https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-protestuje-proti-opatovicke-spalovne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí DUHA protestuje proti opatovické spalovně

26.6.2002 10:10 | OPATOVICE NAD LABEM (ČIA)
Proti projektu opatovické elektrárny, která chce postavit nové zařízení na energetické využívání odpadu, protestuje Hnutí DUHA. Plánované pálení komunálního odpadu totiž podle názoru hnutí může bránit vyšší recyklaci. Projekt, který si vyžádá investici téměř dvou miliard korun, připravuje společně s Pardubickým a Královéhradeckým krajem Elektrárna Opatovice (EOP). Pro ČIA to dnes uvedl vedoucí odpadové kampaně Hnutí DUHA Ivo Kropáček.
 

"Spalovny často brání recyklaci, protože provozovatelé v zájmu návratnosti investic do těchto mimořádně drahých projektů vyžadují přísun velkého množství odpadků. Využíváním recyklovaných surovin se přitom dá dosáhnout vysoké úspory energie," řekl Kropáček. Podle něj kraje při zpracování koncepce zpracování odpadu opomenuli údajně ekologičtější varianty zpracování odpadu, například mechanicko-biologickou cestu.

Radní Královéhradeckého kraje Zdeněk Pěnkava s názorem hnutí nesouhlasí. Podle něj je projekt jednou z mnoha možností, jak se bude odpad zpracovávat. Podle radního Pardubického kraje Petra Šilara je koncepce zpracování odpadu v obou východočeských krajích plně v souladu se zájmem regionální samosprávy s činností hospodářských subjektů v oblasti životního prostředí. "Vykazuje minimální rizika, projekt je optimální jak v čase, tak místě a jeho realizace představuje po všech stránkách společenský přínos," řekl Šilar.

Zařízení má být podle ředitele EOP Františka Hejčla uvedeno do provozu v roce 2007 a po dvou letech by už mělo být schopno zpracování minimálně 100 tisíc tun komunálního odpadu ročně. Podle jednatele konzultantské společnosti EIC Praha Rudolfa Tomaniho se budou emise z Opatovic pohybovat v dolní hranici limitů platných v Evropské unii. Zařízení, které by mělo ekologickou formou spalovat odseparovaný zbytný komunální odpad, by přitom mělo dodávat kolem 16 tisíc megawatthodin elektrické energie a zhruba 600 tisíc gigajoulů tepelné energie ročně.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist