https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havlicek-zmeny-v-obchodovani-s-emisnimi-povolenkami-jsou-proinflacnim-opatrenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havlíček: Změny v obchodování s emisními povolenkami jsou proinflačním opatřením

20.4.2023 16:34 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Možný konec vydávání bezplatných emisních povolenek v průmyslu do roku 2034 a zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy od roku 2027 je podle bývalého ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) proinflačním opatřením. Řekl to na dnešní tiskové konferenci stínové vlády ANO, které předsedá. Europoslanci daná opatření odsouhlasili v úterý.
 

Europoslanci odhlasovali také zavedení takzvaného uhlíkového cla na hranicích při dovozu železa, hliníku, hnojiv nebo elektřiny z třetích zemí. Opatření mají přiblížit EU k cíli snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o alespoň 55 procent oproti roku 1990. K jejich konečnému vstupu v platnost je ještě potřeba závěrečný souhlas členských zemí unie.

Evropský parlament podle Havlíčka definitivně odřízl evropský průmysl a "dotáhl horor českého předsednictví do konce". Výsledkem podle něj bude méně emisních povolenek v oběhu a očekávat tak lze růst jejich cen. "To dopadne na průmysl i spotřebitele, je to proinflačního charakteru," poznamenal.

Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) doplnil, že pokud se ocelárny, sklárny, chemičky a další provozy s emisemi přesunou z EU do států, které nemají závazky tak přísné, tak celkové emise budou vyšší. Zmínil Čínu, Indii nebo Spojené státy.

Cena emisních povolenek v evropském systému ETS v únoru letošního roku poprvé překonala hranici 100 eur (2374 korun) za tunu. Emisní povolenky si v současnosti kupují uhelné elektrárny, ocelárny, cementárny a další průmyslové podniky včetně například cukrovarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

20.4.2023 20:38
Jo, to je pravda. Je to průšvih.
A co proti tomu udělala vláda, ve které Havlíček seděl?

Nic, všechno schválili stejně ochotně, jako schvaluje fialová špína.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.4.2023 21:22 Reaguje na Viktor Šedivý
Bábovci sice schválili, ale NIC neudělali. Emisní povolenky se platí jen za špinavé spalování a normální země to mají v nějakém útlumu, takže je to až tak nepálí. Bohužel, ropácký babišistán zase vyjímečně zaspal a pálí uhel snad nejvíc v EU (možná s Polskem), takže nás to bude bolet dost. Ovšem ne kvůli EU, ale loupežníkovi.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

20.4.2023 21:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Ropáku Hanzle a vy se kdy konečně zbavíte zemního plynu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.4.2023 09:31 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zemní plyn je v taxonomii podporovaný jako nízkoemisní energie, navíc jsme už na podzim vyměnili kotel za moderní kondenzační, vrátili nám 50 taléřků ze záloh. Spotřebu máme skoro poloviční. Dobrý ne?
Už minulý týden měla fungovat fve, zatím máme panely na střeše a jinak nic, uhánění nefunguje.
Odpovědět

Radek Čuda

21.4.2023 12:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Spotřebu máte skoro poloviční ... řekněme tedy, že jste na 60 % předchozího stavu. Ušetřil jste tedy 40 % ... což samotným kotlem bez zcela zásadní změny otopné soustavy a zateplení objektu být rozhodně nemůže, ani kdyby byl zlatý. POkud jste tedy původně neměl nějaký neskutečný a šíleně neúsporný krám.
Takže to bude spíš tím, že jak jste sám psal, jste topili sakra málo a klepali kosu ... jak jste si ostatně také stěžoval.


Odpovědět

Radek Čuda

21.4.2023 12:32 Reaguje na Radek Čuda
A nebo varianta u vás nejpravděpodobnější ... prostě lžete.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.4.2023 16:25 Reaguje na Radek Čuda
Přesně tak. Lže! Kondenzační kotel nikdy
neuspoří těch jeho 50%. Zřejmě si ve
strachu z drahoty nastavili vysoké zálohy a proto jim vracejí těch 50 tisíc. Byla
taky teplá zima a někteří lidé to opravdu
se šetřením přeháněli. V jedné hospodě
tak šetřili(v noci a v zavírací den vypínali topení), že teď stříkají stěny
Savem, budou muset vymalovat a možná
odstranit i dřevěné obložení zdí, neboť
tam se se Savem asi k plísni nedostanou.
Takže pokud tam není cítit Savo, tak to
tam smrdí zatuchlinou a plísní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.4.2023 17:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Zálohy nám nastavili na trojnásobek jako asi všem a asi dost udělala teplejší zima.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

23.4.2023 14:49 Reaguje na Břetislav Machaček
Problém kondenzačního kotle je ten, že místo levného plynu pálí více drahé elektřiny....spaliny jsou studené, musí se jim pomoci ventilátorem, který žere elektřinu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.4.2023 17:06 Reaguje na Radek Čuda
Prostě obviňujete a nevíte o tom ani ťok. Projektant jasně řekl, že v tomhle systému ten kotel udělá -30% a -10% je úspora v teplotě a mírnější zima. Co na tom zase nechápete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.4.2023 16:57 Reaguje na Radek Čuda
Kotel byl starý 30 let a na tehdejší poměry zcela běžný. Stáhli jsme si teplotu na 19 - 20°C a chodíme doma ve flísce a není vůbec žádný problém, v ložnici bývalo vždycky 16°C.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

23.4.2023 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Dááák dááák bedááák kokodááák Hanzle. Aby ten kondenzační kotel mohl fungovat, tedy využívat skupenské teplo spalin, tak musí být otopná soustava nízkoteplotní - tedy kromě výměny kotle dát ještě 2,5-3x tak velké radiátory. Jinak ten kotel prostě nekondenzuje.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

23.4.2023 14:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Normální lidé první kondenzační kotel mají už 15 let, není čím se ve vašem případě chlubit.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

23.4.2023 14:44 Reaguje na Viktor Šedivý
Fialovou špínu máte vy doma, to bych sem netahal.....je to prosím Vaše manželka, matka, nebo dcera???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.4.2023 21:16
Drmola Havlíček si asi nevšiml, že proinfalční opatřené je především šílené rozhazování a rozkrádání SR babišovy vlády, stačí se přece podívat, jakou inflaci mají normání země EU a jakou my.
Odpovědět

Radek Čuda

21.4.2023 12:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, za náběh inflačních tlaků může jednoznačně Babiš s Hamáčkem ... o tom není sporu.

Nicméně Fialova vláda je u vesla už cca 500 dní a rozhodně tomu nepomohla. A pokud jde o tu inflaci jako takovou, tak se stačí podívat sem ... https://www.e15.cz/inflace-v-cr-a-ve-svete-ceny-graf

... a i nepříliš chytrému jedinci dojde, že pokud za to může Babiš, tak je zjevně u vesla ve třetině Evropy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.4.2023 17:04 Reaguje na Radek Čuda
Evropskou inflalci udělal ruský plynový útok. A v tom jsme byli na tom zase nejhůř, bo jsme brali z Ruska veškerý plyn a právě nám to miláček Putin zarazil natvrdo. Taky nám slíbil už dávno, že nám vyrazí zuby.
Tohle je kombinace skutečně vražedná, nechápu, jak to mohli tak dobře zvládnout.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

21.4.2023 22:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Co za propagandu tady povídáte? Jakýpak ruský plynový útok? Vždyť cena plynu se postupně zvyšovala již od jara 2021 a eskalovala v závěru roku 2021. Si vzpomeňte, jak se čekalo, až po podzimních volbách 2021 v Německu, bude udělena certifikace na NS2, aby mohl být plynovod spuštěn a dodávky plynu do Evropy se posílily o dalších 55 mld. kubíků ročně. Pak by ani ty zásobníky nebylo třeba na zimu tak moc plnit...
A jakpak jsme r. 2021 od Rusů brali plyn? Vždyť ČR v r. 2021 ani neměla s Gazpromem uzavřenu smlouvu na nákup plynu! Nepletete si náhodou jeho nákup, s nákupy na Německé burze EEX, a to za spotové burzovní ceny? Vzpomeňte si, proč krachovali někteří obchodníci plynem, kde ho nakupovali...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 07:25 Reaguje na Tonda Selektoda
"Hlavní ale je, že se potvrdily podzimní informace, že podstatným důvodem extrémního růstu cen za ruský plyn byla snaha Kremlu dostat Evropu na kolena snížením dodávek a zvyšováním cen. Navíc v podmínkách, kdy si Gazprom zakoupil velké kapacity v zásobnících v Evropě a nechal je záměrně prázdné, a tudíž Evropu bez rezerv. Americká dodávka tuto brutální vyděračskou hru utnula". Leden 2022.
https://ekonomickydenik.cz/evropskou-plynovou-krizi-zavinilo-rusko-dukazem-jsou-nizsi-dodavky-i-prazdne-zasobniky/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&dop_req_id=RQBzdjZs9uD-202201181926&dop_id=14905427
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.4.2023 07:31 Reaguje na Tonda Selektoda
Zprovozněním NS2 by Evropa získala závislost na Rusku ješttě daleko větší, než těch 40% jak před válkou. A proto na to Rusi tlačili, Američani varovali a EU to závěrem odmítla nechat spustit.

"Evropa mi prodá provaz, na kterém ji oběsím." V.V.Putin

Takže jsme se z té oprátky vykroutili jen s odřenýma ušma, s NS2 bychom to už asi fakt nedali.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

29.4.2023 21:42 Reaguje na Pavel Hanzl
A hle – po týdnu koukám, že pan Hanzl mi odpověděl.
No, pane Hanzle, vězte že článek, zveřejněný v nějakém plátku a názor jeho redaktora, ještě není důkazem, ani zárukou úplné a nezkreslené informace, či dokonce pravdy.
Používáním takového zdroje pro podporu své zášti jen dokazujete, že jste již silně ovlivněn dlouhodobou masáží mainstreamu. V lepším případě, možná, jen provokujete a dobře se u toho bavíte?
V hodnocené době jsem byl též odběratelem plynu. Jeho cena se mě dotýkala a zajímal jsem se o tu problematiku. Proto nemusím papouškovat ty jedině správné názory redaktorů médií hlavního proudu, kteří navíc, jeden od druhého často opisují i s chybami. Na toto téma jsem Vám již na Ekolistu odpovídal. Melete si však pořád svou...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist