https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-hleda-dobrovolniky-pro-sledovani-vlku-v-luzickych-horach?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha hledá dobrovolníky pro sledování vlků v Lužických horách

10.1.2022 15:20 | LIBEREC (ČTK)
Lužickohorské vlčí teritorium není v severních Čechách jedinou oblastí výskytu těchto šelem. Jedna smečka se pohybuje od roku 2014 také v Ralsku a od roku 2018 je potvrzený výskyt vlků, i díky monitoringu dobrovolníků, také v Jizerských horách a na Frýdlantsku.
Lužickohorské vlčí teritorium není v severních Čechách jedinou oblastí výskytu těchto šelem. Jedna smečka se pohybuje od roku 2014 také v Ralsku a od roku 2018 je potvrzený výskyt vlků, i díky monitoringu dobrovolníků, také v Jizerských horách a na Frýdlantsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA
Hnutí Duha hledá dobrovolníky pro sledování vlků v Lužických horách. S jejich pomocí chce také zjistit, proč se tamní smečka několikrát přesunula.
reklama

 

"Během uplynulých dvou let jsme zaznamenali několik přesunů jádrové oblasti výskytu rozmnožující se vlčí smečky v Lužických horách. Bylo by zajímavé v rámci dalšího monitoringu zjistit, jestli jsou tyto přesuny zapříčiněny zvýšenou těžbou dřeva v daných lokalitách, nabídkou potravy či jinými faktory. Doufáme, že i s tím nám pomohou noví dobrovolníci Vlčích hlídek," řekla koordinátorka Vlčích hlídek na Liberecku Kristýna Fridrichová. Úvodní seminář pro zájemce o vstup do Vlčích hlídek se bude konat v Chatě Polesí v Rynolticích na Liberecku druhý únorový víkend.

V Lužických horách se vlci začali sporadicky objevovat od roku 2016. Výskyt vlčího páru tu o dva roky později potvrdili právě dobrovolníci Vlčích hlídek. "Od té doby se na území Lužických hor postupně zformovala smečka Její úspěšnou reprodukci se podařilo zachytit už dva roky po sobě, v roce 2020 a 2021. A to přesto, že Chráněná krajinná oblast Lužické hory v poslední době čelí rozsáhlé těžbě dřeva," uvedlo Hnutí Duha. Dobrovolníci z hlídek podle hnutí pomáhají sběrem trusu či srsti vlků zjišťovat informace o jejich genetickém původu či potravních návycích. Nálezy stop zase naznačují prostorové nároky zvířat.

Lužickohorské vlčí teritorium není v severních Čechách jedinou oblastí výskytu těchto šelem. Jedna smečka se pohybuje od roku 2014 také v Ralsku a od roku 2018 je potvrzený výskyt vlků, i díky monitoringu dobrovolníků, také v Jizerských horách a na Frýdlantsku. Dvě smečky žijí i na česko-německém pomezí v oblasti Děčínska.

Podle loni zveřejněných dat je na území Česka 22 vlčích teritorií. Z toho 19 jich je v pohraničních oblastech a některá na území Česka zasahují jen částečně. Ve 14 případech šlo o smečky, které v tuzemských podmínkách čítají obvykle čtyři až šest jedinců. V meziročním srovnání se počet teritorií zvýšil o čtyři, počet smeček o jednu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

10.1.2022 19:15
Važené hnutí tímto se hlasím jako dobrovolník.Přijedeme dva.Já a Dragunov.
Odpovědět
DB

Darth Bane

10.1.2022 20:14 Reaguje na karel krasensky
Dragunov s origos zamerovacem je v acku. Máte výjimku nebo licenci????
Odpovědět
Hu

Hunter

11.1.2022 07:26 Reaguje na Darth Bane
Dragunov není v áčku, s origo PSO 1 4x24 je to kategorie puška samonabíjecí.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.1.2022 20:32 Reaguje na karel krasensky
Neblbněte, vlci mají citlivou duši. Jak při rozdílení zjistí, že jeden chybí, chytnou depku a přestanou se množit. Tím byste zhatil snahu celého týmu odborníků, kteří chtějí zachránit naše lesy.
Odpovědět
MM

Milan Milan

10.1.2022 19:44
Ideálně myslivce s kulovnicí..... Dnes info v ČRo jak se vlci nerušeně producírují kolem Lipenské přehrady, i u vesnic,lidé se bojí, vlcčí smečka roztrhala na honu před očima myslivcům psa. Vypuštění vlků byla něčí skvělá práce, snad na úrovni obecného ohrožení? Rodiče mohou oprášit pohádku o Karkulce. Zřejmě bude brzo opět aktuální. To na obrázku na pravého vlka nevypadá, má příliš vysoké a takové moc dlouhé nohy, tělo dlouhé???? Nebo špatná momentka???
Odpovědět
pa

pavel

10.1.2022 22:02 Reaguje na Milan Milan
no chtělo by to kulovnici ale na dementy jako jsi ty a ty legalizované zelené pytláky zvané myslivce
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.1.2022 06:58 Reaguje na Milan Milan
Národní Parky jsou pro zvířata...ne pro Homo Digitalus...ti jsou vyplašený i z černé bundy...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.1.2022 06:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Lužické hory jsou snad Národním parkem? Pro mě je to tedy novinka.
Odpovědět
AL

Alena Lyskova

10.1.2022 20:48
Odpovědět
rl

rýpal lesní

11.1.2022 17:37
Vážení. Tento fotopastí zachycený živočich byl prokazatelně spatřen ve 23 (slovy : dvacetitřech) internetových zprávách o tom, jak se zástupce druhu Canis lupus šíří na místech, kde byl dříve vytlačen jiným druhem, Homo sapiens sapiens, který o něm různé zprávy šíří. Pokud tedy vydělíme zjištěné počty počtem přináležejících zpráv, zcela jistě jsou názory Homo venatio i Homo pastoris zcela mimo realitu.
Ale pokud někomu dělá dobře, děsit jiným občanům děti pohádkami o zlých vlcích jak sežrali Karkulku, myslivce, starou bábu a pekáč buchet, nechť si poslouží. Běžnému uvažujícímu občanu jsou tacoví k smíchu.
Vstup do širokého okolí chaty bude v čase pochopitelně důsledně kontrolován, zejména k výskytu loveckých i jiných zbraní. :o)
<rýpal lesní>
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.1.2022 06:28 Reaguje na rýpal lesní
Pohádek o hodných vlcích bylo asi již dost. Už i lidé co je do poslední kapky krve obhajovali mění rétoriku a ta Červená Karkulka začíná být opět v kurzu.
Jeden příklad : Hermann Kück, vlčí poradce zodpovědný za okres Cuxhaven v Dolním Sasku, na severu Německa, oznámil svou rezignaci 30. listopadu 2021. Důvod: V Dolním Sasku je nebezpečí, které představují vlci, bagatelizováno! „Hlavním důvodem je, že již nemůžu podporovat současnou linii soužití vlka a člověka.“
Více než deset let vedl Kück kampaň za přijetí vlka v populaci a mnoha rodičům a jejich dětem říkal, že vlk a člověk mohou žít společně. Jako vlčí poradce pomohl mnoha majitelům pasoucích se zvířat chránit jejich zvířata před vlkem pomocí plotů.
Přestože je v této oblasti hodně zvěře, zvýšil se počet útoků na dobytek a blízká setkání vlka s člověkem.
V tiskové zprávě Kück uvádí, že se situace s ochranou vlka vymyká kontrole.
Ani to tak dlouho , jak jsem předpokládal, netrvalo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.1.2022 19:00
A jinak se domnívám, že pokud se zvýší pohyb lidí v oblasti tj. nových stopařů, lze totéž očekávat od vlků. Představa, že vlci tráví víkendy s plnými břichy na stálé adrese, je nanejvýš komická, a dle mého názoru, ve výsledku kontraproduktivní. Je jen dobře, že jsou vlci stále v pohybu, alespoň ten predační tlak je rozložen na větší část populace kořisti, tudíž šetrnější při výběru (slabých kusů). Vlka nejen sytí nohy, ale současně i chrání:-)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.1.2022 14:26 Reaguje na Karel Zvářal
Těm kreaturám nastala doba nouze díky ovcím v budovách a línosti
lovit "přemnoženou" spárkatou a hlavně černou zvěř. Proto ty
dlouhé přesuny za kořistí a jejich výskyt v nových teritoriích.
Četl jsem o útoku vlčí smečky na loveckého psa při naháňce
na černou u Lipna. To musí být ofuk neutíkat před myslivci a
ještě jim zadávit psa. Co pak rekreanti s pejsky? To může být
mazec a co Kletečková, či Slovan na procházce s pejsky? Ti by
vlastní zkušenost potřebovali, ale jejich pejskům to nepřeji,
neboť si pána nevybrali.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist