https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-kritizuje-nizke-poplatky-za-suroviny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA kritizuje nízké poplatky za suroviny

19.10.2001 14:55 | PRAHA (EkoList)
Za "nesmyslně nízké" označilo poplatky, odváděné za těžbu surovin, Hnutí DUHA. Poukazuje přitom na případ britské firmy Tarmac. Ta se podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí DUHA "v Británii zaměřuje na recyklaci stavebních odpadů, ale u nás těží kámen." Tarmac u nás vlastní společnost Tarmac Severokámen, který vlastní mj. velkou část lomů na kámen a kamenivo v CHKO České středohoří (Tarmac Severokámen kontroluje 5 z 11 zdejších lomů).
 

Podle Hnutí DUHA jsou na vině právě nízké poplatky, které se v ČR za těžbu hornin platí. "Tarmac v Británii, stimulován zaváděnou daní z těžby, vede trh v recyklaci stavebních a demoličních odpadů. Naproti tomu Tarmac v České republice investice do využití druhotných surovin nepřipravuje. Naopak zvažuje otevření nového lomu Libouchec," řekl dnes EkoListu Vojtěch Kotecký, který má v Hnutí DUHA na starosti program "Suroviny". Přitom podle něj právě recyklace může být výhodným podnikatelským zaměřením. "Objem těžby kamene v roce 1999 v celém Českém středohoří byl zhruba 1,3 miliónu tun. Podle odhadů odborníků z Asociace pro rozvoj recyklace stavebních materiálů přitom v ČR každoročně vzniká zhruba 5 miliónů tun stavební suti, z nichž pouze 1 milión tun se recykluje," dodává Kotecký. Poplatky za těžbu stavebního kamene a štěrkopísku u nás obvykle činí pouhých 10 000 korun ročně za kilometr čtvereční dobývacího prostoru.

Tarmac první recyklační linku ve Velké Británii otevřel v roce 1997. Do konce letošního roku jich hodlá provozovat již 26 a chce dosáhnout roční produkce 1,5 miliónu tun stavebních odpadů. Ovšem ani ve Velké Británii se společnost Tarmac nespecializuje jen na recyklaci, vlastní také betonárny a 113 lomů.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist