provozu všechny dočasně odstavené reaktory jaderných elektráren.

Dnes byl opět připojen k síti i pátý reaktor Záporožské jaderné elektrárny a pokračuje ve zvyšování výkonu. Ve čtvrtek byl odpojen kvůli ruskému ostřelování.

Norská stání uhelná společnost Store Norske prodlouží životnost uhelného dolu v Arktidě o dva roky. Chce tak v čase války na Ukrajině podpořit evropské výrobce oceli.

Slovensko chystá systém kompenzací a dalších opatření proti výraznému zdražení energií pro domácnosti. Zvažuje i takzvané zastropování cen spolu s programem pomoci některým skupinám spotřebitelů včetně podniků. Po dnešním mimořádném jednání vlády to novinářům řekl státní tajemník ministerstva hospodářství Karol Galek.

Peníze z evropských fondů, které jsou určeny na podporu chudších regionů, budou moci státy EU využívat i na řešení a zmírňování dopadů současné energetické krize. Po dnešním jednání ministrů odpovědných za unijní politiku soudržnosti to řekl český ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek jednal s ekonomy, energetiky a právníky o návrzích řešení současné energetické krize. Výstup z jednání - legislativní řešení a právní postupy - nyní představí premiérovi Petru Fialovi (ODS), sdělilo ministerstvo.

Evropská unie by měla nastavit limity na cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska, aby zmírnila dopady manipulace trhem ze strany ruského prezidenta Vladimira Putina. Během cesty do Německa to dnes prohlásila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na její slova reagoval oznámením, že Moskva v tom případě přestane plyn do unie dodávat.

Akcionáři provozní společnosti plynovodu Trans Adriatic Pipeline (TAP) zahájili rozhovory o rozšíření kapacity tohoto potrubí. Na podnikatelském fóru v Itálii to dnes řekl prezident Ázerbájdžánu Ilham Alijev, jehož země vlastní ve firmě na provoz plynovodu TAP 20procentní podíl. Vyzval přitom k rychlému pokroku v jednání, aby Baku mohlo zvýšit vývoz plynu do Evropy.

Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz usilovně pracuje na zvyšování produkce zemního plynu a mohla by dodávat evropským státům plyn pro topnou sezonu v příštím roce. Agentuře Reuters to řekl generální ředitel Naftogazu Jurij Vitrenko. Někteří odborníci z odvětví jsou nicméně k jeho plánům skeptičtí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

2.9.2022 22:14
Puťka tančí dnes mazurku, zítra to bude kozáček či odzemek.
Všichni samozřejmě ví, že Evropě zarazí na podzim všechny energie, i kdby měl zbankrotovat totálně, ale je potřeba si plnit média nesmysly.
Horší je, že skoro nikdo neví (spíš si nechce připustit) PROČ to dělá.
Odpovědět
va

vaber

3.9.2022 08:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl co to melou, radujou se že zbankrotuje ,Naftogaz má plynu habaděj a bude dodávat ,jsme zachráněni,
jen CO2 poroste a nás všechny zahubí, ale to není důležité, v pekle a nebi je místa dost, voptají se faráře

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2022 09:34 Reaguje na vaber
Plynu i ropy má něurékom, to je fakt. Ovšem nemá rúry jinam, než do Evropy, na LNG nemá technologie a ropné tankery jsou taky hlavně evropské. O plyn nejde, ale stopnout mužikovi ropu, je totálně v dupě. Těžba ropy šla už na jaře o -20% dolů (jak odešla Shellka), nevím, co na Sachalinu, ale tam to vypadá na totální zavření. Ostatní pole se budou zavírat, jak bude potřeba oprav technologií, na které je embargo.
Odpovědět
pa

pavel

3.9.2022 17:33 Reaguje na Pavel Hanzl
když čtu ty vaše komenty ta je vidno že vy asi nebudete nejostřejší tužka v penálu co - musíte pochopit že když zákazník něco po prodejci chce tak nemůžou jako zákazník vyřvávat mi sami si určíme cenu tak to opravdu nefunguje - a ke speciální operaci na ukrajině měl by jste si trochu nastudovat co je článek 51 v agendě OSN a sebeurčení národů atd. podle tohoto mustru byla rozehrána válka v jugošce a její následné rozdělení byl to návod který vyplodili anglosaské národy tak jako tyto národy vymysleli všechny ty šílenosti fašismus nacismus komunismus socialismus globalismus koncentrační lágry kolonialismus vyhlazování národů ...... ano toto je vše vynález kulturních evropských národů a kupodivu na některých těchto šílenostech ohledně proletariátu a jeho uvádění do praxe se podíleli i židovští myslitelé i židovští byznysmeni
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.9.2022 11:09 Reaguje na pavel
Naplácal jste toho něurékom, jenom nevím proč.
Ale odpovím k tématu: energetická krize.
Putin říkal, že energetika je taky zbraň. A on touhle zbraní zaútočil, čímž rozpoutal válku. A válka je úplně jiný systém, než obchod a platí tam úplně jiná pravidla.
Odpovědět
ZK

Zan K.

3.9.2022 09:28
Parlamentní listy.
https://parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Zadarmo-Za-plyn-nezaplati-obcane-casti-Italie-ani-euro-712758
A co my? Nezačneme také? (viz https://zpravyzmoravy.cz/rozsiri-se-tezba-ropy-na-morave-hledani-zacalo-u-sakvic/)
Ovšem my nejsme Italie. U nás by zisky i ropu sežrala Praha a ne nějaké Šakvice či Morava.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2022 09:39
Evropa má na Putina naprosto likvidační dráp. Stačí nepojistit tankery s ruskou ropou. Tím nesmí vůbec na moře a těch pojišťoven je jen pár a to evropské.
Tohle je skutečně sankce, která není dvojsečná. Evropa bude potřebovat ropy pořád stejně a tankery můžou vozit ropu z celého světa, kromě Ruska.
"V dubnu až květnu bylo 68 % dodávek ruské ropy uskutečněno loděmi vlastněnými společnostmi z EU, Spojeného království a Norska, přičemž samotné řecké tankery přepravovaly 43 %. U dodávek do Indie a na Střední východ byl podíl ještě vyšší, a to 80 %. 97 % tankerů bylo pojištěno pouze ve třech zemích, Spojeném království, Norsku a Švédsku".
https://energyandcleanair.org/publication/russian-fossil-exports-first-100-days
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.9.2022 10:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to je sankce, která vydrží jen do chvíle, kdy začne pojišťovat nějaká čínská pojišťovna.
A pak nejen přestanou fungovat sankce, ale hlavně utečou evropským pojišťovnám klienti. No a bude vymalováno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2022 10:55 Reaguje na Viktor Šedivý
To nebude až tak ajnfach. Na to musí mít ta pojišťovna celosvětovou licenci. A to ji nezíská.
Navíc bude mít Putina totálně v hrsti, když řekne: "pojistíme tvoje tankery (kterých má fakt pomálu), budeme tu pojistku uznávat jen my, ale zaplatíš bambilión a ropu dáš zadara." Číňan je komunista a vydírat umí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2022 10:57 Reaguje na Viktor Šedivý
Zajímavá je informace, že ropu do Indie a na Střední východ vozí z 80%, jen evropské tankery. To Puťkovi sakra poškrtá rozpočty.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.9.2022 17:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy nechápete, že kdyby nějakým zázrakem zmizela ruská produkce z trhu, tak se dostaneme do takové krize, která smete všechny západní vlády. Už nyní padla vláda v Itálii, brzy na Slovensku a i u nás se dá očekávat, že nevydrží.
Odpovědět
sv

s v

4.9.2022 00:53 Reaguje na Richard Vacek
.. a pak ses probudil s rukou v rusáckém nočníku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.9.2022 11:14 Reaguje na Richard Vacek
Totální cypovina, jak dycky. Rusko dodávalo do Evropy 40% plynu, dnes je jen na minimu to jen do Turecka. K nám nejde ani kubík.
Nikdo nikoho nesmetá, jen čecháčci vystresovaní ruskými demagogiemi se domáhaly pád vlády, aniž by tušili, co má následovat. Protě jen výstřel do tmy, jak dycky
Odpovědět
ZK

Zan K.

8.9.2022 19:37 Reaguje na Pavel Hanzl
No - pokud vypukne nějakej širší válečný stav, (třeba viz Tchaj- wan) tak nějaké pojištování bude k smíchu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.9.2022 11:24
Podřezáním větve pod sebou EU podřezává i strom a skončí na zemi s holým
pozadím. Celkem dobrý tah, jak se dostat z deště pod okap a ještě se chválit, jak to vyřešili. EU opravdu potřebuje zažít krach, aby přišla k rozumu a čím dříve, tím lépe. Takže já tomu nakonec i fandím, protože oddalovat kolaps jen oddaluje návrat k rozumu a prosperitě. Fanatici a politruci půjdou od válu a ke slovu se dostanou pragmatici a možná i diktátoři, aby ukočírovali ten chaos, který Evropu čeká. Bez levných
energií čeká Evropu chvost mezi hospodářsky vyspělými zeměmi, ale těmi
skutečnými a ne těmi předluženými zeměmi G7 a G20. To už je přežitek
a historie, protože realita je zcela jiná. Dluhem lepí dlouhodobý propad
pouze hlupák a neschopný podnikatel(stát). No a lepit dluh dluhem už
pouze destruktor zabíjející i budoucnost svých dětí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2022 12:56 Reaguje na Břetislav Machaček
Pořád melete to samé. Jste protě kolaborant a přejete naší zemi to nejhorší - prohru v téhle válce a ovládnutí krutým nepřítelem, který se nám vybarvil na Ukrajině.
Pokud bude EU jednat spoečně, jak prosazují havně naši politici, má šanci tuhle zimu přžít bez zásadních průšvihů, i když za gigantické peníze.
Pokud by se nechala rozvrátit vašimi "pragmnatickými diktátory", padne pod Putina a to bude znamenat konec Evropské civilizace, budem pak závidět i Sýrii.

„Ruský medvěd bude schopný všeho, dokud ví, že ostatní zvířata se mu nebudou bránit. Existuje pouze jediný způsob, jak se chovat k mocnosti, jakou je Rusko – neukázat strach. Jestliže se Evropa dá na ústup, nebude to znamenat jenom porážku, ale bude to trvalé ujařmení.“ Karel Marx 1856
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.9.2022 13:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Přežít nejbližší zimu - to se horizont snah evropské civilizace smrskl na úroveň bezďáka v poslední fázi úpadku.
Odpovědět
sv

s v

3.9.2022 14:37 Reaguje na Viktor Šedivý
Viktorek raději zůstane v teplém sevření pozadí covidového strašpytla a masového vraha puťky.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.9.2022 23:00 Reaguje na s v
Koukám, že také patříte mezi ty, co si myslí, že sankce Rusku ublíží.
Bohužel.
Sankce znamenají, že Rusové prodají míň ale v průměru dráž, takže nakonec budou plus mínus na svých.
Jen blázni v EU budou marně uvažovat, kamže se jim během zimy vytratila nejprve ekonomika a za ní životní úroveň.
Odpovědět
sv

s v

4.9.2022 00:52 Reaguje na Viktor Šedivý
Jinými slovy viktorův fotřík v roce 68 psal zvací dopis a viktorek se po něm dnes opičí. Realita je taková, viktorku, že vůbec nejde o sankce, které samozřejmě rusácko devastují, ale o puťkovo vydírání. Můžeš lézt mezi puťkovy půlky jak chceš ale dostaneš jen produkt puťkova zažívání.
Odpovědět
ZK

Zan K.

8.9.2022 19:43 Reaguje na s v
A po kompak se se svejma nálepkama a znalostma všeho opičí sv? Asi se má za vševědoucího.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.9.2022 11:16 Reaguje na Viktor Šedivý
Úplná pitomost. To je pozice jedince, kterému drží jeho nepřítel hlavou pod vodou, ale spojenec už zvedá pušku, aby ho sejmul.
Musí vydržet pár vteřin, než sevření povolí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.9.2022 12:59 Reaguje na Břetislav Machaček
My už dávno na chvostě jsme. Evropa připomíná šlechtickou rodinu, která stále utrácí jako v dobách, kdy ještě měla vliv a majetek, teď už je to ale jen stále větší dluh a šance na změnu žádná ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2022 13:11 Reaguje na Viktor Šedivý
Komu Evropa teda dluží a kdo jí půjčuje, když není schopna ty dluhy splatit?
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.9.2022 13:50 Reaguje na Pavel Hanzl
To nevíte, že občas je mimořádně výhodné půjčit někomu, kdo nikdy nesplatí a navždy zůstane dlužníkem?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.9.2022 11:17 Reaguje na Viktor Šedivý
To nevím. Rozveďte to, zadlužují se přece všechny státy světa a to trvale.
Odpovědět
sv

s v

3.9.2022 14:40 Reaguje na Viktor Šedivý
Skutečnost, že jsme v posledním vagónu ujíždějícího vlaku, může vylepšit vědomí, že máme dokonalý výhled na zfetovaného bezďáka válejícího se na kolejích jménem rusácko.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.9.2022 13:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Prorok zkázy jede. :D :D
Odpovědět
sv

s v

3.9.2022 14:43 Reaguje na Břetislav Machaček
"Fanatici a politruci půjdou od válu"? Čímž chceš říct machačku, že už nebudeš vyrábět nudle ale nadále jen a pouze příživník.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 19:24 Reaguje na Břetislav Machaček
Které to podle Vás jsou ty hospodářsky vyspělé země? Čína, kde 750 mil lidí z čínského venkova bydlí v chýších z rýžové slámy?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist