https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-zadrzuji-pozary-u-dvou-kanadskych-mest-kour-znovu-zasahl-i-cast-usa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči zadržují požáry u dvou kanadských měst, kouř znovu zasáhl i část USA

21.8.2023 17:45 | OTTAWA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kanadským hasičům se na začátku nového týdne dařilo bránit postupu lesních požárů, které v uplynulých dnech ohrožovaly dvě města na západě země. Situace se zlepšila u Kelowny v provincii Britská Kolumbie, pokrok byl podle agentury AP hlášen také z okolí města Yellowknife v Severozápadních teritoriích. Kouř z požárů trápí obyvatele na jihozápadě Kanady i na severozápadě sousedních Spojených států.
 

Hasiči u Kelowny ke konci víkendu "konečně" zažili "záblesk naděje", řekl velitel sboru v obci West Kelowna Jason Broland. V oblasti se po vlně veder zlepšovaly povětrnostní podmínky a vyloučen nebyl ani déšť v důsledku tropické bouře Hilary, která v neděli zasáhla Kalifornii a mířila na sever.

"Počasí nám umožnilo učinit pokrok," řekl Broland. Vyjádření přišlo tři dny poté, co okraj West Kelowna zasáhl rychle rostoucí lesní požár, který se rozšířil také na východní stranu jezera Okanagan, kde leží asi 150tisícová Kelowna. Tisíce obyvatel musely opustit domovy.

Zcela evakuované je nyní hlavní město Severozápadních teritorií Yellowknife, kde žilo asi 20.000 lidí. O víkendu tam plameny nakonec zástavbu nezasáhly a zůstávaly 15 kilometrů od města, uvádí AP.

"Přestože tady věci vysychaly a chování ohně se zhoršilo, se nám podařilo udělat dobrou práci při potlačování ze vzduchu a omezit postup," uvedl v noci na dnešek mluvčí operace Mike Westwick.

Ohniska u zmíněných dvou měst patří mezi více než 1000 lesních požárů, které aktuálně zuří napříč Kanadou. Letošní požáry jsou nejrozsáhlejší v dějinách země, podle vládní databáze spálily už plochu o výměře více než 140 000 kilometrů čtverečních, což je skoro dvojnásobek předchozího rekordního součtu za celý rok. Vědci dlouhodobě upozorňují, že globální klimatické změny poháněné člověkem vytváří podmínky pro delší a ničivější sezony požárů.

Britská Kolumbie i Severozápadní teritoria kvůli stovkám ohňů vyhlásily nouzový stav, na evakuacích a boji s plameny se podílí armáda. Opustit domovy muselo v posledních dnech přes 50 000 lidí a některé stavby shořely, rozsah škod v Kelowně a dalších zasažených místech však zatím není zcela jasný. Činitelé upozorňovali, že situace i přes jisté zlepšení zůstává "dynamická" a že hasiči čelí problémům "epických rozměrů".

Americká a kanadská média zároveň informují o nových problémech s kouřem, který od jara opakovaně zahaluje města napříč Severní Amerikou. V neděli a dnes ráno se s nezdravým vzduchem potýkali na jihu Britské Kolumbie a v sousedním americkém státě Washington. Deník Seattle Times uvedl, že index kvality vzduchu v Seattlu v neděli dosáhl hodnoty 190, která na americké škále od nuly do 500 bodů spadá do kategorie "nezdravý". V západněji ležících lokalitách bylo znečištění ještě silnější.

Kouř z kanadských, ale i amerických požárů, začal pobřežní oblasti přikrývat v sobotu, dnešní den by měl přinést jisté zlepšení, uvádí Seattle Times.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist