https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-predni-evropske-fosilni-firmy-vyrabi-ekologicky-0-3-procent-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Přední evropské fosilní firmy vyrábí ekologicky 0,3 procent energie

25.8.2023 01:00 (ČTK)
Analýza se zabývala výročními zprávami za rok 2022 společností Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni, Repsol, OMV, PKN Orlen, MOL, Wintershall Dea, Petrol Group a Ina Group.
Analýza se zabývala výročními zprávami za rok 2022 společností Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni, Repsol, OMV, PKN Orlen, MOL, Wintershall Dea, Petrol Group a Ina Group.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přední evropské ropné a plynárenské firmy vyrábí z obnovitelných zdrojů 0,3 procenta energie, vyplývá z analýzy, kterou si nechala vypracovat pobočka hnutí Greenpeace ve střední a východní Evropě. Podle aktivistů tak klamou veřejnost, když se snaží vytvářet dojem ekologických společností. Komunikaci 12 evropských společností označují za takzvaný greenwashing, tedy za snahu vytvářet dojem zodpovědného a ekologického podniku prostřednictvím dezinformací. Zástupci Greenpeace o tom informovali v tiskové zprávě.
 
"V době, kdy svět čelí bezprecedentním vlnám veder, smrtícím záplavám a sílícím bouřím, největší fosilní společnosti známé jako 'Big Oil' zůstávají věrné své destruktivní obchodní praxi a nadále svými aktivitami zhoršují klimatickou krizi. Jejich plány na dekarbonizaci jsou jen prázdnými sliby. Místo poskytování potřebné čisté energie nás zaplavují zeleným marketingem," uvedl Kuba Gogolewski, vedoucí finanční kampaně Greenpeace ve střední a východní Evropě.

Situace se podle ekologických aktivistů pravděpodobně nezlepší. Analýza podle nich ukazuje, že v roce 2022 šlo z investic 12 společností do zelené energie 7,3 procenta, tedy 6,57 miliardy eur (asi 159 miliard Kč). Zbývajících 92,7 procenta, tedy 81,52 miliardy eur (kolem dvou bilionů Kč), směřovalo do fosilního byznysu a v některých případech podporovalo jeho expanzi. Analýza se zabývala výročními zprávami za rok 2022 společností Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni, Repsol, OMV, PKN Orlen, MOL, Wintershall Dea, Petrol Group a Ina Group.

Data podle aktivistů ukázala, že společnosti sabotují klimatická opatření prostřednictvím záměrného šíření dezinformací, jejichž cílem je prezentovat společnost jako ekologickou. Firmy podle nich využívají kompenzace emisí, zveřejňují částečné údaje zakrývající realitu a propagují technologie, které odvádějí pozornost od reálných řešení klimatické krize.

Podle Greenpeace je nutné přísně regulovat fosilní společnosti, aby se zabránilo dalšímu ničení klimatu fosilními palivy. Ekologové zároveň vyzývají k závaznému plánu, který jasně stanoví postupné ukončení těžby ropy a plynu v celé Evropě.

"Analýza výročních zpráv největších světových fosilních společností ukazuje, nakolik je běžnou strategií těchto společností greenwashing. V českém prostředí můžeme sledovat něco podobného na příkladu energetického gigantu, skupiny ČEZ, která o sobě setrvale hovoří jako o Čisté Energii Zítřka, ve skutečnosti ale usiluje o prodloužení těžby uhlí minimálně do roku 2035, a dokonce nevylučuje jeho těžbu ani v roce 2050. Místo, aby fosilní korporace skutečně pomáhaly klimatickou krizi řešit, vystačí si s pouhým zeleným nátěrem," řekl Jaroslav Bican, vedoucí energetické kampaně české pobočky Greenpeace.

Podle mluvčího skupiny ČEZ Ladislava Kříže jde ze strany Greenpeace o slova bez obsahu. "Naši strategii Vize 2030 Čistá Energie Zítřka jsme postavili na velmi konkrétních, veřejně deklarovaných cílech v oblastech ochrany životního prostředí, sociálních vztahů a transparentního řízení firmy v souladu s mezinárodně uznávanými standardy a metrikami právě proto, aby byly pod drobnohledem nejen externích ratingových agentur a akcionářů, ale i široké veřejnosti," řekl Kříž ČTK. Data jsou podle něj dostupná na webu ČEZ.

Ohledně těžby uhlí je podle Kříže situace jiná, než uvádí Greenpeace. "Prodloužení hornické činnosti je administrativní krok, neznamená samotnou těžbu. Navíc je tento krok nezbytný i pro postupné útlumové práce. Válka na Ukrajině a energetické krize s tím spojená však ukazuje, že z pohledu energetické bezpečnosti musíme být připraveni na všechny varianty, protože jakmile jednou hornická činnost ustane, je velmi těžké ji znovu obnovit. Respektujeme vládní prohlášení s koncem těžby uhlí v roce 2033," řekl.

Podle Greenpeace by se měl fosilní průmysl regulovat. Regulace by podle organizace měly zahrnovat povinné investice do zelené infrastruktury.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

25.8.2023 10:09
A to je ještě otázka, zda je výroba energie z obnovitelných zdrojů až tak moc ekologická.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.8.2023 18:28 Reaguje na Jiří Svoboda
Dost. Ne stoprocentně, ale výrazně více, než fosilní.
Odpovědět
pk

pepa knotek

25.8.2023 10:31
Firmy, manažeři, politici - ti všichni vědí, že dnes je nejdůležitější jejich mediální obraz. Co ve skutečnosti dělají, to ovce v podstatě ani vědět nechtějí, pustí si televizi, tam jim řeknou co si mají myslet a jsou spokojený.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.8.2023 18:29 Reaguje na pepa knotek
Každý nemá mezi ušma koblihu.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.8.2023 11:21
No a????? Greenpeace žádnou energii neprodukuje, pouze spotřebovává. Zejména tu fosilní.

Škodlivci jedni.
Odpovědět
PB

Petr Blažek

25.8.2023 16:26
když vezmeme v potaz jenom Českou republiku, kdyby nebylo Greenpeace a jim podobných, tak máme 4 bloky Temelína a uhelné elektrárny vůbec neřešíme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.8.2023 18:27 Reaguje na Petr Blažek
Muhehehehhe a kdo by ty bloky v tomhle století jako postavil? V Temelíně jsme horko těžko dostavěli dva bloky ke koncem století a pak vládl Miloš Zeman, rozjela se hybridní válka a nebyli jsme doteď schopni postavit ani dálnice k hranicím. Žádné grínpísáky v tom procesu fakt nevidím.
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.8.2023 20:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Postavily by je ty samé převážně české firmy jako postavily ty první dva. Základové jámy na ně už byly vyhrabané. Když se podařilo postavit první dva, není žádný důvod proč by nešly postavit i ty dva další.
Že vy něco nevidíte je spíš váš problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

26.8.2023 21:13 Reaguje na Emil Novák
Jak dycky. Já jsem hlupačisko, že ty bloky nevidím, kdežto vy jste mudřec, že je vidíte.Můžete poslat aspoň fotku?
Odpovědět
EN

Emil Novák

26.8.2023 21:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Fotku čeho? Těch prvních dvou co jsou postavené, nebo těch druhých dvou, jejichž výstavbu se "Greenpeace a jim podobným" podařilo zastavit, "hlupačisko"?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.8.2023 18:24 Reaguje na Emil Novák
Pane Novaku, ten Váš optimismus nesdilim. Jak na tom byl CEZ do příchodu pana Míla??? Byl v červených číslech až zhruba do roku 2000. To znamená, že i kdyby zelení neradili, tak 90. Léta passe. A pak??? Dobře, Gregr v roce 2002 zelená. Ovšem pak tam po Rusnokovi, kterého záhy velmi rychle odstavili, přišel Urban, a Špidla i Gross byli spíše hasicskopolicajtskyucitelsti, takže priority jjinde.Za Topolánka se zase slovo energetika začalo sklonovat, ale to už bylo pozdě. A dál to bylo tak, jak to bylo.

A i kdyby se ten tendr úspěšně dovedl do konce, stejně by se nic nepostavilo.


Mimochodem, stavební řízení pro obytnou budovu je v CR záležitost minimálně na 5 let, výstavba obytné budovy minimálně další dva, takže 7 let, takže 7 let bude potřeba mezi okamžikem, kdy se vyhlásí vítěz tendru, a kdy se hlavně do země. Oni totiž ti stavari budou muset někde bydlet, že. Námitka??? Tak si to stavte a bydlete si několik let přes týden v kontejneru sám.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.8.2023 19:12 Reaguje na Daniel Višňovský
Že byl ČEZ v červených číslech není samo o sobě důvod, proč by nemohl pokračovat v zahájené výstavbě třetího a čtvrtého bloku. Samozřejmě by k tomu byla potřebná podpora vlády, která i kvůli akcím jako STOP ČSSRnobyl "Greenpeace a jim podobných" chyběla.
Stavební řízení bylo na všechny čtyři bloky hotové a tendr nebyl potřeba.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.8.2023 21:56 Reaguje na Emil Novák
Jasně, a po celé republice tisíce natesenych odborníků jít bivakovat pod stany za pár supu , že.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

27.8.2023 21:57 Reaguje na Emil Novák
Nějak ten váš optimismus nesdilim. Fakt si na rozdíl od vás nemyslím, že ty dva bloky se zadarmo nakládají myši.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.8.2023 22:01 Reaguje na Daniel Višňovský
"Tisíce odborníků" mohlo dál pokračovat v tom co dělali na prvních dvou blocích. "Pár šupů" jste si vymyslel vy sám, stejně jako co si prý myslím.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

28.8.2023 10:29 Reaguje na Emil Novák
Víte, uděláte zkoušky potřebné pro vstup prvňáčka na základní školu, pak nebudete psát takovéhle kraviny.

I ten prvňáček na rozdíl od Vás tuší, že člověk se narodí, pak chodí do školy, pak pracuje pak jde do důchodui, a pak umře.

Vy se to snažíte hloupě popřít.

Etcetera. A ti vaši tisíce odborníků jednoduše odešli jinamm, protože pro ně jiná práce v tu dobu nebyla. A Vaše pitomá představa, že někde budou s čepicí v ruce čekat deset, dvacet let na to, až začne další výstavba, jaksi nemá cenu komentovat.

Nováku, já mám takový dojem, že většina těch prvních dvou bloků stála už v roce 1991, a pak jaksi začalo docházet k transformaci ekonomiky, a všichni měli úplně jiné starosti, než vyhazovat peníze na další bloky. A do roku 2000 třetina těch lidí, co stavěla ty první dva bloky, odešla do důchodu, a objekty, ve kterých bydleli během výstavby, tak tam našla prosotor ta obsluha těch prvních dvou bloků.

Takže tak, vy hloupý čezácký veksláku, který by nezvládl postavit ani psí boudu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.8.2023 10:44 Reaguje na Daniel Višňovský
Takže u vás jako obvykle, když argumenty došly, nastupují urážky a podsouvání něčeho, co jsem vůbec nepsal, Zjevně jste to ani nepochopil. Já jsem prý hlupák, protože vy máte "takový dojem"...
Na takovéto "úrovni" diskutovat nehodlám, obrázek o úrovni diskutujících si každý čtenář jistě udělá i bez další diskuse.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

29.8.2023 09:50 Reaguje na Emil Novák
Argumentační nouze je na vaši straně, hlupáku, který si myslí, že produktivní život stavbaře je v případě přání vohnouta vašeho ražení nekonečně dlouhý, že firmy si budou držet tisíce zaměstnaců pro které nemají práci dvě dekády nebo déle, a že lidé samovolne nefluktují za lepším.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist