https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladik-chce-zvratit-nemecke-povoleni-vetrnych-elektraren-v-blizkosti-chko-cesky-les
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík chce zvrátit německé povolení větrných elektráren v blízkosti CHKO Český les

9.10.2024 19:35 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Timo / Flickr
Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se chce pokusit zvrátit rozhodnutí německých úřadů ohledně povolení stavby čtyř větrných elektráren u české hranice na Tachovsku, v blízkosti chráněné krajinné oblasti Český les. Podle Hladíka investor rozdělil větrný park na dva projekty po dvou větrnících, a německé úřady tak po něm nepožadovaly posudek vlivu stavby na životní prostředí. V případě tří větrníků v projektu by jej vypracovat musel.
 
Podle Hladíka Němci zneužili svůj zákon. Informoval o tom Český rozhlas. Mluvčí bavorského ministerstva životního prostředí Veronika Seitzová, ale uvedla, že do schvalovacího procesu byly zapojeny přeshraniční orgány a byly prověřeny a posouzeny vlivy na německé a české straně.

Se stavbou v blízkosti české hranice nesouhlasí dotčené obce na Tachovsku, které současně uvádějí, že německé úřady je o projektu neinformovaly. "S plány začal investor už před čtyřmi lety a dodnes nám nikdo projekt ani nepředstavil. My z toho nebudeme mít vůbec nic," uvedla neformální mluvčí starostů dotčených obcí a starostka Obory Dana Lesak.

Seitzová rozhlasu sdělila, že ve věci byly prověřeny a posouzeny vlivy na německé a české straně, a neexistují tedy žádné škodlivé dopady na životní prostředí, které by odporovaly veřejnoprávním předpisům. "Výsledek byl sdělen českým úřadům a obcím dopisem ze dne 19. srpna 2024," cituje ji Český rozhlas. Také spolumajitel investorské firmy Thomas Strauß Českému rozhlasu sdělil, že česká strana dostala informace.

Větrný park se podle rozhlasu přímo dotýká CHKO Český les, kde je podle jejího vedoucího Tomáše Peckera jakákoliv výstavba omezena územními plány. "My jsme svoje připomínky poslali v roce 2020 a teprve teď, po třech a půl letech, jsme dostali odpověď, která ale naše připomínky nevypořádala," řekl Peckert.

Hladík uvedl, že české úřady i on sám opakovaně žádal německou stranu o parametry projektu, celou dobu ale Němci podle něj požadavky "ignorují". Česko podle něj proto zvažuje oficiální zařazení tohoto tématu na prosincové jednání takzvané Espoo úmluvy (úmluvy o posuzování vlivů na životní prostředí přesahujících hranice států), jejíž součástí jsou Česko i Německo. "Chceme, aby Bavoři vzali své rozhodnutí zpět a celý proces povolení větrného parku udělali znovu," dodal ministr.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ŠM

Štěpán Major

9.10.2024 19:34
Smrt dravce zabitého lopatkou větrníku

https://x.com/davo_patriot/status/1764422888072138761
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.10.2024 19:47 Reaguje na Štěpán Major
Ekologická politika v praxi. Zlaté jádro.
Odpovědět
Anyr

Anyr

9.10.2024 20:33 Reaguje na Štěpán Major
A co zvířata zraněná/zabitá na silnicích, dálnicích? Co zvířata, která zraní/usmrtí elektrické dráty?
Pokud si pročteš nějaké zdroje, které můžeš najít i na internetu, větrné elektrárny nejsou ani omylem významným nebezpečím pro ptactvo.

Já jsem rozhodně podpůrce větrných elektráren, i když plně uznávám fakt, že by se neměly budovat zrovna u chráněných/významných lokalit.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.10.2024 20:49
Nevím, jestli se mu podaří s Němci něco vyjednat a možná jde o předvolební akci. Třeba Němci posunou VtE o 50 metrů dál od hranice, ale firmy chtějí stavět ...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.10.2024 21:04
tak nějak se zamýšlím, jestli tohle není tak trochu pokrytectví.

https://mapy.cz/turisticka?source=area&id=26563&ds=1&x=15.0010405&y=50.8526400&z=14

v blízkosti CHKO Jizerské hory jsou větrníky v pohodě ale na druhé straně na " jihu" to zvedne zájem.
Buď ať je jasno, že v okruhu 15 km od hranic CHKO tyhle experimenty větrníků jsou zatrhnutý nebo jde o různé přístupy?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist