https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladik-ujistuje-ze-ohledne-skrtu-na-podporovane-zdroje-stat-dodrzi-zavazky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík ujišťuje, že ohledně škrtů na podporované zdroje stát dodrží závazky

22.5.2023 01:23 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vládní záměry škrtat dotace na podporované zdroje elektřiny by neměly dopadnout na občany, ale zároveň by měly přinést úsporu výdajů státního rozpočtu. Závazky ohledně podpory, které stát učinil, však zůstanou platné. V diskusním pořadu Partie na CNN Prima News to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Vláda chce v příštích dvou letech v připravovaném konsolidačním balíčku ušetřit na dotacích 54,4 miliardy korun. Z toho ministerstvo průmyslu, které má v působnosti energetiku, plánuje ušetřit 20 miliard a základem má být změna systému proplácení poplatků za podporované zdroje energie (POZE). Bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který se s Hladíkem v debatě utkal, však varuje před tisícovkami arbitráží mezi majiteli solárních elektráren a státem.
 

Ministerstvo průmyslu už dříve uvedlo, že na domácnost se tyto platby nepřevedou. Hladík ujistil, že závazky, které stát učinil, zůstanou dál platné. "Zároveň vláda bude hledat cestu, jak to udělat tak, aby se to nepropsalo směrem k lidem a zároveň, aby státní rozpočet ušetřil. Na tom intenzivně pan ministr průmyslu a obchodu (Jozef) Síkela (STAN) a ministr financí (Zbyněk Stanjura, ODS) pracují, aby to tak bylo," prohlásil. "Já si nemyslím, že by bylo šťastné, aby cokoli u soudu skončilo. To znamená: snahou kolegů bude určitě najít takovou cestu, aby výsledkem nebyl soudní spor," odpověděl ministr na dotaz, zda se obává soudních sporů.

Brabec naopak tuto obavu vyslovil. "Této vládě je radost dělat opozici, kdyby to nebyl v tom výsledku pro tu zemi takový průšvih," poznamenal. To, že stát vzal na sebe placení poplatků na podporované zdroje, bylo podle Brabce správně. "Pánové ministři říkají: tak lidi to platit nebudou, stát to platit nebude, no tak kdo to platit bude? To znamená: nedáme to těm podnikatelům," konstatoval. "To budou tisíce arbitráží, a stát s tím bude mít problém," dodal.

Hladík v debatě také potvrdil, že 50 miliard korun z prodeje emisních povolenek je příjmem modernizačního fondu a nemůže být příjmem státního rozpočtu. Ujistil ale, že peníze z povolenek do ČR proudí a stát o ně nepřijde. Potvrdil, že rozpočet ministerstva je tak o 50 miliard nižší. "Na straně ministerstva určitě ano," uvedl. Dodal, že vláda šetří na kompenzacích díky poklesu cen energií. "Nakonec na výdajové stránce ČR nevydá tolik finančních prostředků, jako jsme počítali ve schváleném rozpočtu," řekl. "Neznamená to zvětšení dluhu ČR jako takové," ujistil.

"Chci mu poděkovat (Hladíkovi) za to, že jasně řekl, nejenom dneska, ale jasně řekl i v těch uplynulých dnech a týdnech, že to prostě není možné, že to není možné je dostat do rozpočtu tak, jak si ministerstvo financí naplánovalo," prohlásil Brabec. Částka 50 miliard je podle něj zahrnuta v příjmech rozpočtu jen proto, aby opticky snížila deficit rozpočtu. "Protože kdyby to bylo tak, že by byla rozpuštěna třeba do těch programů typu modernizačního fondu, tak by byla i ve výdajích, ale ona ve výdajích není, ona je jenom v příjmech," řekl Brabec.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

22.5.2023 07:40
Cituji: "Vládní záměry škrtat dotace na podporované zdroje elektřiny by neměly dopadnout na občany, ale zároveň by měly přinést úsporu výdajů státního rozpočtu. Závazky ohledně podpory, které stát učinil, však zůstanou platné." Jestli vláda najde tu cestu, jak zaplatit desítky miliard aby nikomu nechyběly, tak tomu už se může vyrovnat jedině neposkvrněné početí Panny Marie...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.5.2023 08:11 Reaguje na Emil Novák
Tak to se přesně hodí na zástupce křesťanských demokratů :-)
Odpovědět
EN

Emil Novák

22.5.2023 08:18 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak odtud vítr vane. To mi nedošlo. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2023 07:44 Reaguje na Emil Novák
Není to přece vůbec složité. Příjem z proteje emisních povolenek (asi 50 mld.) jde státu, ale nemůže být příjmen SR. Takže jde přímo do ekologie, tj. do investic do OZE.
Odpovědět
va

vaber

22.5.2023 09:14
je nějaká statistika ,kolik miliard vláda rozdala na zelené zdroje a jaký efekt to mělo pro naši energetiku,hlavně výrobu el.energie
Odpovědět
EN

Emil Novák

22.5.2023 09:20 Reaguje na vaber
Ano, tady: https://www.ote-cr.cz/cs/statistika/statistika-poze/poskytnuta-podpora
Odpovědět
va

vaber

23.5.2023 08:43 Reaguje na Emil Novák
tak, jen na FV šlo za 8let 200miliard a byly z toho 2GW nespolehlivé energie,
instalovaný výkon srovnatelný s Temelínem a výroba energie nesrovnatelná
Odpovědět

Radek Čuda

22.5.2023 15:13
Měli by si kluci ve vládě troch sladit noty.
Pelta asi nějakou dobu ne, ale Horník volnej je ;-).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist