https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-v-britanii-zacina-klicit-ferovejsi-zemedelska-politika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: V Británii začíná klíčit férovější zemědělská politika

25.2.2005 12:04 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Britským venkovem nehýbe v poslední dny jen zákaz tradičních štvanic, ale také zemědělská reforma. Její podstata spočívá v tom, že dotace ze Společné zemědělské politiky nebudou nadále záviset na tom, kolik farmáři vyprodukují ze své půdy, píše Charlotte Mooreová v deníku Guardian.
 

Díky tomu by v Evropské unii nemuselo docházet k nadprodukci potravin, které jsou pak na světových trzích prodávány s dumpingovými cenami. Aby farmář získal dotace, bude muset navíc prokázat, že hospodaří ohleduplně k životnímu prostředí. Oznámení o chystané reformě bylo loni nadšeně přivítáno britským ministerstvem průmyslu a obchodu. Aktivisté však jsou skeptičtí a tvrdí, že reforma chudým zemím zapojit se do světového obchodu nepomůže.

Farmáři sami připouštějí, že prodávat s dumpingovými cenami zboží do rozvojových zemí není příliš férové. Zároveň by si však nepřáli, aby se všechno jídlo do Británie dováželo. Takto se dají stručně popsat pocity, které doprovázejí produkci potravin a poslední tři desítky let svírají evropský zemědělský sektor polykající každoročně polovinu rozpočtu EU. Mnoho lidí se domnívá, že chudé země by měly mít právo k volnému trhu. Pomyšlení na ztrátu soběstačnosti však děsí i velmi racionálně uvažující osoby.

Vláda se domnívá, že nový systém donutí vlastníky půdy hospodařit na farmách tržně a pokračovat v produkci, pouze pokud jim to bude vynášet zisk. Jeden z problémů nového systému však je to, že velikost dotace závisí na velikosti farmy. Již nyní v Británii několik bohatých vlastníků farem s velkou rozlohou pozemků získává ohromné dotace, naproti tomu malí farmáři mají své živobytí složité.

Nové dotace budou záviset na tom, jak šetrně k životnímu prostředí farmář hospodaří. Objevuje se však kritika, že požadavky na ochranu životního prostředí byly během projednávání reformy příliš zmírněny. Organizace World Wildlife Fund řekla, že ekologické podmínky jsou málo přísné. Je však třeba dodat, píše Charlotte Mooreová, že Velká Británie je jednou z mála zemí, které procházejí reformou zemědělství již tento rok. Například Francie ji odložila až na rok 2007.

Podle článku Charlotte Mooreové v deníku Guardian ze dne 21. 2. 2005


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist