https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hmotnost-lidmi-vytvoreneho-materialu-prevysuje-zemskou-biomasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hmotnost lidmi vytvořeného materiálu převyšuje zemskou biomasu

10.12.2020 11:33 | TEL AVIV (ČTK)
Během zkoumané doby začalo lidmi produkované hmoty rychle přibývat v 50. letech, kdy ve stavebnictví cihly nahradil beton, a také v 60. letech, kdy se začal v infrastruktuře používat asfalt.
Během zkoumané doby začalo lidmi produkované hmoty rychle přibývat v 50. letech, kdy ve stavebnictví cihly nahradil beton, a také v 60. letech, kdy se začal v infrastruktuře používat asfalt.
Licence | Volné dílo (public domain)
Existující materiál vyrobený člověkem svým objemem převyšuje hmotnost celé zemské biomasy. Uvádí se to ve studii, která vyšla v časopisu Nature. Autoři započítali hmotnost staveb, infrastruktury a dalších objektů vyrobených člověkem. Zjistili, že každých 20 let se jejich objem dvojnásobí a letos přesáhl jednu teratunu, tedy bilion tun. Vlivem lidských staveb od dob neolitu, kdy se lidé začali věnovat zemědělství, je biomasa na ústupu.
 

Autoři studie uvedli, že se snažili o "přesné a objektivní změření rovnováhy mezi člověkem a přírodou". K hmotě vytvářené lidmi počítali beton, kov, plasty, cihly a asfalt, tedy materiály, jejichž výrobu si vynucuje rozvoj městského osídlení. Dospěli k závěru, že na každého člověka na planetě připadá materiál vyrobený za týden, který vahou převyšuje hmotnost jednoho člověka.

Lidský vliv v tomto smyslu se začal na Zemi zrychlovat na začátku 20. století. Současná geologická epocha by měla vzhledem k zásadnímu vlivu člověka na vývoj dostat název antropocén. Název se už používá, ale není dosud jasno, čím by se měl ohraničit začátek tohoto období.

Tým Rona Mila z izraelského Weizmannova vědeckého institutu se snažil poměřit objem biomasy a lidmi vytvářeného materiálu od roku 1900 do současnosti. Započítával suché složky hmoty s vyčleněním vody. Hmota vyprodukovaná lidmi zahrnuje neživé pevné předměty a nebyl do ní zahrnut odpad. Podle výpočtů tvořil tento materiál na začátku 20. století tři procenta váhy planetární biomasy. Letos tato hmota váží 1,1 teratuny a přesahuje hmotnost existující biomasy.

"Od zemědělské revoluce se lidstvo zasloužilo o to, že se množství rostlinstva zredukovalo na polovinu. Moderní zemědělství využívá k pěstování stále více půdy, avšak celkový objem pěstovaných plodin je mnohem menší než ztráty způsobené kácením lesů, organizací lesního hospodářství a dalšími způsoby využívání půdy. Tento vývoj má vliv na uhlíkový cyklus a lidské zdraví," stojí ve studii.

Během zkoumané doby začalo lidmi produkované hmoty rychle přibývat v 50. letech, kdy ve stavebnictví cihly nahradil beton, a také v 60. letech, kdy se začal v infrastruktuře používat asfalt.

"Změny v objemu lidmi produkované hmoty se váží na globální události jako světové války a ekonomické krize," stojí v článku. Po druhé světové válce se objem lidmi produkovaného materiálu ročně zvyšoval o více než pět procent. Naopak v dobách ekonomického útlumu tento ukazatel klesal, jak tomu bylo za velké hospodářské krize nebo za ropného šoku v roce 1979.

V závěru autoři studie uvedli, že biomasy od roku 1900 postupně ubývá, zatímco lidmi produkovaný materiál přibývá rychle - jde o 30 gigatun ročně. Pokud bude tento trend pokračovat, budou na Zemi v roce 2040 více než tři teratuny lidského materiálu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

10.12.2020 14:36
Jak soudruzi přesně a objektivně zvážili třeba egyptské pyramidy? Když dodnes není jasné, zda jsou z přírodního nebo umělého kamene?
Odpovědět
VN

Vilém N

11.12.2020 07:13 Reaguje na Jan Šimůnek
To je vcelku jedno. Důležité je vymyslet zase nějaký "důkaz" o tom, jak je člověk zlý k planetě.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2020 08:25 Reaguje na Vilém N
Smutné je, že se kdysi kvalitní časopis snižuje k publikaci takovýchto výblitků.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

11.12.2020 12:30 Reaguje na Jan Šimůnek
Děkuji za páně Šimůnkovu hodnotnou sebereflexi
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.12.2020 11:29 Reaguje na Pavel Karel
Míněn Nature.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

11.12.2020 17:12 Reaguje na Jan Šimůnek
Stačilo by, aby hmotnost jedné určité části lidmi vytvořeného materiálu převýšila zemskou biomasu a pak by už pro pouhé porovnání nebylo nutné vážit zbytek (např. ty pyramidy) :-).
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.12.2020 18:09 Reaguje na Majka Kletečková
Jsem zvědav kdo kdy a jak změřil biomasu v hluboké horké biosféře (např.).

A u těch pyramid mi šlo třeba o to, že není úplně jasné, jestli jsou z přírodního (jak propagují klasičtí archeologové) nebo umělého (jak propagují někteří z alternativců) kamene. V tom druhém případě by se musely počítat k těm "lidmi vyrobeným materiálům", v tom prvním ne.
A takových sporných a nejednoznačných momentů existuje celá řada.
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.12.2020 08:52 Reaguje na Jan Šimůnek
mohlo by se začít tím, že si pořádně a neblátivě definujeme, co je lidmi vytvořený materiál. vyjdeme ven a koukáme a vidíme: asfaltová silnice. je na násypu. zemina násypu je nebo není lidmi vytvořený materiál? ta zemina může být zlepšená, to znamená, že se do ní "zaorá" třeba vápno (řádově málo desítek kg na kubík). podkladní vrstvy vozovky (drcený přírodní kámen) je nebo není lidmi vytvořený materiál? kázetcéčko (kamenivo zpevněné cementem, velmi hubený beton) je co? asfaltobeton se skládá z živice a drceného přírodního kamene. ten kámen už jsme řekli, a teď ta živice. může to být přírodní asfalt, nebo těžké frakce ropy. a teď mudrujme.

ohledně nepřírodnosti kamene pyramid je zase jen doporučeníhodné, aby se ševci drželi svého kopyta.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.12.2020 10:20 Reaguje na Lukas B.
Na tohle téma (poslední odstavec) existuje vícero prací. A jde hlavně o to, že tak nějak nemáte šanci (zase ta hnusná trojčlenka) tu pyramidu v reálně potřebném čase postavit z kamenných kostek prostředky, které v té době reálně byly k dispozici.
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.12.2020 10:31 Reaguje na Jan Šimůnek
dneska současnými prostředky neumíme postavit ani negrelliho viadukt v čase a kvalitě jako v druhé polovině předminulého století. a když to máme nakreslit v ms projectu s dvouspřeženíma, kolečkama a jedním šlapacím jeřábem, dojdeme k jednoznačnému poznání, že svého času nejdelší (neželezný) železniční most v evropě postavili marťani.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.12.2020 11:31 Reaguje na Lukas B.
Spíš bychom to nepostavili kvůli administrativním bariérám, nikoli kvůli absenci potřebných technologií.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist