https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladik-chysta-karne-rizeni-s-urednikem-kvuli-chybam-v-pripadu-otravy-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík chystá kárné řízení s úředníkem kvůli chybám v případu otravy Bečvy

24.1.2024 01:44 (ČTK)
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Ministerstvo životního prostředí chce zahájit kárné řízení s bývalým ředitelem odboru výkonu státní správy Radkem Pallósem, který v minulosti ze své pozice učinil několik rozhodnutí v případu otravy řeky Bečvě. Napsal to server Seznam Zprávy. Úředník ministerstva, který v době ekologické katastrofy vedl olomouckou pobočku České inspekce životního prostředí, se podle ministerstva dopustil závažných chyb.
 

"Máme důvodné podezření, že tady se jedná o jasné provinění z jeho strany," řekl Seznam Zprávám ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Pochybení podle něj mohlo znamenat výrazné zpoždění vyšetřování.

Dodal, že zrušil několik rozhodnutí, které daný úředník dříve vydal. Některá byla podle Hladíka v rozporu s obecně závaznými vnitřními předpisy, případně to byla rozhodnutí meritorního typu. "Je značně nestandardní, aby úředník rozhodoval meritorně, protože se většinou opírá o znalecké posudky nebo názory odborníka v dané konkrétní věci," míní ministr.

Konkrétní rozhodnutí, která rušil, Hladík nechce říct. "Obecně se týkají kauzy Bečva a vystupují tam více než dvě právnické osoby," uvedl ministr na dotaz, zda se některá rozhodnutí týkají i společnosti Deza spadající do holdingu Agrofert. Pallós podle serveru například v roce 2021 zrušil firmě Deza pokutu vyměřenou Českou inspekcí životního prostředí.

Pallós v době havárie, tedy⁠ v září 2020,⁠ vedl olomouckou pobočku České inspekce životního prostředí. Právě toto pracoviště s brněnským inspektorátem se mělo podílet na prošetření havárie, které podle některých odborníků provázela řada pochybení. Pallós jakákoli pochybení inspektorů odmítal. V roce 2021, kdy končila vláda Andreje Babiše (ANO), se přesunul na ministerstvo životního prostředí.

Otravu řeky Bečvy z 20. září 2020, při které uhynulo přes 39 tun ryb, podle zatím nepravomocného rozhodnutí vsetínského okresního soudu z loňského října způsobila společnost Energoaqua. Trest ale firmě neuložil. Jelikož se podle soudu nepodařilo zjistit konkrétního viníka otravy, není za ni právnická osoba trestně odpovědná. Firma se však při havárii podle soudkyně mohla dopustit přestupku, věc proto soud postoupil České inspekci životního prostředí. Ředitele podniku Oldřicha Havelku obžaloby zprostil. Státní zástupce se odvolal proti zprošťujícímu rozsudku, který se týká Havelky. Podal také stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

24.1.2024 10:28
chystá nekdo kárné řízení s ministrem ,který měl v resortu korupci,
ne naopak byl povýšen
Odpovědět
hi

24.1.2024 16:27
Konečně alespoň nějaká reakce na závěry vyšetřovácí parlamentní komise a petici "Bečva nevyšumí".
A co ministr spravedlnosti, ministr vnitra, ministr zemědělství a předseda vlády - budou taky nějak reagovat nebo na své sliby již zapomenuli???
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

24.1.2024 19:38
Kéž se hledání těch, kteří sabotovali vyšetřování havárie na Bečvě, neomezí jen na tohoto zmetka.
Odpovědět
JO

Jarka O.

25.1.2024 12:51 Reaguje na Majka Kletečková
Máte důkazy pro sabotáž nebo melete buranským způsobem nesmysly? Hladík má sám znalosti zmetkovských postupů, zatímco tento pán evidentně alespoň ví něco o jedovatých látkách. Na rozdíl od vás.
Odpovědět
Jiří Klicpera

Jiří Klicpera

25.1.2024 18:45
K věci, ne k politice: Monitorovací stanice nemohla mít jiný výsledek, než že působila jako politický strašák. U viníka havárie proběhla řada opatření proti opakování havárie, byly opět zapojeny vyrovnávací laguny tak jak měly být a kyanidové odpady byly údajně odkloněny jinam. Samotná stanice je již svým principem sice hezká, ale příliš citlivá na jiné vlivy a nikde jsem neviděl jakékoli zprávy o její funkci a výsledcích, ač jsem o ně dokonce písemně žádal. K její činnosti mají kolegové řadu výhrad stejně jako já a ing. Medek z Povodí Labe. Pokud jde o olomoucký inspektorát, tak ten byl na místě havárie první a udělal vše, co mu zákon dovoloval a co bylo třeba. Nezapomínejme, že to bylo v době vrcholícího COVIDu a všude jsme chodili v maskách, pokud jsme si vůbec dovolil jít ven. Já jsem ke každému šetření jezdil 250 km a nebylo se ani kde ubytovat, hotely byly pozavírané. Takže zase zpět domů, i se vzorky, které jsem pak často ještě v noci zpracovával. Úvahy o šetření parlamentní komise bych ponechal úplně stranou, protože ta vyslechla jen jednu stranu a například mne vůbec ne. Její činnost byla od počátku nulová a potom politicky jednostranná. Je třeba si už konečně nalít čistého vína a hodnotit jasné důkazy, ne polická prohlášení stran, zapojených do korupčních afér ze všech směrů, včetně Dozimetru. Bývalého šéfa olomoucké inspekce neznám a nikdy jsem s ním o ničem nejednal, ale odvolávat ho a trestat za činnost kolem Bečvy je politický proces jako opsaný z 50. let. Vina je mimo jiné nejméně na 4 úřednících, kteří ale patří pod jiného ministra. A hlavně na provozovateli čistírny, který dlouhodobě podváděl se vzorkováním vod vypouštěných do Bečvy, jak jsem veřejně uvedl u soudu a doložil záznamy z provozního deníku.
Odpovědět
hi

25.1.2024 21:58 Reaguje na Jiří Klicpera
Největším rizikem úniku kyanidů a dalších vysoce toxických látek v odpadních vodách v širokém okolí je DEZA, která zpracovává ročně tisíce tun toxických látek a je nejblíže vzniku havárie. Logicky proto měl ČÍLZ a vodohodpodářský orgán, který vydal integrované povolení (krajský úřad Zlínského kraje) provést okamžitě zde důkladnou kontrolu a aktivovat vnější havarijní plán pro likvidaci kyanidové havárie, bez ohledu na to, zda to DEZA způsobila nebo ne. DEZA má zpracovaný vnitřní havarijní plán pro likvidaci takové havárie, má personální i materiální vybavení, praktické zkušenosti a pravidelně pořádá cvičení likvidace takové havárie. Likvidace havárie mohla být rychlejší a následky výrazně menší. Viníka bylo možno hledat následně.
Energoaqua ročně zpracovává stovky kg kyanidů ročně, což je o několik řádů méně než v DEZE. Pokud by Enrgoaqua měla havárii způsobit musela by několik měsíců kyanidové vody shromažďovat a potom je najednou vypustit. Po třech letech proto soud dopadl tak, jak dopadl EA tak velkou havárii asi způsobit opravdu nemohla.
Pokud by prováděl ČIŽP a vodohospodářský orgán řádně prováděl kontroly v EA, tak jak je jeho povinností, tak by nikdy nepovolil obtokování lagun a dávno nařídil opatření pro zajištění řádného provozu ČOV EA. Svědčí to o šlendriánu obou institucí za který by měly nést zodpovědnost, včetně šéfa ČIŽP v Olomouci. Jeho odvolání je dle mého názoru zcela na místě.
Na otázky parlamentní komise a např. petice "Bečva nevyšumí", můžete odpovědět třeba i vy. Veřejnost by určitě přivítala veřejnou diskusi, která by je seznámila se základními skutečnostmi a názory různých stran.
Vždyť nebyla vydána ani žádná oficiální zpráva, která veřejnost srozumitelně seznámila alespoň se základními zjištěnými fakty.
Politickou záležitost z havárie udělal především pan ministr Brabec, který uvalil na informace embargo a prohlásil, že havárii nezpůsobila DEZA a tím zřejmě znemožnil provedení kontroly DEZY, která mohla objektivně prokázat, že DEZA havárii nezpůsobila a zamezilo by se tak všem pozdějším dohadům.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.1.2024 09:29 Reaguje na
Pán si zaslouží omluvu, které se mu ovšem od zkorumpované antibabis garnitury nedostane. Přímo s vyšetřováním neměl moc společného. Zrušit pokutu půl mil. Kč za běžnou provozní událost, kdy na asfalt, ne do kanalizace a vůbec ne přímo do řeky, vyprskne 100 l roztoku s 20 kg sody (prášek do pečiva, neutralizace havárií, čištění vod...) a max 5 kg fenolu (dezinfekce ...), svědčí o rozumu. S opačnou logikou by bylo nebezpečnou událostí každé asfaltování a zimní solení silnic. Je ostuda antibabis "vědců", kteří hon podporují, jak v 50.letech. Funguje podle představy, že když nemůžeme zlikvidovat AB, pomstíme se všem v okolí. Za normalní rozhodnutí z titulu funkce.
Vaše představy o pravomocích a činnosti podnikových profesionálních hasičských sborů jsou stále mylné, ač je opakovaně píšete. Tyto jsou primárně zodpovědné za řešení nebezpečí na území svého podniku s cílem eliminovat a zabránit jejich šíření mimo podnik, ve spolupráci s bezpečáky, ČOV atp. Událost jim MUSÍ být nahlášena, o povinnosti hlásit jsou právě ta bezpečnostní školení. Pokud se tak v den havárie nestalo, je to proto, že v podniku nedošlo k havárii. Samozřejmě mohou pomoct při haváriích mimo podnik na žádost úřadů, takže ani zde nešlo o zodpovědnost Dezy.
Zajímavá by byla vaše představa o tom, kde v podniku byly vylity sudy s kyanidem, kterým kyanidem a kudy se dostaly do řeky, když nešly přes ČOV, a jiné kanály do řeky nevedou. Někdo vozil sudy k obtoku ČOV a tam je v neděli ráno tajně lil? To je blbost, že?
Veřejná diskuze byla, i zde. Co chcete víc.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.1.2024 10:32
Ze zkušeností z bývalého zaměstnání ve státní správě pouze to, že tam jsou jakékoliv funkce dočasné podle dané situace. Pokud je někam člověk dosazen,
tak může být i sesazen a být i obětním beránkem i když poslušně splnil to,
co se po něm žádalo. Přijdou noví, ti ho vymění a nebo se ho při maléru
zbaví i jeho vlastní lidé, aby zakryli vlastní vinu a neschopnost. Každý,
kdo jde do státní správy musí počítat právě s takovými situacemi a nebýt
si jistý ani svými chlebodárci. Není marné se "zálohovat" a uschovávat
si duplikáty "ztracených" důkazů a nevěřit na čestnost kohokoliv ze svého
okolí. Za slib jeho funkce ho "popraví" jeho bývalý podřízený a podobně.
Pak se s vámi rozloučí možností pracovat na druhé straně republiky s
možností bydlet na ubytovně s těmi, které kontrolujete a postihujete.
Opravdu "odměna" po mnoha létech práce pro někoho, kdo prostě "nesedl"
novému vedení do oka a byl odejít. Nové koště nově mete a opojení mocí
láká ke kompletní výměně podřízených za loajální. Tak to bylo, je bude,
pokud budou karierní řád a služební zákon pouze trhacími kalendáři.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist