https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/grindadrap.na-faerskych-ostrovech-zacalo-tradicni-vybijeni-kulohlavcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Grindadráp. Na Faerských ostrovech začalo tradiční vybíjení kulohlavců Video

4.6.2019 01:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Každý podřezaný kulohlavec se stane zdrojem několika metráků tuku a masa, které si rodiny rybářů rozdělí mezi sebou.
Každý podřezaný kulohlavec se stane zdrojem několika metráků tuku a masa, které si rodiny rybářů rozdělí mezi sebou.
Severoatlantická populace kulohlavců, blízkých příbuzných delfínů, čítá kolem 700 000 jedinců. Zhruba sedmina této populace se vyskytuje v okolí Faerských ostrovů. A právě ta bude letos zase o pár stovek kusů slabší. Během krvavého lovu, nazývaného ve faerštině grindadráp, je místní rybáři naženou na pobřeží a podřežou. Protože taková je zdejší tradice. Která je, jak vysvětluje tiskový mluvčí zdejšího ministerstva zahraničí, naprosto ekologická a udržitelná. Píše o tom Metro.co.uk.
 

Navzdory neutichající kritice ochránců zvířat z celého světa prý berou každoroční porážku stovek kulohlavců obyvatelé Faerských ostrovů jako „přirozenou součást života“. Tradice lovu naháněním je tu spojena s příchodem léta, které do zátoky Torshavn přišlo letos o něco dřív. Výsledkem bylo prvních 145 zabitých kulohlavců a 7 delfínů plískavic plochočelých.

I když v nás pohled na krvavě rudou vodu a zmasakrovaná těla delfínů může vyvolávat odpor, tiskový mluvčí ministerstva zahraničních věcí Páll Nolsøe nevidí žádný důvod k zneklidnění. Jak vysvětluje: „Lov velryb a delfínů na Faerské ostrovy patří. Je to tradiční zdroj obživy pro místní, je to o potravinách získávaných z místních zdrojů, stejně jako pastva horských koz nebo rybaření. Tuk kulohlavců po staletí byl a stále je hodnotnou součástí potravy místních.“

Nahnat, zaháknout, propíchnout, podřezat…

Každý podřezaný kulohlavec se stane zdrojem několika metráků tuku a masa, které si rodiny rybářů rozdělí mezi sebou. „Masa, které by jinak muselo být na ostrovy dovezeno z velké dálky,“ vysvětluje Nolsøe. Což je prý jedním z hlavních důvodů, proč je zdejší praxe z environmentálního hlediska udržitelná. K zemědělské produkci je totiž hornatý terén ostrovů nevhodný a orná půda tu pokrývá méně než 2 % celkové rozlohy. Proto musí zdejší obyvatelé spoléhat hlavně na místní zdroje.

Nolsøe také vysvětluje, že technika lovu nadháněním prošla v posledních letech značnou modifikací. Lodě rybářů teď nahání kulohlavce jen z bezprostřední vzdálenosti pevniny, takže nestresují velká hejna. Lovci předtím vyberou tu nejvhodnější zátoku, kam zvířata cíleně směřují. Když se kulohlavci ocitnou na mělčině zátoky, další rybáři je s pomocí háků zaražených do dýchacího otvoru vytáhnou na souš a speciálně upraveným bodlem jim přeruší míchu.

Všechno je v nejlepším pořádku

„Je to přístup dokonale zajišťující, že kulohlavec ztratí vědomí a zemře v řádu vteřin,“ říká Nolsøe. Pak už jen rybáři s pomocí ostrých nožů zaříznou čerstvě zabité velryby a nechají je vykrvit do moře. Údajně nezaberou jatka všech zvířat v zátoce déle než 15 minut. Každý účastnící se rybář musí být vybaven certifikátem, může používat jen schválené vybavení, dodržovat přesnou metodiku práce. „Vše se děje s maximálním ohledem na welfare zvířat, tak, aby byla zabita co nejrychleji a vystavena co nejmenšímu utrpení.“ Že se přitom kulohlavci topí v krvi?

„Jistě, když na pobřeží podříznete desítky zvířat, je výsledkem spousta krve ve vodě. Každému masu, včetně toho velrybího, předchází porážka zvířete. A je mi jasné, že na diváky, kteří neví nic o realitě jatek nebo lovu, to působí dramaticky,“ uzavírá Nolsøe. „Je to ale dobře podchycený a vysoce organizovaný proces, kompletně podléhající dozoru a regulaci. Plně vyhovuje mezinárodnímu právu a požadavkům na udržitelnost.“

Obyvatele Faerských ostrovů od tradice grindadráp zatím petice ochránců přírody z organizace Blue Planet Society, kterou letos podepsalo kolem 260 000 lidí, neodradila. Zdá se, že jim větší starosti dělají zjištění Ministerstva zdravotnictví a veřejného zdraví, které je od roku 2008 vytrvale varuje před konzumací masa kulohlavců. Je totiž nasycené nepříjemně vysokou koncentraci PCB a rtuti. Tyto jedovaté látky v tělech obyvatel Faerských ostrovů jsou přímým důsledkem konzumace tuku z ulovených kusů. I tak se letos počítá s odlovem přibližně 800 exemplářů, což je zdejší kvóta udržitelného rybolovu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist