https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/halda-hermanice-nezhorsuje-vyznamne-ovzdusi-vyplyva-z-hodnoceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Halda Heřmanice nezhoršuje významně ovzduší, vyplývá z hodnocení

2.1.2020 00:20 | OSTRAVA (ČTK)
Halda v Ostravě-Heřmanicích ani její sanace ve městě nijak významně nezhoršují ovzduší ani zdravotní rizika. / Ilustrační foto
Halda v Ostravě-Heřmanicích ani její sanace ve městě nijak významně nezhoršují ovzduší ani zdravotní rizika. / Ilustrační foto
Foto | Petr Štefek / Wikimedia Commons
Halda v Ostravě-Heřmanicích ani její sanace ve městě nijak významně nezhoršují ovzduší ani zdravotní rizika. Vyplývá to z odborného hodnocení, které si nechal zpracovat státní podnik Diamo, jenž má na starosti zahlazování následků hornické činnosti. Sdělila to mluvčí Diama Jana Dronská. Heřmanická halda patří mezi největší ekologické zátěže v Moravskoslezském kraji.
 

Hodnocení zdravotních rizik vypracoval Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě. Vychází z Rozptylové studie zpracované letos v listopadu a bylo zaměřené na v regionu nejvíce problematické látky, tedy prachové částice PM2,5 a PM10 a benzo(a)pyren.

"Z výsledků vyplývá, že imisní příspěvky prachových částic PM2,5 a PM10 z provozu odvalu jsou malé, nepřekračují doporučené hodnoty Světové zdravotnické organizace ani limity dané českou legislativou," uvedla Dronská.

Hodnoty imisního pozadí, tedy obvyklá situace v okolí haldy, se podle ní mohou zhoršit v případě prachových částic PM2,5 maximálně pouze o 1,3 procenta a u PM10 o 7,9 procenta. "V případě benzo(a)pyrenu je příspěvek nevýznamný a nezhoršuje imisní situaci," uvedla Dronská. Hodnocení podle ní vychází z horní hranice koncentračních intervalů a nejvyšších hodnot pozadí v oblasti a je zpracováno v souladu s principem předběžné opatrnosti. Ve skutečnosti tak mohou být rizika nižší.

Odval neboli haldu tvoří hlušiny a odpady z bývalých dolů a koksoven. Kvůli velkému množství uhlí už zhruba 20 let hoří, což uvolňuje do vzduchu škodlivé látky. Před dvěma lety na haldě začal provoz třídicí linky, která odval postupně rozebírá. Sanace má trvat minimálně deset let.

Ředitel odštěpného závodu Odra podniku Diamo Petr Kříž uvedl, že se v místě dělá pravidelný monitoring škodlivin, který stabilně nevykazuje nebezpečí pro okolí, a že obavy nepotvrdilo ani srpnové mimořádné měření kvality ovzduší v blízkém obydleném místě. "Naším zájmem je pokračovat v sanaci odvalu s co nejmenším vlivem na okolí a postupně zabezpečit odval před termickými jevy, aby v budoucnu mohla být tato lokalita smysluplně využita," uvedl Kříž.

Východní a jihovýchodní část haldy už má za sebou rekultivaci. "Mimo jiné byl vytvořen "zelený val" s významným filtračním efektem proti prachu vznikajícímu v rámci odtěžování dalších částí odvalu. Od roku 2010 tak došlo k výrazné redukci ploch zasažených termickou aktivitou, což přineslo výrazné snížení objemů exhalací škodlivých plynů," uvedla Dronská.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

3.1.2020 10:54
státní podnik Diamo zadal studii a jak ta studie mohla si tak dopadnout ? ptal se někdo obyvatel v oklolí haldy na jejich názor ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist