https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-ek-se-v-podobe-taxonomie-odklonila-od-vedy-k-politickemu-reseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: Evropská komise se v podobě taxonomie odklonila od vědy k politickému řešení

4.2.2022 01:08 | PRAHA (ČTK)
"Investice do jádra a plynu prodlouží a prodraží přechod na čistou energetiku, kterou je potřeba udělat pro odvrácení klimatického rozvratu," uvedla Dombrovská z hnutí Limity jsme my.
"Investice do jádra a plynu prodlouží a prodraží přechod na čistou energetiku, kterou je potřeba udělat pro odvrácení klimatického rozvratu," uvedla Dombrovská z hnutí Limity jsme my.
Evropská komise se schválením dočasného zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie ještě více vzdálila od vědeckého přístupu k politickému řešení. ČTK to napsal Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí Duha. Podle Koželouha se komise snaží zahrnout požadavky co nejvíce států a hrozí, že by taxonomie mohla ztratit svůj smysl. Veronika Dombrovská z hnutí Limity jsme my dodala, že investice do jádra a plynu prodlouží a prodraží přechod na čistou energetiku.
 
"Evropská komise se ještě více posunula od původních vědeckých vstupů do taxonomie - které posoudily udržitelnost či neudržitelnost jednotlivých technologií - k politickému řešení, kdy se snaží zahrnout požadavky co nejvíce států, které se snaží označit všechny svoje plány v energetice jako zelené," uvedl Koželouh. Dodal, že takovým posunem by taxonomie ztratila svůj smysl, kterým je rozlišit udržitelné a neudržitelné investice.

"To neznamená, že u nás nebudou vznikat například plynové teplárny, ani se nic nemění na tom, že jádro budeme využívat ještě desítky let. Ale právě Česko potřebuje jasné a silné impulsy pro transformaci uhelné energetiky na převážně obnovitelnou, která jediná je opravdu domácí a chrání před výkyvy globálního trhu s fosilními palivy," sdělil Koželouh. Poznamenal, že už nyní je riziko z výměny uhelné závislosti na plynovou a marného čekání na nové reaktory dost velké. "Nevyhraněná taxonomie by to riziko zvýšila," dodal.

"Investice do jádra a plynu prodlouží a prodraží přechod na čistou energetiku, kterou je potřeba udělat pro odvrácení klimatického rozvratu," uvedla Dombrovská z hnutí Limity jsme my. "Jejich zařazení mezi tzv. čisté zdroje je pokrytecké a ukazuje, že Evropská komise upřednostňuje ekonomické zájmy energetických korporací před potřebami lidí. Obzvlášť v České republice toto rozhodnutí umožní firmám s největším podílem na produkci emisí lakovat se na zeleno a bohatnout na úkor obyčejných lidí," dodala.

Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie. Komise vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. Pravidla, jejichž cílem je přesvědčit soukromé investory k podpoře zmíněných zdrojů v příštích dvou dekádách kritizuje skupina dalších států. Rakousko oznámilo, že proti rozhodnutí komise podá žalobu k Soudnímu dvoru EU.

Konečná podoba taxonomie se proti původnímu návrhu z přelomu roku dočkala několika změn. Komise například odstranila dílčí termíny pro přechod k čistému plynu a ponechala jen konečný rok 2035, kdy budou muset zelenými investicemi podpořené podniky využívat pouze nízkoemisní plyny. U jádra se zásadní podmínky nezměnily, státy tedy budou muset mimo jiné mít hlubinná úložiště vyhořelého paliva od roku 2050. Zelený status budou mít pouze ty nové jaderné bloky, které získají stavební povolení do roku 2045.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

4.2.2022 04:00
...pravilo přísně vědecky orientované Hnutí Duha :D :D :D
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.2.2022 10:40 Reaguje na
Kdyby jste o Hnutí Duha a podobných nevládkách něco věděl, tak by jste takové nesmysly nepsal.... oni na svých aktivitách významně spolupracují s vědeckou komunitou. To co prosazují takový jako Hnutí Duha, prosazují i samotní vědci a odborníci z praxe.

Samozřejmě pokud budete naslouchat spíš odborníkům na fosilní průmysl, tak budete mít tak iracionální náhled na svět jaký máte....
Odpovědět
sv

sv

4.2.2022 12:02 Reaguje na Lukáš Kašpárek
A proč tedy hnutí duha šiří evidentně pavědecké a ideologické tvrzení, že tzv. oze je sto nahradit fosilní zdroje? Minimálně příklad německa jasně ukazuje, že tzv. oze toho schopno není - ostatně na to upozorňovaly a upozorňují mnohé vědecké a technické kapacity. Jádro toho naopak schopno je. VIz např. Francie, která si na rozdíl od německa nezdevastovala energetiku a nevylila biliony eur do oze tunelu a přesto emituje na obyvatele i jednotku HDP mnohem méně oxidu uhličitého než německo. O tom, že zároveň mají mnohem nižší cenu elektřiny nemluvě.
a jádro, které fosilní ener
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2022 08:22 Reaguje na sv
Jak jste přišel na to, že OZE nejschou schopny nahradit fosil?
To je přece otázka dimenzování. V současné době už dávají v Evropě řádově 40% spotřeby, koncem dekády to může být 80%, když to dobře půjde.
Větrné pobřeží Evropy je delší než 10 tisíc km a pouze 1% pokryté VE by dalo víc elektřiny, než kolik Evropa spotřebuje. K tomu máte k dispozici FVE, vodní, biomasu, přílivovky atd atd.
Problémem je zatím jen akumulace, ale ten se řeší za pochodu.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.2.2022 11:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože OZe bez fosilu nejdou vyrobit, hlupáku.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

5.2.2022 09:28 Reaguje na sv
Naprosto s Vámi souhlasím!
Odpovědět
ms

5.2.2022 19:27 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Zelení progresivité začali vít hrůzou, protože podpora efektivního a 80 let funkčních a investičně návratných jaderných reaktorů z jejich dotačních miliard na OZE udělá historický nonsens a vyschnou jim penězovody. To fakt bolí!
Odpovědět
ms

5.2.2022 20:38 Reaguje na
Sorry jako, vyjou hrůzou samozřejmě.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.2.2022 11:23 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Znáte tuhle....Já jsem z Kutné hory, z kutné hory, koudelníkův syn.....no, Tak ta "vědecká komunita si může notovat "Já jsem hu-ma-no-id, hu-ma-no-id.......
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.2.2022 08:16
Člověk by řekl, že Hnutí Duha je ideologicky a idealisticky zaměřená skupina, která prosazuje přístupy škodlivé jak občanům, tak přírodě. Boj s jádrem vede akorát k prodloužení těžby uhlí a spalování plynu. Fotovoltaika a větrníky degradují krajinu, bioplynky odebírají půdě potřebný humus, energetické plodiny zvyšují zátěž půdy umělými hnojivy.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.2.2022 10:40 Reaguje na Richard Vacek
Kdyby jste o Hnutí Duha a podobných nevládkách něco věděl, tak by jste takové nesmysly nepsal.... oni na svých aktivitách významně spolupracují s vědeckou komunitou. To co prosazují takový jako Hnutí Duha, prosazují i samotní vědci a odborníci z praxe.

Samozřejmě pokud budete naslouchat spíš odborníkům na fosilní průmysl, tak budete mít tak iracionální náhled na svět jaký máte....
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

4.2.2022 10:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
S vědeckou komunitou významně spolupracují i kreacionisté mladé Země, kteří popírají evoluci a stáří vesmíru počítají z biblických rodokmenů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.2.2022 21:43 Reaguje na Karel Tejkal
Nesmysl jak dycky.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

5.2.2022 18:43 Reaguje na Pavel Hanzl
https://kreacionismus.cz/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2022 22:31 Reaguje na Karel Tejkal
To jsem četl, díval jsem se i na jiné články. Mám rád alternativní názory na cokoliv. Ale tohle je úplná pitomost celý, s žádnou vědou to nic společného nemá.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

5.2.2022 23:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Podobně jako náboženský ekologismus.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2022 16:58 Reaguje na Karel Tejkal
Tuhle paradisciplínu neznám. Tu vypotili nějací ropáci, že?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

4.2.2022 11:25 Reaguje na Lukáš Kašpárek
No, zrovna ti vědci prezentovaní HD v oblasti energetiky...ufff
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.2.2022 14:03 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Víte, jak bychom na tom byli, kdybychom zelené ideology poslechli a nevybudovali jaderné elektrárny? Kolik vlaků uhlí bychom každý den museli vytěžit a spálit? Co na to říkají ti zelení vědci?
Co říkají na zatěžování půdy energetickými plodinami, které putují do bioplynek? Nebude půdě chybět humus?
Jak je možné, že ti vědci prosazovali biopaliva, aby vzápětí zjistili, že se jedná o ekologický nesmysl, který teď zkoušejí nahradit biopalivy 2. generace? Už se ti vědci, co ty nesmysly prosazovali, omluvili za napáchané škody?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

5.2.2022 09:33 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Se členy Hnutí Duha a podobných nevládních darmožroutů (např. Arnika) jsem se při své práci setkal již opakovaně.

Na vědce si hráli všichni, ale potřebnými vědomostmi z oboru, který právě kritizovali, neoplýval ani jeden z nich.

Tak nevím, třeba jsem nepotkal ty pravé...
Odpovědět
DA

DAG

4.2.2022 09:06
Není ten nadpis obráceně?
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

5.2.2022 09:45 Reaguje na DAG
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.2.2022 11:17
Posaďte k diskusnímu stolu "vědce" a vědce a zjistíte, že co vědec, to
názor. Nejhorší jsou "vědci" fanatici, co se do své teorie zamilovali
a nepřipouštějí její zpochybnění a přehodnocení. Známe to bohužel už
i z minulosti, kdy náboženští vědci jako výkvět tehdejší vzdělanosti
nepřipouštěli zpochybnění Bible jako knihy knih a ostatní názory byly
kacířstvím. "Gryndýl" se stal pro některé takovou "biblí", kterou
nelze kritizovat. Mýlit se je lidské, pouze fanatik si to nepřipouští.
Má jako věřící svoji víru a nepotřebuje už cizí vědu, protože má svou.
Moudrý člověk přemýšlí, hlupák pouze věří, protože není schopen myslet.
Smůlou ochrany přírody je její uzurpace fanatiky mající své "vědce"
a svoji víru. No a každá víra jednou dojde k zániku díky absenci se
dál učit i od oponentů a kritiků. Církev bez snahy se reformovat časem
zanikne a podobně dopadnou různé radikální "zelené" spolky. Nepomůže
jim ani napadání čehokoliv pro své zviditelnění, protože je nebude už
nikdo brát vážně a už je nikdo, mimo věřících, vážně nebere.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

5.2.2022 14:16
Už se těším , jak si elektřinu budu vyrábět třením Hnutí duha třeba Vlčími hlídkami. A k tomu mohu třeba provozovat soukromou intimní bioplynku. Kdyby takto ekologicky uvažoval každý , to by bylo radosti... na Starém bělidle
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist