https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/genomy-motylu-se-za-250-milionu-let-temer-nezmenily-ukazala-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Genomy motýlů se za 250 milionů let téměř nezměnily, ukázala studie

22.2.2024 10:40 (ČTK)
Motýli patří mezi nejrozmanitější skupiny živočichů, které věda zná, a tvoří přibližně deset procent živých organismů na Zemi.
Motýli patří mezi nejrozmanitější skupiny živočichů, které věda zná, a tvoří přibližně deset procent živých organismů na Zemi.
Genomy motýlů a můr zůstaly po více než 250 milionů let z velké části nezměněné, a to navzdory jejich obrovské druhové rozmanitosti. List The Guardian to napsal s odkazem na studii, která naznačuje, proč je tento hmyzí řád odolný vůči dramatickým změnám, a která by mohla pomoci s jeho ochranou v budoucnu.
 

Autoři studie prozkoumali více než 200 genomů, tedy kompletní soubor genetických informací potřebných k vytvoření a udržení organismu - motýlů a můr, aby lépe porozuměli jejich evoluční historii. Vystopovali genetický kód až k prvním motýlům a identifikovali 32 chromozomů, které jsou základním stavebním kamenem téměř všech motýlů, vyplývá z výzkumu zveřejněného v odborném časopise Nature Ecology & Evolution.

"Všechen život je spojen společnou nití - DNA. Naše sekvence DNA zaznamenávají naši hlubokou historii. Podařilo se nám nahlédnout do evoluční historie motýlů prostřednictvím jejich genomů a vrátit se tak ke společnému předkovi, k prapraprapraprababičce všech motýlů. Zjistili jsme, že byly pozoruhodně stabilní," uvedl hlavní autor studie Mark Blaxter z institutu Wellcome Sanger.

Motýli patří mezi nejrozmanitější skupiny živočichů, které věda zná, a tvoří přibližně deset procent živých organismů na Zemi. Většina dnešních druhů má 31 chromozomů, ale vzácná podskupina, do níž patří i modrásek vikvicový, jich má 90, zjistili vědci.

Autoři studie uvedli, že jejich zjištění mohou pomoci s ochranou motýlů a můr v době rychlého úbytku biodiverzity na planetě, který někteří vědci označují za šesté masové vymírání. Mnoho druhů hmyzu, včetně klíčových opylovačů, zažívá alarmující úbytek. Výzkum organizace Butterfly Conservation zveřejněný v roce 2023 zjistil, že od roku 1976 zmizely druhy motýlů z téměř poloviny míst, kde kdysi v Británii létaly.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

22.2.2024 11:42
No ano. A proto vyžadují stabilní biotopy. Například pasené stepi, rozvolněné lesy(pařezáky).... Okraje lesů s kvetoucími bylinami (ekoton)...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist