https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlasovani-o-strom-roku-vstoupilo-do-utajene-faze-na-vyber-je-jich-pet-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlasování o Strom roku vstoupilo do utajené fáze. Na výběr je jich pět

30.9.2024 11:18 (ČTK)
Loňským Stromem roku byla hrušeň z pole u Mrákotína u Skutče v Železných horách.
Loňským Stromem roku byla hrušeň z pole u Mrákotína u Skutče v Železných horách.
Foto | Hana Laudátová / Nadace Partnerství
Hlasování v anketě o Strom roku dneškem vstoupilo do tajné fáze, v níž hlasující nevidí, kolik stromy dosud získaly hlasů. Do takzvaného superfinále postoupilo pět stromů z původních deseti finalistů. Za pořadatelskou Nadaci Partnerství o tom informoval David Kopecký. Předchozí titul Strom roku 2023 získala hrušeň, která roste v širém poli u Mrákotína u Skutče v Železných horách.
 
Hlasování končí v neděli 6. října o půlnoci. Do závěrečného boje o vítězství postoupilo pět stromů s nejvyšším počtem hlasů. Jsou mezi nimi například dub rostoucí v Lukavici na Chrudimsku, pro který dosud hlasovalo nejvíce lidí, památná lípa rostoucí u Roštína na Kroměřížsku či jinan dvoulaločný ze zámeckého parku ve Ždánicích na Hodonínsku. Hlasující, kteří hlasovali už v prvním kole, mohou nyní hlasovat znovu, a to ze stejné e-mailové adresy.

"Pětici stromů, z nichž každý nese jedinečný příběh, spojuje odvaha a odolnost. Dub v Lukavici se vzepřel pokusům o likvidaci a dodnes hrdě stíní místním obyvatelům, kteří se k němu uchylují k odpočinku. Roštínská lípa, v jejímž kmeni se jednou malí kluci pokusili rozpoutat výbuch, přetrvala jako útočiště milenců i místo her pro děti. Václavické lípy, přestože byly pokáceny pro stavbu vzletové dráhy, opět obrazily a staly se centrem kulturního života. Ždánický jinan v zámeckém parku, jenž svou zlatavou krásou na podzim okouzluje svatebčany, stále spojuje lidi v radosti a oslavách života. Pětici uzavírá Bousínská lípa, symbol svobody, který připomíná válečné vyhnání obyvatel Drahanské vrchoviny," uvedla koordinátorka ankety Kateřina Bolečková.

Vítězný strom pořadatelé oznámí na slavnostním vyhlášení 22. října. Vítězný strom získá odborné ošetření a postoupí do mezinárodního klání o Evropský strom roku, odborné ošetření získají i dva další stromy.

Loňským Stromem roku byla hrušeň z pole u Mrákotína u Skutče v Železných horách. Získala 6433 hlasů z celkových 28.250 a stala se třetím ovocným stromem, který ovládl tuzemské hlasování. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější dřevinu v Česku se umístila lípa u Nepomyšle na Lounsku a bronzovou příčku obsadila lípa rostoucí na školní zahradě v Sulíkově na Blanensku.

Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist